John McCain ja useat demokraatit vaativat Trumpia perumaan Helsingin huippukokouksen Muellerin uusien Venäjä-syytteiden takia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

John McCain ja useat demokraatit vaativat Trumpia perumaan Helsingin huippukokouksen Muellerin uusien Venäjä-syytteiden takia

12:ta Venäjän armeijan tiedustelu-upseeria vastaan on nostettu syytteet Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin sekaantumisesta.

14.7.2018 0:48

Yhdysvaltojen apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein kertoi perjantaina, että kahtatoista Venäjän armeijan tiedustelu-upseeria vastaan on nostettu syytteet Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin sekaantumisesta muun muassa demokraattipuolueen sähköposteihin murtautumalla.

Syytteet laati erikoissyyttäjä Robert Mueller, joka työryhmänsä kanssa tutkii Venäjän sekaantumista toissa vuoden presidentinvaaleihin.

Lue myös: 12 venäläistä tiedustelu-upseeria vastaan nostettu syytteet Yhdysvaltojen vaaleihin sekaantumisesta

Syytteet tulivat kiusalliseen aikaan, sillä presidentti Donald Trump tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin maanantaina Helsingissä. Rosensteinin mukaan syytteiden sisältö on selostettu Trumpille.

Trump sanoi jo torstaina aikovansa kysyä Helsingissä Putinilta vaaleihin sekaantumisesta. NBC:n mukaan useat demokraattisenaattorit vaativat kuitenkin syytteiden takia Trumpia perumaan Helsingin huippukokouksen.

Senaatin demokraattijohtaja Chuck Schumer ja useat muut senaattorit vaativat Trumpia perumaan Helsingin huippukokouksen.

– Presidentti Trumpin pitäisi perua tapaamisensa Vladimir Putinin kanssa, kunnes Venäjä tekee todistettavissa olevia ja läpinäkyviä liikkeitä todistaakseen sen, etteivät he sekaannu tuleviin vaaleihin, sanoi senaatin demokraattien johtaja Chuck Schumer lausunnossaan.

– Kädenpuristukset Putinin kanssa tällaisten syytteiden jälkeen olisivat loukkaus demokratiaamme kohtaan, hän jatkoi viitaten venäläisupseerien syytteisiin.

Myös kalifornialainen demokraattisenaattori Nancy Pelosi kritisoi sitä, että presidentti kieltäytyy yhä tuomitsemasta Venäjän hyökkäystä Yhdysvaltojen demokratiaa kohtaan, vaikka erikoissyyttäjä Mueller nosti 12 uutta syytettä.

– Tämä tekee tapaamisen Putinin kanssa paitsi turhaksi, myös vaaralliseksi. Trumpin ja Putinin tapaaminen täytyy perua.

Myös republikaanisenaattori John McCain on antanut lausunnon, jonka mukaan Trumpin ja Putinin tapaaminen tulisi perua.

Samaa mieltä on The Hillin mukaan myös Arizonan republikaanisenaattori John McCain. Hän sanoi, ettei Trumpin pitäisi tavata Putinia, ellei Trump ole valmis saattamaan Putinia vastuuseen aggressiivisista Yhdysvaltoihin kohdistuneista toimista.

– Presidentti Trumpin täytyy olla valmis kohtaamaan Putin vahvassa asemassa ja osoitettava, että Yhdysvaltoihin ja muihin maailman demokratioihin kohdistuvilla aggressiivisilla toimilla on kova hinta, McCain jyrähti.

– Jos Trump ei ole valmis saamaan Putinia vastuuseen, Helsingin huippukokouksen ei pitäisi tapahtua, hän jatkoi lausunnossaan.

McCainin mukaan Rodsteinin perjantaina julkistamat syytteet ovat viimeisin todiste, joka vahvistaa laajamittaisen juonittelun, jolla Putinin hallinto vaikutti vaalitulokseen ja kylvi kaaosta ja epäsopua Yhdysvalloissa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Valkoinen talo on kuitenkin ilmoittanut tapaamisen toteutuvan perjantaina julki tulleista syytteistä huolimatta.

Jutun pääkuvana olevalla videolla näkyy, miltä Helsingissä näytti huippukokouksen alla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?