Ulkomaat

Trumpin Britannian-vierailun myrskyisä alku: lyttää Mayn brexit-suunnitelmat brittilehden haastattelussa

Julkaistu: , Päivitetty:

Yhdysvallat
Britannian pääministeri haluaa neuvotella edullisen kauppasopimuksen Yhdysvaltojen kanssa.
Presidentti Donald Trump vierailee parhaillaan Britanniassa, jossa hän ja pääministeri Theresa May kuvattiin lämpimästi käsi kädessä astellessaan torstaina Winston Churchillin synnyinpaikkana tunnettuun Blenheim Palaceen. Keskustelujen lisäksi presidentti ja tämän mukana matkustava puoliso Melania Trump söivät palatsissa illallista yhdessä isäntien kanssa.

Mayn esille nostamista puheenaiheista tärkein liittyi Britannian EU-eroon eli brexitiin ja sitä seuraaviin kauppaneuvotteluihin Yhdysvaltojen kanssa. Uutistoimisto Reutersin mukaan May kehui maiden välisiä suhteita puhuessaan yleisölle, johon kuului myös liike-elämän johtoa.

Mutta Trumpilta Mayn ehdotukset saivat tylyn vastaanoton välittömästi. Brittiläiselle The Sun -tabloidilehdelle antamassaan haastattelussa Trump tylyttää Mayn breixit suunitelmaa rajusti. Torstai-iltana haastattelusta julkaistuissa haastattelun katkelimissa Trump sanoo, että Britannian ja Yhdysvaltojen välinen kauppasopimus on lähes mahdoton toteuttaa, jos Britannia aikoo pysyä brexitin jälkeen yhtä läheisenä EU:n kanssa kuin mitä May on suunnitellut.

– Jos he tekevät sellaisen sopimuksen, olemme me tekemisissä Euroopan Unionin kanssa Britannian sijaan, jolloin sopimusta ei todennäköisesti syntyisi, Trump sanoo haastattelussa Reutersin mukaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Haastattelussa Trump myös kertoo yrittäneensä ohjata Mayta brexit-neuvotteluissa.

– Olisin tehnyt sen aivan eri tavalla. Itse asiassa kerroin Theresa Maylle, kuinka se pitäisi tehdä, mutta hän ei kuunnellut minua, Trump sanoo The Sunin mukaan.
Trumpin vierailua edeltää vaiherikas viikko Britannian politiikassa, kun sekä maan brexit-ministeri David Davis että ulkoministeri Boris Johnson erosivat protestina Mayn brexit-suunnitelmille.

Molemmat ovat haukkuneet Mayn suunnitelmaa liian pehmeäksi. May taas puhuu ”liiketoimintaystävällisestä” suunnitelmasta, jossa Britannia säilyttäisi vapaakauppasopimuksen EU:n kanssa ja jakaisi samalla osan EU:n kauppasäädöksistä. Osa breixitin kannattajista on syyttänyt Mayta petturuudesta, ja suunnitelma on jakanut tämän konservatiivipuoluetta voimakkaasti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Osa on vaatinut myös Mayn eroa tehtävästään. The Sunin haastattelussa Trump sanoo, että Johnsonista tulisi ”hieno pääministeri” Britannialle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt