Ulkomaat

EU:lta terveiset juuri ennen huippukokousta: Meillä on selkeä käsitys, ketkä ovat ystäviämme – ”Toivon, että myös Yhdysvaltain hallituksella on”

Julkaistu:

Euroopan unioni piti ulkosuhdehallinon kokouksen Brysselissä juuri ennen huippukokousta.
Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini vetosi Yhsdysvaltoihin maanantaiaamuna juuri ennen Venäjän ja Yhdysvaltain presidenttien Vladimir Putinin ja Donald Trumpin tapaamista Helsingissä, uutisoi venäläinen Ria Novosti.

Mogherini sanoi, että Yhdysvaltojen tulisi muistaa, ketkä ovat heidän ystäviään.

– Meillä (EU: lla) on selkeä käsitys siitä, ketkä ovat ystäviämme, eli Yhdysvallat, eikä muutos hallinnossa muuta ystävyyttämme. Toivon, että myös Yhdysvaltojen hallituksella on selkeä käsitys ystävistä, sanoi Mogherini toimittajille maanantaina juuri ennen Euroopan unionin ulkosuhdehallinon kokousta Brysselissä.

Lue lisää: Trump amerikkalaiskanavan haastattelussa Helsingin huippukokouksen alla: ”EU on vihollinen”

Myös Belgian ulkoministeri Didier Reynders välitti terveiset Brysselistä johtajille. Hän toivoi, että Trump ja Putin käsittelisivät tapaamisessaan Georgian ja Ukrainan tilannetta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Käymme kokouksessa tänään läpi itäisen kumppanuuteen liittyviä kysymyksiä. Muistettakoon Ukrainan tilanne, Krimin niemimaan liittäminen, Georgian tilanne ja Venäjän federaation sotilaallinen läsnäolo alueella. Toivon, että myös presidentti Trump nostaa nämä aiheet esiin huippukokouksessa. Lisäksi kysymys Syyriasta on esitettävä, Reynders sanoi.


Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström sanoi maanantaina toivovansa, että johtajat keskustelisivat Syyrian tilanteesta ja käsittelivät aseistariisuntaan liittyvät kysymykset.

Italialainen poliitikko ja entinen Euroopan komission varapuheenjohtaja Franco Frattini sanoi haastattelussa venäläismedialle, että neuvotteluiden myönteinen lopputulos voisi heikentää Euroopan vihamielisyyttä Venäjää kohtaan. Kaikki on kiinni siitä, millaisen viestin Yhdysvallat lähettää kokouksen jälkeen.

Lue lisää: Putinin neuvonantaja: Kiellettyjä keskustelunaiheita ei ole

 Eurooppa on jakautunut niihin, jotka haluavat voittaa jännitteet suhteissa Venäjään ja niihin, jotka vaativat vielä tiukempia toimenpiteitä. Washingtonin merkki avoimuudesta Venäjää kohtaa voi heikentää jonkinlaista vihamielisyyttä Euroopan osalta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Frattini lisäsi ettei usko välittömiin pakotteiden lievennyksiin, vaikka presidentit pääsisivät kaikesta samanmielisyyteen hippukokouksessa.

– En usko, että heti kokouksen jälkeen näemme luopumista taloudellisista pakotteista Venäjää vastaan. Tämä voi olla kuitenkin sen polun alku.