Ulkomaat

Kommentti: Melania Trump löysi roolinsa vasta muutama kuukausi sitten – miksi hän nyt vetäytyy Helsingissä syrjään?

Julkaistu:

On erikoista mutta ymmärrettävää, että Yhdysvaltain ensimmäinen nainen vetäytyy iltapäiväksi syrjään, kirjoittaa erikoistoimittaja Jouko Juonala.
Yhdysvaltain ensimmäinen nainen Melania Trump on puolentoista vuoden ajan hakenut rooliaan presidentin puolisona. Keväällä hän sai tehtäviensä hoitoon uutta virtaa, mutta hänen tyylinsä on edelleen esiintyä hyvin hillitysti ja matalalla profiililla. Pidättyväinen Melania on ollut voimakkaan miehensä Donald Trumpin varjossa.

Rouva Trumpille ei ole suomalaislähteiden mukaan suunniteltu mitään erityistä ohjelmaa iltapäiväksi. Hän on tiettävästi päättänyt jäädä hotelliin odottamaan Helsingin huippukokouksen päättymistä ja kotimatkaa Air Force Onen kyydissä takaisin Yhdysvaltoihin.

Meistä suomalaisista saattaa vaikuttaa erikoiselta, ettei Helsinki näytä kiinnostavan Melaniaa – mutta päätös sopii hänen persoonaansa ja ottamaansa rooliin. Melania tulee julkisuuteen harvemmin ja antaa vähemmän haastatteluja kuin moni edeltäjänsä. Hänen suhteensa yleisöön on aivan erilainen kuin mihin amerikkalaiset ovat tottuneet.

Lähihistorian ensimmäisistä naisista Michelle Obama ja Hillary Clinton olivat ehkä aktiivisimpia toimijoita julkisuudessa – dynaamisia, vahvoja ja loistavia puhujia. Myös George Bush vanhemman puoliso Barbara Bush ja nuoremman puoliso Laura Bush olivat amerikkalaisten rakastamia ja näkyviä ykkösnaisia. Kirkkain tähti presidentin puolisoiden joukosta oli tietenkin Jacqueline Kennedy, josta tuli leski vain 34-vuotiaana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliittisesti aktiivisimpia ensimmäisiä naisia oli Franklin Rooseveltin puoliso Eleanor: väsymätön ihmisoikeuksien puolustaja ja diplomaatti, joka jatkoi yhteiskunnallista uraansa pitkään miehensä kuoleman jälkeen.

Huhujen mukaan Donald Trumpin valinta presidentiksi olisi suorastaan ollut shokki Melanialle.

Michael Wolffin paljastuskirja Fire and Fury antoi ymmärtää, että Melania olisi itkenyt sinä yönä, jolloin hänen miehensä voitti presidentinvaalit. Wolffin mukaan Donald olisi vakuuttanut puolisolleen, ettei hänestä tulisi presidenttiä.

Ensimmäiset viisi kuukautta presidentin virkakaudesta Melania Trump asui New Yorkissa, virallisten tietojen mukaan pariskunnan yhteisen pojan Barronin koulunkäynnin vuoksi.

Muutettuaan Valkoiseen taloon hän otti käyttöönsä selvästi pienemmän esikunnan kuin Michelle Obamalla oli.

Vasta vuoden ja kahden kuukauden kuluttua vaaliyöstä Melania astui julkisuuteen itsenäisenä toimijana: hän vieraili New Hampshiressa tapaamassa ensiaputyöntekijöitä ja paikallisen community collegen eli kansanopiston väkeä. Toukokuussa Melania vihdoin löysi oman agendansa: hän ryhtyi lasten auttajaksi ja nettikiusaamisen torjujaksi. Hän astui näkyvästi julkisuuteen Valkoisen talon ruusutarhassa ja esitteli joukon aloitteita.

– Jokaisen lapsen pitäisi tietää, että virheiden tekeminen on turvallista ja että lähellä on kannustavia aikuisia, jotka ottavat hänet kiinni jos hän putoaa, rouva Trump sanoi.

Tässä mielessä olisi ollut enemmän kuin sopivaa – ihastuttavaa suorastaan – jos Melania olisi vieraillut maanantaina vaikkapa Helsingin uudessa lastensairaalassa.