Senaatti tekemässä irtioton Trumpin Venäjä-lausunnoista – erotettu FBI-johtaja: ”Presidentti kieltäytyi tukemasta omaa maataan”

rac

Julkaistu:

James Comey: ”Yhdysvaltain presidentti seisoi vieraalla maaperällä murhaavan valehtelevan roiston vieressä ja kieltäytyi tukemasta omaa maataan”.
Yhdysvalloissa senaatti pohtii keinoja ilmaista julkisesti, että se uskoo maan tiedusteluviranomaisten johtopäätökseen, että Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen viime presidentinvaaleihin. Asiasta kertoo republikaanien puoluekurista vastaava senaattori John Cornyn uutiskanava CNN:lle.

Julkinen kannanotto olisi republikaanienemmistöiseltä senaatilta selvä irtiotto republikaanipresidentti Donald Trumpista.

Trump tapasi maanantaina Helsingissä Venäjän presidentin Vladimir Putinin, joka kiistää maansa yrittäneen vaikuttaa vaalitulokseen. Trump ilmoitti tapaamisen jälkeen, ettei näe mitään syytä siihen, että Venäjä olisi sekaantunut vaaleihin.

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten mukaan on varmaa, että Venäjä sekaantui vaaleihin.

Trump itse vakuutti lausuntonsa jälkeen Twitterissä luottavansa suuresti Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisiin.

– Kuten sanoin tänään ja olen sanonut monta kertaa ennenkin, ”minulla on SUURI luotto MINUN tiedusteluväkeeni”. Kuitenkin minä myös tunnistan, että jotta voidaan rakentaa kirkkaampi tulevaisuus, ei voida yksinomaan keskittyä menneisyyteen – maailman kahtena isoimpana ydinasevaltiona meidän täytyy tulla toimeen! Trump kirjoitti twiitissään.

Trumpin kannanotto vaaleihin sekaantumisesta kauhistutti Yhdysvalloissa monia.

Useat Yhdysvaltain kongressin edustajat kritisoivat heti tuoreeltaan Helsingin huippukokousta. Trump sai kritiikkiä demokraattien lisäksi myös oman puolueensa edustajilta.

– On selvää, että Helsingin huippukokous oli traaginen virhe, sanoi esimerkiksi republikaanisenaattori John McCain tiedotteessaan.

Senaattorin mukaan Trump on sekä kykenemätön että haluton nousemaan Putinia vastaan ja näin Putin sai vapaalta näyttämöltä ”syöstä valheita ja propagandaa maailmalle”.

Tiukkaa kritiikkiä tuli myös edustajainhuoneen puhemieheltä, republikaani Paul Ryanilta. Hän julkaisi lehdistötilaisuuden jälkeen tiedotteen muistuttaakseen Trumpia siitä, ettei Venäjä ole Yhdysvaltojen liittolainen ja että Venäjä suhtautuu vihamielisesti Yhdysvaltojen arvoihin. Ryanin mukaan on päivänselvää, että Venäjä puuttui Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin, vaikka sekä Trump että Putin ovat toistuvasti kiistäneet asian.


Myös esimerkiksi Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n entinen johtaja James Comey on kritisoinut voimakkaasti Trumpia Helsingin huippukokouksen takia. Comey kirjoittaa Twitterissä, että kokouspäivä oli se päivä, kun ”Yhdysvaltain presidentti seisoi vieraalla maaperällä murhaavan valehtelevan roiston vieressä ja kieltäytyi tukemasta omaa maataan”. Comeyn mukaan isänmaanystävien täytyy tyrmätä Trumpin käytös.

Trump erotti Comeyn FBI:n johdosta reilu vuosi sitten.

Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleissa demokraattien ehdokkaana ollut Hillary Clinton puolestaan ilmaisi kokouksen jälkeen että nyt tiedetään, kenen joukkueessa Trump pelaa. Clinton julkaisi ennen tapaamista twiitin, jossa hän kehui jalkapallon miesten MM-kisoja. Samalla Clinton myös kirjoitti esittävänsä Putinin tapaavalle Trumpille kysymyksen siitä, tietääkö presidentti, kummassa joukkueessa hän pelaa.

Tapaamisen jälkeen Clinton twiittasi, että nyt kysymykseen on saatu vastaus.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt