Ulkomaat

Kommentti: Trumpin ja Putinin vääntö vasta alkaa, mutta Suomi sai jo kiusallisen kolauksen

Julkaistu:

Ympäri maailmaa levinneet näkemykset ”neutraalista” Suomesta asettavat meidät todella outoon valoon, kirjoittaa Ilta-Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Johannes Kotkavirta.
Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamista edeltävänä päivänä sadat kansainväliset toimittajat asettuivat jo asemiin aurinkoisen ja kauniin Helsingin paraatipaikoille. Merimaiseman edessä vedettyjen livelähetysten ennakkotunnelmissa myös isäntämaa sai huomiota – joka ikävä kyllä aiheutti pienen järkytyksen.

Ennakkoon pelättiin, että Putinin ja Trumpin tapaamisen isännöinti veisi ajatuksissa Suomen takaisin sille harmaalle vyöhykkeelle idän ja lännen välissä, johon se pakotettiin kylmän sodan vuosina. Sunnuntaiaamuna näytti ikävästi siltä, että nämä pahimmat pelot olivat toteutuneet.

Amerikkalaiset aamuohjelmat seurasivat Helsingissä järjestettyä mielenosoitusta, joka näytti pieneltä ja rauhalliselta Trumpin Britanniassa saaman vihaisen vastaanoton jälkeen. Me suomalaiset tietysti tiedämme, että elämöinti ei vain ole meidän juttumme. Keski-Eurooppaan tai Britanniaan verrattuna suomalaiset mielenosoitukset näyttävät yleensä hartaustilaisuuksilta, ja pienessä maassa väkeä on tietysti vähemmän.

Mutta amerikkalaismediassa tämä käännettiin osoitukseksi Suomen puolueettomuudesta. Amerikkalaisen Fox-kanavan suositun Fox & Friends –ohjelman juontajat toistivat koko aamun näkemystä ”erittäin neutraalista” Suomesta, joka ei historiansa vuoksi halua kuulua kummallekaan puolelle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kahta päivää aikaisemmin Yhdysvaltain apulaisoikeusministeri oli lukenut syytteet kahdelletoista venäläiselle tiedustelu-upseerille hakkerointioperaatiosta, jonka tavoitteena oli vaikuttaa maan presidentinvaalien tulokseen. Sunnuntaina amerikkalaislehti New York Times kertoi, että sama tiedusteluosasto saattoi olla myös Britannian Novitshok-myrkkyiskujen takana.

Yhdysvaltojen suosituimman tv-kanavan juontajien mielestä Suomi siis on puolessa välissä viivalla, jossa toisessa päässä ovat valtiojohtoinen kyberterrorismi ja kemiallisilla aseilla tehtävät iskut Euroopassa. Ei mikään ihme, että kanavan toimittajat näyttivät aika varautuneilta jalkautuessaan kysymään helsinkiläisten näkemyksiä huippukokouksesta.

Tähän mielikuvaan olisi mahdollista vaikuttaa valtiojohdon selkeillä ulostuloilla. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) sentään totesi lauantaina puoleensa lehdelle Verkkouutisille, että puheet Suomesta harmaalla vyöhykkeellä joutavat romukoppaan.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) viimeisimmät Twitter-viestit ovat käsitelleet Iin Kuivaniemen markkinoita, ilmailutapahtumaa Kuhmossa ja jalkapalloa. Maanantaina Sipilä on Porissa asuntomessuilla ja Suomi-Areenassa. Valtioneuvoston vastuulla on ulkopolitiikassa EU-päätöksenteko, ja Sipilä on mieluusti jättänyt aihealueen kokonaan tasavallan presidentti Sauli Niinistölle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Trump on pohjustanut Suomeen saapumistaan kutsumalla haastattelussa Euroopan Unionia Yhdysvaltojen viholliseksi ja uhkailemalla Nato-kumppaneita. On enää vaikea kuvitella että Trump tekisi mitään toisin, jos villit väitteet venäläisten häneen kohdistamasta kiristyksestä pitäisivät paikkaansa.

Parasta, mitä Trumpin ja Putinin välisessä tapaamisessa voisi tapahtua, olisi että Trump tuomitsisi selkeästi Venäjän hyökkäykset sekä oman maansa että muiden valtioiden koskemattomuutta vastaan. Venäläisille tapaamisen alla luetut syytteet saattavat pakottaa Trumpin ottamaan tiukemman linjan Putinin kanssa kuin hän olisi itse toivonut.

Suomi taas voisi välillä ottaa voimakkaammin kantaa sen puolesta, mitä se edustaa, ja mitä se ei edusta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt