Kommentti: Helsinki tullaan muistamaan kokouksesta, jossa Yhdysvallat heikkeni kuin silmissä – ja jossa oli paljon hyvää

Julkaistu:

Yhdysvaltain mahti väheni muutamassa tunnissa Helsingissä, kirjoittaa erikoistoimittaja Jouko Juonala.
Presidentti Donald Trump astui Helsingin huippukokouksen jälkeen Air Force Onen kyytiin puolisoineen, seurueineen ja ydinasesalkkuineen.

Arvostelu presidenttiä kohtaan oli jo alkanut. Se alkoi heti Presidentinlinnassa pidetyn tiedotustilaisuuden jälkeen. Se oli poikkeuksellista, harvinaista, historiallisen murhaavaa, ja sitä tuli molemmilta puolilta poliittista kenttää.

Senaattori John McCain oli raivoissaan. Hänen mukaansa Trumpin esitys oli häpeällisintä Yhdysvaltain presidenteiltä miesmuistiin.

– Presidentti Trumpin naiivius, itsekkyys, vääränlainen tasavertaisuus ja sympatia itsevaltiaita kohtaan ovat aiheuttaneet tuhoa, jota on vaikea arvioida. Selvää on kuitenkin, että Helsingin huippukokous oli traaginen virhe, republikaanisenaattori sanoi.


Edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan oli yhtä vihainen. Entinen CIA:n johtaja John Brennan kuvasi presidentin esiintymistä maanpetokselliseksi. Ja monet muut olivat yhtä vihaisia. Demokraattien ja Trumpin ”kansanvihollisiksi” leimaamien liberaalien tiedotusvälineiden ei tässä kannata edes siteerata.


Myös presidentin omassa hallinnossa on yhä enemmän väkeä, joka ei kerta kaikkiaan voi olla samaa mieltä hänen kanssaan.

Ilmeisesti Air Force Onessa oli käyty keskustelua tiedotustilaisuuden annista. Trump twiittasi:

– Kuten sanoin tänään ja olen sanonut monta kertaa aikaisemmin: Luottamukseni MINUN tiedusteluväkeeni on SUURTA. Tunnustan kuitenkin, että rakentaakseni parempaa tulevaisuutta emme voi yksinomaan keskittyä menneeseen – kahden maailman suurimman ydinasevaltion on tultava toimeen!

Median arvostelusta Trumpin ei tarvitse välittää. Mutta hänen on pakko välittää omista alaisistaan ja kongressin republikaaneista. Ilman heidän tukeaan maata on vaikea hallita. Ja se on ongelma.

Putin kiisti rauhallisin sanakääntein Venäjän sekaantumisen toisen valtion demokraattiseen järjestelmään. Hän kehotti asiasta kysynyttä toimittajaa esittämään yhdenkin konkreettisen todisteen.

Hän ei piitannut siitä, että Yhdysvaltain oikeusministeriö oli perjantaina asettanut syytteeseen 12 Venäjän sotilastiedustelun GRU:n upseeria muun muassa tietomurroista, salasanojen kalastelusta ja sähköpostien varastamisesta Hillary Clintonin vaalikampanjan vahingoittamisesta.

Tiedotustilaisuuden kylmäävin sitaatti tulikin Putinilta, kun hän puhui syytekirjelmästä.

– Olen itsekin tiedustelu-upseeri. Tiedän kyllä, miten sellaiset asiakirjat laaditaan.


Tiedotustilaisuudessa oli muitakin erikoisia piirteitä. Kun johtajat puhuivat molempien vakaasta pyrkimyksestä rauhaan ja poliittiseen sopuun Syyriassa, puhe kääntyi yhtäkkiä Israeliin ja sen turvallisuuteen. Trump kehui, kuinka Yhdysvaltain ja Israelin suhteet ovat tiiviimmät kuin millään muilla mailla ja mainitsi nimeltä pääministeri Benjamin Netanjahun.

Mitä Israelin turvallisuudella on tekemistä Syyrian rauhan kanssa? Paljonkin. Trump pyrkii turvaamaan sen, ettei Iran pääse uhkaamaan Israelia Syyrian maaperältä.

Mitään diiliä Iranin vetäytymisestä Syyriasta saati Syyrian rauhasta johtajat eivät kuitenkaan julkistaneet. Nämä asiat eivät edes ole presidenttien vallassa, vaikka he pystyvätkin niihin vaikuttamaan.

Mutta ei huippukokousta tarvitse kokonaan tuomita. Hyvää siinä oli paljonkin. 90 prosenttia maailman ydinaseista omistavat valtiot ovat taas kehittämässä suhteitaan eteenpäin. Mutta mihin suuntaan?

Vaikuttaa siltä, että Yhdysvallat heikentyi Helsingissä aivan silmissä, vain muutamassa tunnissa. Voittajana Helsingistä lensi kotiin Vladimir Putin.
  • Katso alla olevalta videolta, miten Juonala analysoi Trumpin ja Putinin tapaamista eilisen suorassa lähetyksessä