Faktantarkistajat kävivät läpi Helsingin kokouksen puheet – Trump levitti perusteettomia salaliittoteorioita

Pitävätkö Yhdysvaltain presidentin lausunnot vettä? Näistä asioista Donald Trump esitti vääriä väitteitä Helsingissä.

17.7.2018 14:16

Yhdysvaltalaiset faktantarkistussivustot löysivät muunneltua totuutta ja perusteettomia salaliittoteorioita presidentti Donald Trumpin puheista Helsingin huippukokouksessa maanantaina. Palturia puhui myös presidentti Vladimir Putin.

Trump puhui presidenttien yhteisessä tiedotustilaisuudessa vuolaasti muun muassa erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkinnasta, joka selvittää Venäjän sekaantumista vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Tutkinta on edennyt yhä lähemmäksi Trumpia, joka yrittää puolustautua kaikin keinoin.

Valehtelija, luki Valkoisen talon eteen kokoontuneiden mielenosoittajien valokirjaimissa maanantaina Washingtonissa.

Tässä selvitys puheista ja faktoista

1. Trump ihmetteli, missä on demokraattien kansallisen puoluetoimiston DNC:n serveri eli palvelin, jonne Venäjän hakkereiden uskotaan tunkeutuneen. Hän kyseli myös DNC:ssä työskennelleen ”pakistanilaisen herran” servereistä, joita hän on toistuvasti peräänkuuluttanut.

Fakta: Yhdysvaltain oikeusministeriö asetti perjantaina syytteeseen 12 Venäjän sotilastiedustelun agenttia tunkeutumisesta DNC:n, demokraattien kongressivaalikomitean ja presidenttiehdokkaana 2016 olleen Hillary Clintonin tietokoneisiin. Epäilyjen herättyä FBI varoitti DNC:tä hakkeroinnista, mutta ei päässyt tutkimaan servereitä. DNC:n mukaan FBI sai kuitenkin kopiot servereistä. DNC myös pyysi yksityistä tietoturvayhtiötä tutkimaan serverit, ja FBI sai käyttöönsä tutkimuksen tulokset. DNC:n serverit eivät siis koskaan ole olleet ”kateissa”.

Trumpin mainitsema ”pakistanilainen herra” on nimeltään Imran Awan. Hän on työskennellyt tietotekniikka-avustajana useille kymmenille kongressin demokraattiedustajille. Salaliittoteorioiden mukaan Awan olisi varastanut valtiosalaisuuksia hallinnon tietojärjestelmästä, mutta tutkinnassa tästä ei ole löytynyt mitään todisteita. Awan ei ole koskaan ollut DNC:n palveluksessa.

Demokraattiedustajilla on ollut pääsy Awanin ylläpitämälle serverille. Awan on kertonut asianajajansa välityksellä, että serveri on heti hakkerointiepäilyjen herättyä ollut FBI:n ja Capitol-kukkulan poliisin hallussa eikä sillä ole mitään tekemistä DNC:n kanssa. Tämäkään serveri ei siis ole ”kateissa”.

2. ”Mitä tapahtui Hillary Clintonin sähköposteille? Kateissa, noin vain kateissa on 33 000 meiliä, enkä usko että ne olisivat kadonneet Venäjällä noin helposti”, Trump sanoi Putinin vierellä.

Entinen ulkoministeri Hillary Clinton puhui yleisölle viime perjantaina Pittsburghissa.

Fakta: Clinton käytti yksityistä sähköpostiserveriä virassaan Yhdysvaltain ulkoministerinä. Asiaa tutkittiin, sillä ulkoministerillä on pääsy salaiseksi luokiteltuihin tietoihin. On totta, että serveriltä poistettiin 33 000 sähköpostia, mutta FBI pystyi palauttamaan niistä useita tuhansia. Yhteensä FBI kävi läpi kymmeniä tuhansia Clintonin sähköposteja. Niistä 113 oli serverillä, jota ei ollut luokiteltu turvalliseksi. FBI päätyi siihen, että Clinton oli ”erittäin varomaton” käyttäessään serveriä, mutta ei nostanut häntä vastaan rikossyytteitä.

3. Vladimir Putin väitti, että Venäjällä toiminut sijoittaja Bill Browder olisi kumppaneineen lahjoittanut ”valtavia summia” rahaa, yli 400 miljoonaa dollaria (340 miljoonaa euroa), Hillary Clintonin vaalikampanjalle. Browder joutui aiemmin pakenemaan Venäjältä, kun veroviranomaiset väittivät hänen vieneen laittomasti maasta miljardien ruplien arvosta sijoitusyhtiönsä voittoja. Browderin venäläinen juristi Sergei Magnitski kuoli hämärissä oloissa tutkintavankilassa.

Bill Browder pyöritti Venäjällä suurta sijoitusyhtiötä, Hermitage Capitalia. Venäjä on etsintäkuuluttanut hänet epäiltynä talousrikoksista.

Fakta: Browderin ja hänen kumppaniensa yhtiö Ziff Brothers Investment teki 315 000 dollarin (268 000 euron) lahjoituksen Clintonin kampanjalle. Putinin ilmoittaman vaalilahjoituksen suuruusluokka meni täysin pieleen.

Lähteet: Politifact.com, NBC News

Oikaisu: Artikkelia korjattu kello 16.32 – presidentti Vladimir Putin puhui sijoittaja Bill Browderista, ei Trump.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?