Ulkomaat

Trumpilta hämmentävät Nato-kommentit Niinistölle aamiaispöydässä: ”Meillä oli mahtava kokous”

Julkaistu:

Yhdysvaltain presidentti palasi viimeviikkoisen Nato-kokouksen määrärahakiistoihin aamiaistapaamisen aluksi.
Presidentti Donald Trump nosti aamiaistapaamisessaan presidentti Sauli Niinistön kanssa toistuvasti esiin viimeviikkoisen Naton huippukokouksen, jossa kaksikko tapasi. Niinistö osallistui kokoukseen Suomen ja Naton rauhankumppanuuden johdosta, kuten viime vuosina on ollut tapana, ja paikalla Brysselissä oli samassa roolissa myös Ruotsin pääministeri Stefan Löfven.

Kiistojen ja Trumpin ärhäkän käytöksen takia sekavissa tunnelmissa sujunut kokous oli selvästikin jäänyt Trumpin mieleen, ja hän vaikutti kohtelevan Niinistöä Mäntyniemen tapaamisessa hetkittäin kuin Nato-maan johtajaa. Tältä tilanne näytti ainakin aamiaisen aluksi lausutuissa tervehdyssanoissa, jotka myös kansainvälinen media pääsi kuulemaan.

Yllä olevalla videolla Trumpin ja Niinistön sanat aamiaistapaamisen aluksi.

Niinistö toivotti alkuun Trumpin tervetulleeksi helteiseen Pohjolaan ja toivoi Helsingin huippukokouksen Vladimir Putinin kanssa sujuvan hyvin.


Sen jälkeen kuultiin Trumpin vastaus Niinistölle:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Arvostamme Suomea todella paljon. Kunnioitamme maatanne ja hyvää suhdettamme suuresti. Henkilökohtainen suhteemme on erittäin hyvä ja viihdyin seurassanne pari päivää sitten. Nato ei ole koskaan ollut vahvempi ja vaikka alussa oli vaikeuksia, se muuttui rakkaudeksi. Meillä oli mahtava kokous, se toi kaikki yhteen ja oli sen arvoista. Arvostin tukeanne ja apuanne ja sanon vielä, että olette kohdelleet meitä upeasti. Suuret kiitokset.


Kun Ilta-Sanomien toimittaja Rita Tainola kysyi, miksi Suomi oli valikoitunut kokouspaikaksi, Trump palasi välittömästi uudelleen Nato-kokoukseen ja sen aikana käytyihin kiivaisiin keskusteluihin eurooppalaisten Nato-maiden puolustusmäärärahoista, joita Trump on vaatinut nostettavaksi.

– Mielestämme Suomi on hieno maa. Meillä oli fantastinen kokous joitakin päiviä sitten, jotkut teistäkin olivat siellä. Se oli onnistunut kokous. Mielestäni Nato ei ole koskaan ollut yhtenäisempi. Monet alkavat nyt myöntyä maksamaan enemmän, meillä oli ongelmia, koska monet eivät maksaneet, kuten presidentti kertoo teille, Trump sanoi Niinistöön päin nyökäten.

– He maksavat ja he maksavat nopeammin, eikä Nato ole mielestäni koskaan ollut vahvempi kuin se on nyt, Trump lausui.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomella ei ole osaa eikä arpaa Nato määrärahakeskusteluihin, joten on erikoista, että Trump palasi toistuvasti aiheeseen Niinistön aamiaispöydässä.


Niinistö-tapaamiseen osallistui Yhdysvaltain ulkopoliittinen kärkikaarti, sillä samassa pöydässä istuivat myös ulkoministeri Mike Pompeo sekä turvallisuusneuvonantaja John Bolton. Lisäksi läsnä oli Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Robert Pence.

Trump kiitti Niinistölle suunnatuissa sanoissaan vielä erikseen Suomea vieraanvaraisuudesta kokouksen järjestämisessä.