Maapalloa koettelee nyt poikkeuksellisen kova helleaalto – huoli heräsi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Maapalloa koettelee nyt poikkeuksellisen kova helleaalto – huoli heräsi

Veden pinta laski merkittävästi Derbyshiressä helleaallon aikana.

Julkaistu: 14.7.2018 4:44

Guardian kertoo, että lämpöennätyksiä on rikottu jälleen eri puolilla planeettaa.

Ympäri maailmaa on mitattu tällä viikolla ennätyksellisen korkeita lämpötiloja. Epätavallisen pitkä ja laaja helleaalto on Guardian-lehden mukaan lisännyt huolta ilmastonmuutoksesta.

Kaliforniassa ilmastointilaitteiden kysyntä räjähti ennätyshelteiden aikaan ja aiheutti sähköpulan. Algeriassa puolestaan on kärvistelty Afrikan kaikkien aikojen korkeimmassa luotettavasti mitatussa lämmössä, ja Britanniassa on koettu kolmanneksi pisin hellejakso – yli 28 asteen päästiin 17 päivänä.

El Niño -lämpöilmiöllä oli osuutensa, kun maailmanlaajuinen lämpöennätys murskattiin vuonna 2016. Viime vuonna saatiin ennätyslukemat ilman sitä, ja tänä vuonna nouseva trendi näyttää jatkuvan päinvastaisella normaalitilan poikkeamalla.

– Vuoden ensimmäiset kuusi kuukautta ovat tehneet siitä kuumimman tilastoidun La Niña -vuoden, Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) edustaja Clare Nullis kertoo.

Ihmiset vilvoittelevat rannalla Los Angelesin kuumuudessa.

Viimeisin ennätys rikottiin maanantaina Taiwanissa, kun lämpötila kipusi Tianxiangissa 40,3 asteeseen. Viime viikolla Saharan autiomaassa Algeriassa sijaitsevalla Ouarglan sääasemalla mitattiin peräti 51,3 asteen lämpötila.

Monin paikoin tilanne ei helpotu edes yöaikaan. Esimerkiksi Omanin rannikolla lämpötila on pysynyt yöllä 42,6 asteessa ja Los Angelesin keskustassa 26,1 asteessa. Kanadassa puolestaan kuumuus on vaatinut kymmeniä kuolonuhreja.

Pohjoisella pallonpuoliskolla vahvat korkeapaineen alueet ovat luoneet ”hellekuvun” Euraasian ylle. Kahden viimeksi kuluneen viikon aikana ennätyksiä on rikottu Tbilisissä (40,5 astetta), Shannonissa (32 astetta) ja Belfastissa (29,5 astetta).

Lapsia leikkimässä suihkulähteillä Montrealissa.

– Epätavallista on helleaallon hemisfäärinen asteikko. Kyse ei ole vain yksittäisten paikkojen suuruusluokasta, vaan korkeita lämpötiloja nähdään niin suurella alueella, korostaa Pennsylvanian osavaltionyliopiston ESSC-keskuksen johtaja Michael Mann.

Pohjois-Venäjän poikkeuksellisen aurinkoisen sään on nähnyt valtava joukko ihmisiä jalkapallon MM-kisojen myötä. Esimerkiksi Krasnojarskin alueella lämpötilat ovat olleet peräti seitsemän astetta tavanomaista korkeampia ja maastopaloilla on ollut vaikutusta 80 000 hehtaarin alueeseen.

Länsi-Siperiassa on annettu myrskyvaroitus viiden peräkkäisen yli 30-asteisen päivän jälkeen. Moni pelkää sen kiihdyttävän ikiroudan sulamista.

Yksi ilmastonmuutoksen merkeistä on kuivuuden ja myrskyjen viipyminen samalla alueella. Japanin tulvissa kuoli hiljattain ainakin 150 ihmistä sademäärän noustua yli neljä kertaa normaalin tason yläpuolelle.

Chongqingissä tulvii.

Myös Toulousessa lämpötila on noussut korkeaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?