Helsingin huippukokous joutui kohun keskiöön Venäjä-tutkinnan vuoksi – Valkoinen talo: ”Se tapahtuu” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Helsingin huippukokous joutui kohun keskiöön Venäjä-tutkinnan vuoksi – Valkoinen talo: ”Se tapahtuu”

Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sandersin mukaan Trump ja Putin tapaavat Helsingissä suunnitellusti.

Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders.

14.7.2018 8:54 | Päivitetty 14.7.2018 10:58

Perjantaina uutisoitiin, kuinka 12:ta Venäjän armeijan tiedustelu-upseeria vastaan on nostettu syytteet Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin sekaantumisesta. Heitä syytetään muun muassa demokraattipuolueen sähköposteihin murtautumisesta.

Lue lisää: 12 venäläistä tiedustelu-upseeria vastaan nostettu syytteet Yhdysvaltojen vaaleihin sekaantumisesta

Syytteet herättivät kiihkeän sanaharkan Washingtonin ja Moskovan välille. Tähän vaikutti myös se, että syytteet tulivat julki juuri Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin maanantaina Helsingissä järjestettävän tapaamisen alla.

NBC:n mukaan useat demokraattisenaattorit vaativat syytteiden takia Trumpia perumaan huippukokouksen.

Lue lisää: John McCain ja useat demokraatit vaativat Trumpia perumaan Helsingin huippukokouksen Muellerin uusien Venäjä-syytteiden takia

Kokousta ei peruuteta

Syytteistä huolimatta huippukokousta ei Valkoisen talon tiedottajan mukaan peruuteta.

– Se tapahtuu, Sarah Sanders kommentoi toimittajille BBC:n mukaan.

Trump itse otti asiaan kantaa asiaan yhteisessä lehdistötilaisuudessa Britannian pääministeri Theresa Mayn kanssa. Trump kertoi haluavansa kysyä aiheesta tiukasti Putinilta maanantain tapaamisessa.

Trump sanoi kuitenkin myös, ettei odota tapaamiselta suuria.

Trump ja May pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden perjantaina.

Venäjä puolestaan ​​on kertonut odottavansa kokousta. Kremlin ulkopolitiikan avustaja Juri Ushakovin mukaan maiden suhteita on aika alkaa korjaamaan.

Venäjän ulkoministeriön mukaan väitteet tietoverkkourkinnasta eivät pidä paikkansa ja niiden on tarkoituksena on vahingoittaa ilmapiiriä ennen maanantain huippukokousta. Ulkoministeriö väittää, ettei ole olemassa todisteita, jotka yhdistäisivät virkamiehet hakkerointiin vuoden 2016 Yhdysvaltain presidentinvaalien aikaan.

Kritiikkiä sateli

Yhdysvaltojen apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein kommentoi perjantaina syytteiden tarkempaa sisältöä.

– Yhtätoista heistä syytetään pyrkimyksestä murtautua tietokoneisiin, jotta niistä varastettujen tietojen julkaisulla voitaisiin vaikuttaa vaaleihin. Kahden syytteessä olevan syytetään yrittäneen soluttautua vaaleja hallinnoineiden organisaatioiden tietokoneisiin, Rosenstein sanoi.

Muun muassa Yhdysvaltain senaatin demokraattijohtaja Chuck Schumer, demokraattien kongressiedustaja ja edustajainhuoneen demokraattijohtaja Nancy Pelosi ja republikaanisenaattori John McCain ovat kritisoineet tapaamista ja ilmaisseet mielipiteensä siitä, että tapaaminen tulisi perua syytteiden johdosta.

– Kädenpuristukset Putinin kanssa tällaisten syytteiden jälkeen olisivat loukkaus demokratiaamme kohtaan, hän jatkoi viitaten venäläisupseerien syytteisiin, Schumer sanoi.

– Presidentti Trumpin täytyy olla valmis kohtaamaan Putin vahvassa asemassa ja osoitettava, että Yhdysvaltoihin ja muihin maailman demokratioihin kohdistuvilla aggressiivisilla toimilla on kova hinta, McCain puolestaan jyrähti.

John McCain.

s

Epäillyt Venäjän osallisuudesta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin ovat jatkuneet jo pitkään. Keväällä Trump hyökkäsi julkisesti FBI:ta ja erikoissyyttäjä Robert Muellerin johtamaa Venäjä-tutkintaa vastaan.

Lue lisää: Trump käynnisti täyden sodan FBI:ta vastaan – oikeusministeriö selvittää Venäjä-tutkinnan poliittiset motiivit

Jutusta korjattu Nancy Pelosin titteli klo 10.59: Pelosi on demokraattien kongressiedustaja ja edustajainhuoneen demokraattijohtaja, ei senaattori.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?