Ulkomaat

Kaksi venäläiskonetta loukkasi Viron ilmatilaa huippukokouspäivänä

Julkaistu:

Kaksi Venäjän konetta loukkasi Viron ilmatilaa.
Kaksi Venäjän valtiolle kuuluvaa konetta mallia Airbus A319 ja Iljushin Il-96 loukkasivat Viron ilmatilaa Vaindloo-saaren edustalla maanantaiaamuna 16. heinäkuuta, kertovat virolaiset tiedotusvälineet.

Samana päivänä Suomessa järjestettiin Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin huipputapaaminen.

Koneiden transponderit olivat päällä, mutta ne eivät olleet ilmoittaneet lentosuunnitelmaa eivätkä olleet radioyhteydessä Viron ilmailuviranomaisiin.

Viron puolustusvoimien pääesikunnan mukaan koneet olivat Viron ilmatilassa alle minuutin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viron ulkoministeri toimitti tiistaina nootin Venäjän suurlähetystön edustajalle Virossa.


Virolainen Postimees-lehti spekuloi, että toisessa ilmatilaa loukanneista koneista olisi ollut kyydissä itse presidentti Putin, joka oli matkalla Helsingin huippukokoukseen. Lehden mukaan Il96-koneen rekisterinumero RA-96022, jonka reaaliaikainen lennon tutkasivusto havaitsi, olisi sama kun koneen, jolla Putin tuli Helsinkiin.

Kyseessä oli kuitenkin todennäköisesti toinen venäläiskone – niitä nimittäin lähti huippukokouspäivänä Suomeen useampikin, kuten Ilta-Sanomat uutisoi. Kello 11 Helsinki-Vantaalle laskeutunut kone rekisteritunnuksella RA-96023 ehti jo saada monet luulemaan, että Putin on saapunut. Suomeen lähti kuitenkin myöhemmin Venäjältä vielä kolme saman tyypin konetta, joista yhden rekisteritunnus oli RA-96016 ja kahden RA-96022. Jälkimmäisistä toinen kuljetti Putinia ja laskeutui kello 12.58.

Lue lisää: Putinin ”lentoyhtiön” VIP-kone laskeutui Helsinki-Vantaalle – taustalla värikäs lähihistoria
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viron lennonvarmistuksen johtokunnan jäsen Üllar Salumäe sanoikin maanantaina Viron tietotoimistolle BNS:lle, että hänen tietojensa mukaan Putinin lentokone ei ole kulkenut Viron ilmatilan läpi.

– Minun tietääkseni Putinin vierailuun yhdistetty kone lensi suoraan Venäjältä Suomen ilmatilaan, hän sanoi.

Venäjän on rikkonut Viron ilmatilaa yhteensä kuusi kertaa tänä vuonna.

Lähteet: Viron yleisradio ERR, Postimees