Ulkomaat

Kommentti: Kömpelö paikkausyritys ei muuta Helsingin tapahtumia – milloin Trump eksyy lopullisesti valheiden verkkoon?

Julkaistu:

Trumpin kömpelö paikkausyritys ei muuta Helsingin tapahtumia, kirjoittaa erikoistoimittaja Jouko Juonala.
Presidentti Donald Trump väittää sanoneensa vain yhden sanan väärin tiedotustilaisuudessaan presidentti Vladimir Putinin kanssa Helsingissä. Sana oli myönteinen verbimuoto ”would”, kun hänen olisi pitänyt käyttää kielteistä muotoa ”wouldn’t”.

Tämä ”tahaton kämmi” – yksi sana – käänsi sitten Trumpin mukaan hänen viestinsä sisällön päälaelleen. Nyt hän kertoo luottavansa täysin Yhdysvaltain omiin tiedusteluviranomaisiin ja uskovansa, että Venäjä sekaantui sittenkin vuoden 2016 vaaleihin. Tähän hän tosin heitti vielä epäilyn: se on voinut olla joku muukin. ”There’s a lot of people out there”.

Paikkausyritys on äärimmäisen kömpelö noin korkean viran haltijalta. Trumpin Helsingin-tiedotustilaisuuden sisältö ei ole muuttunut miksikään, eikä sen henki. Tosiasiallisesti Trump jätti käyttämättä sekä maailmanpoliittisesti että sisäpoliittisesti hyvin merkittävän tilaisuuden, kun hän ei puolustanut Yhdysvaltain koskemattomuutta ja demokraattista vaalijärjestelmää julkisesti Putinin vierellä.

Lue lisää: Kommentti: Helsingin huippukokouksessa selvisi ainakin yksi asia – Trump ei puolusta maansa koskemattomuutta Venäjää vastaan

Seurauksena on Trumpin virkakauden toistaiseksi pahin poliittinen myrsky. Valtaosa hänen oman republikaanipuolueensa näkyvistä poliitikoista – edustajainhuoneen puhemies Paul Ryania myöten – on yhtynyt rajuun arvosteluun. Ainoa poikkeus on Kentuckyn äärioikeistolainen senaattori Rand Paul, joka vielä jaksaa puolustaa Trumpia.


Valkoinen talo on nyt siirtynyt vahingontorjuntamoodiin. Presidentti on kuitenkin kaiken avun ulottumattomissa, kuin lapsi tai luonnonvoima, jota parhaimmatkaan avustajat eivät pysty saamaan kuriin. Trump on eksynyt valheiden labyrinttiin, josta häntä on kohta vaikea saada ulos. Opastavat kädet käyvät vähiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Edessä ovat pian marraskuun välivaalit, jotka ratkaisevat kongressin voimasuhteet.

Trumpin erottama FBI:n ex-johtaja James Comey kehottaa Twitterissä kansaa avoimesti äänestämään välivaaleissa demokraatteja. Comey on ollut tunnettu republikaani, joka nyt kuvaa itseään sitoutumattomaksi. Jos demokraatit saavat vaaleissa haltuunsa enemmistön joko edustajainhuoneessa tai senaatissa, käy Trumpin asema hyvin vaikeaksi.

Comey viittaa vetoomuksessaan Yhdysvaltain syntyvaiheiden historiaan.

”Republikaanien hallitsema kongressi on osoittautunut kyvyttömäksi täyttämään perustajaisien tarkoitusta, jonka mukaan ’kunnianhimon pitää... ehkäistä kunniahimo’. Kaikkien, jotka uskovat tämän maan arvoihin, pitää äänestää demokraatteja tänä syksynä. Poliittiset erimielisyydet eivät nyt merkitse mitään. Historia on kääntänyt katseensa meihin”, Comey twiittaa.


Kunnianhimosta puhui James Madison vuonna 1788 julkaistussa kirjoituksessaan. Se käsittelee Montesquieun vallan kolmijaon periaatetta ja poliitikkojen henkilökohtaisia motiiveja, siis kunnianhimoa, jota pitäisi käyttää tasapainottamaan järjestelmää.

Montesquieun ja Madisonin ydinajatus oli se, ettei yhdenkään kolmesta – lainsäädäntövallan, toimeenpanovallan ja tuomiovallan – pitäisi olla muita vahvempi. Kullekin pitää antaa riittävästi valtaa, jotta ne pystyvät torjumaan muiden nousun liian voimakkaaksi. Ja tätä valtaa käyttävät kunnianhimoiset yksilöt, jotka näin luovat systeemiin tasapainon. Tästä on kyse siinä checks and balances -järjestelmässä, johon Yhdysvalloissa usein viitataan.

Toisin sanoen Comeyn ajatus kulkee niin, että muiden vallankäytön elementtien on nyt puututtava toimeenpanovallan keskuksessa olevan kunnianhimoisen yksilön toimintaan ja pantava hänet kuriin. Siihen tarvitaan kunnianhimoisia yksilöitä, jotka toimivat vastavoimana Trumpin kunnianhimolle. Kaikki kongressin patriootit, yhtykää!