Kommentti: Helsingin huippukokouksessa selvisi ainakin yksi asia – Trump ei puolusta maansa koskemattomuutta Venäjää vastaan

Trump haluaa olla Amerikkaa puolustava preerian biisoni. Maanantaina Helsingin lehdistötilaisuuden lavalla hän oli koloonsa pinkova maaorava, kirjoittaa Ilta-Sanomien ulkomaanuutisten tuottaja Jari Alenius.

16.7.2018 22:28

Presidentti Donald Trumpin rinnalla Presidentinlinnan neuvottelupöydässä Vladimir Putinin kanssa olivat hänen ulkoministerinsä Mike Pompeo, turvallisuusneuvonantajansa John Bolton, Moskovan-lähettiläänsä Jon Huntsman, henkilöstöpäällikkönsä John Kelly ja Venäjä-asiantuntijansa Fiona Hill.

He kaikki ovat vuorollaan olleet sitä mieltä, että Venäjä sekaantui Yhdysvaltain vaaleihin, ja että Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten näkemys asiasta on yksiselitteinen ja oikea.

Yhdysvaltain tiedusteluyhteisön ylin johtaja Dan Coats kuvaili aiemmin Venäjän toimia ”hyökkäykseksi Yhdysvaltoja vastaan” ja totesi viimeksi vain pari päivää sitten ”hälytysvalojen vilkkuvan taas punaisina”, että Venäjä pyrkii sekaantumaan myös syksyn kongressivaaleihin.

Puolustusministeri James Mattis uskoo myös Venäjän hyökänneen Yhdysvaltoihin kyberkeinoin. Samoin suurin osa Trumpin republikaanipuolueen poliitikoista. Jopa presidentti Trumpin vankimpiin puolustajiin kuuluva sanataituri, lehdistöedustaja Sarah Sanders on tivattaessa joutunut myöntämään, että kyllä, Venäjä se oli.

Erilaisia mielipidemittauksia on tehty ja niidenkin tulos on varsin selvä: yli puolet amerikkalaisista uskoo, että Venäjä sekaantui vaaleihin.

Mitä siis tekee itse presidentti, kun hän ilmestyy neuvottelupöydästä median eteen ja häneltä jälleen kerran kysytään asiaa Helsingissä?

– Väkeni tuli luokseni, Dan Coats tuli luokseni, jotkut muutkin, ja he sanoivat, että se oli Venäjä. Tässä on presidentti Putin. Hän sanoi juuri, että se ei ollut Venäjä. Minä sanon, että en näe mitään syytä, miksi olisikaan.

Jätti tilaisuuden käyttämättä

On hyvinkin mahdollista, että Helsingin huippukokous 16. heinäkuuta 2018 tullaan vielä muistamaan näistä sanoista. Eikä niitä muisteta hyvällä.

Tällä päivämäärällä Trump käytännössä heitti hallintonsa keskeiset jäsenet bussin alle.

Kukaan yllä mainituista ei ole vielä kommentoinut Trumpin lausuntoa, eikä ehkä kommentoikaan. Muuan Abby Huntsman kuitenkin kommentoi. Hän on suurlähettiläs Huntsmanin tytär ja Trumpin mieliohjelman Fox & Friendsin toimittajia. Myös hän käytti tuoreessa twiitissään kuvaavaa ilmaisua bussin alle heittämisestä. Yhdysvalloissa on käynnissä melkoinen pöhinä Helsingin kokouksen jäljiltä.

Toki on paljon niitäkin, jotka yrittävät selittää ja uskoa asian parhain päin. Että Venäjän sekaantuminen on monimutkainen juttu, ja että Trump ei oikeasti ole sitä mieltä mitä sanoi vaan halusi vain olla diplomaattinen Putinia kohtaan.

Asialla on kuitenkin toinenkin puoli – ja se saattaa vielä jonain päivänä koitua Trumpille kohtalokkaaksi.

Hänellä olisi Helsingissä ollut tuhannen taalan paikka vaientaa monet arvostelijansa ehkä lopullisesti. Hän jätti tilaisuuden käyttämättä.

Hän olisi voinut tuomita Venäjän osoittelematta ja nolaamatta suoraan Putinia. Hän olisi voinut julistaa, että oli ripittänyt Putinia venäläisten tekemisistä ja todeta vaikka heti perään, että asia ei saa jäädä loputtomiin kaihertamaan maiden välejä. Jo se olisi voinut riittää.

Mutta jostain käsittämättömästä syystä Trump ei sitä tehnyt.

Putin myhäili

Trump on perustanut presidenttiytensä vaalikampanjan alkuhetkistä lähtien vahvan miehen imagolle. Hän on kova vastustajille, hän ei siedä Syyrian kaasuiskuja eikä Iranin ja Pohjois-Korean kukkoilua, saati Kiinan kaupan epätasapainoa.

Trump haluaa olla Amerikkaa puolustava preerian biisoni. Maanantaina Helsingin lehdistötilaisuuden lavalla hän oli koloonsa pinkova maaorava. Vieressä myhäili Putin.

Trumpin hampaaton esiintyminen Putinin rinnalla ei välttämättä näy hänen suosioluvuissaan, jotka perustuvat pitkälti hänen muihin toimiinsa luottavan kansanosan tukeen.

Mutta voidaan ennustaa, että Helsingin esiintyminen palaa vielä vainoamaan häntä. Vahvan miehen imagolle tuli paha kolaus. Etenkin jos soraäänet lisääntyvät ja kun Yhdysvaltain Venäjä-tutkinta jyrää vääjäämättä eteenpäin ja paljastaa todennäköisesti lisää raskauttavia tietoja.

On samantekevää, paljastuuko niistä salaliittoaineksia Trumpin vaalikampanjan ja Venäjän välillä. Kyse ei ole enää siitä. Kyse on siitä, puolustaako Trump presidenttinä maansa koskemattomuutta vai ei.

Nyt se on lopullisesti selvää. Ei puolusta. Ainakaan Venäjää vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?