Putin kiisti Foxin haastattelussa, että Venäjällä olisi kiusallista materiaalia Trumpista: ”En tahdo loukata, kun sanon tämän...”

Presidentti Putin kiisti myös tiukasti sen, että Venäjä olisi sekaantunut Yhdysvaltain vaaleihin. Kommentit sähköpostihakkeroinnista sen sijaan hämmensivät.

Yhdysvalloissa kiertävien huhujen mukaan Venäjällä olisi hallussaan videomateriaalia presidentti Donald Trumpista prostituoitujen kanssa ajalta ennen tämän poliittista uraa. Monet Trumpin vastustajat ovat epäilleet, ettei presidentti uskalla syyttää Venäjää vuoden 2016 presidentinvaaleihin sekaantumisesta, koska Venäjä kiristää häntä.

Yllä video eilisestä tiedotustilaisuudesta, jossa Putin kiisti Venäjän sekaantuneen Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin.

Amerikkalaisen Fox Newsin Chris Wallace kysyi presidenttien Helsingissä järjestetyn tapaamisen jälkeen tehdyssä haastattelussa Vladimir Putinilta, onko Venäjällä todella hallussaan kiusallista materiaalia Trumpista.

– En tahdo loukata presidentti Trumpia, kun sanon tämän – saatan kuulostaa epäkohteliaalta – mutta ennen kuin hän asettui ehdolle presidentinvaaleissa, hän ei kiinnostanut meitä vähimmässäkään määrin, Putin vastasi.

– Hän on rikas ihminen, mutta heitä on Yhdysvalloissa varsin paljon, hän jatkoi.

”Toisin kuin Yhdysvallat, me emme tee sellaista”

Esimerkiksi Pietarin talousfoorumiin osallistuu Putinin mukaan vuosittain 500 liikemiestä, joista useimmat ovat merkittävämpiä kuin liikemies-Trump.

– Luuletko, että meidän salainen palvelumme todellakin järjesti heille kaikille seurannan? Putin sanoi.

– Toisin kuin te, toisin kuin Yhdysvallat, me emme tee sellaista.

Trump antoi tapaamisen jälkeen niin ikään haastattelun suosikkikanavalleen Foxille. Häntä haastatteli luottotoimittaja Sean Hannity, jolle Trump totesi Venäjä-tutkinnan lyövän kiilaa Yhdysvaltain ja Venäjän välille.

Myös Wallace ja Putin keskustelivat Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Putin kiisti sekaantumisen jyrkästi.

– Venäjän valtio ei ole koskaan sekaantunut Yhdysvaltain sisäisiin asioihin, mukaan lukien vaalit.

Wallace tivasi myöhemmin vielä hakkeroinnista: Kahtatoista Venäjän armeijan tiedustelu-upseeria vastaan nostettiin perjantaina syytteet Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin sekaantumisesta. Heitä syytetään muun muassa demokraattipuolueen sähköposteihin murtautumisesta.

– Kuuntele minua, ole kiltti. Niissä tiedoissa, joista olen tietoinen, ei ollut mitään väärää. Kaikki on totta. Ja demokraattien johto on myöntänyt sen, Putin sanoi – juuri sähköpostihakkerointiin viitaten.

Vladimir Putin saapui Helsingin huippukokoukseen hivenen myöhässä.

Kieltäytyi koskemasta syytepapereihin

Wallace yritti tiukata vielä vertauskuvan avulla, olivatko hakkerit Putinin mielestä toimineet oikein sillä perusteella, että varastivat todellisia eivätkä valheellisia tietoja.

– Annatte ymmärtää, että he eivät varastaneet väärää rahaa vaan oikeaa rahaa. Yritättekö sanoa, että se on hyväksyttävää?

Putin ei kuitenkaan vastannut kysymykseen.

Kun Wallace otti esiin viime viikolla julki tulleet syytteet, Putin kieltäytyi koskemasta syytekirjelmäpapereihin, joita Wallace tarjosi hänen tutkittavikseen.

Kun hän kysyi vielä Putinilta myös, miten tämä tulkitsi sen, että syytteet nostettiin vain muutamaa päivää ennen Putinin ja Trumpin tapaamista, luonnehti hän kaiken olevan Yhdysvaltain sisäistä poliittista peliä.

– Älkää pitäkö Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteita tämän sisäpoliittisen kamppailun panttivankina, Putin sanoi.

Trump kehui Putinin ehdotusta ja haukkui Muellerin väkeä

Fox Newsin mukaan Putin ehdotti Trumpille, että Venäjä voisi kuulustella syytettyjä upseereita ja lähettää kuulusteluista keräämänsä tiedot Venäjä-tutkintaa johtavalle erikoissyyttäjä Robert Muellerille.

Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaiset katsovat kuitenkin, että vaaleihin sekaantumisen takana oli Venäjän valtionjohto, ja Muellerin tehtävä on selvittää, pitääkö tämä paikkansa. Siksi kuulusteluavun pyytäminen Venäjän valtionhallinnolta olisi hyvin ongelmallista.

Trump kuitenkin sanoi kuitenkin Hannitylle pitävänsä Putinin ideaa kiehtovana ja harmitteli, etteivät Muellerin joukot tartu tarjoukseen.

– 13 vihaista demokraattia. Luuletko, että he lähtisivät siihen? Enpä usko, presidentti sanoi käyttäen tuttua fraasiaan Muellerin tiimistä.

Yhdysvalloissa Trumpin lausunnot ovat huolestuttaneet, sillä Putinin sijaan Trump on syytellyt huonosta Venäjä-suhteesta omaa maataan ja FBI:n tutkintaa Putinin sijaan. Trump ei myöskään ole tuominnut venäläisten tiedustelu-upseerien syytteitä.

  • Katso alla olevalta videolta erikoistoimittaja Jouko Juonalan kommentit Trumpin ja Putinin tapaamisesta.

Lue myös: Trumpin outo ulostulo huolestuttaa: Syytti surkeista Venäjä-suhteista omaa maataan, ei Putiniaa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?