Venäjän jättimäinen ydinsukellusvene lipuu Suomenlahdelle juuri Trumpin ja Putinin tapaamisen alla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjän jättimäinen ydinsukellusvene lipuu Suomenlahdelle juuri Trumpin ja Putinin tapaamisen alla

Venäjän Pohjoisen laivaston ydinsukellusvene Orjol on 155 metriä pitkä. Se osallistuu heinäkuun lopussa Pietarin edustalla järjestettävään vuotuiseen paraatiin.

12.7.2018 20:42

Venäjän armeija vahvisti keskiviikkona, että ydinsukellusvene Orjol on matkalla Kuolan niemimaalla sijaitsevasta Severomorskista kohti Pietaria yhdessä muiden Pohjoisen laivaston alusten kanssa.

– Ensimmäisessä ryhmässä tulevat sukellusveneiden torjuntaan varustettu Severomorsk-alus ja ydinsukellusvene Orjol, Pohjoisen laivaston tiedotteessa kerrottiin keskiviikkona.

Asiasta uutisoivat Express ja The Barents Observer, jonka mukaan kohti Itämerta seilaavat myös ohjusristeilijä Marsalkka Ustinov sekä fregatti Amiraali Gorshkov.

Venäjän sota-alusten matka oli keskiviikkoiltana edennyt Norjan eteläpuolelle Skagerrakin salmelle ja torstai-iltana niiden odotetaan ohittavan Ison-Beltin salmen Tanskan edustalla.

Reitti jatkuu tästä Bornholmin eteläpuolitse. Matka jatkuu sitten kohti pohjoista kulkien Gotlannin itä puolelta ennen kääntymistä Suomenlahdelle, jonne alusten odotetaan Pohjoisen laivaston mukaan saapuvan muutamassa päivässä.

Tämä tarkoittaa, että yksi Venäjän laivaston suurimmista ydinsukellusveneistä seilannee Helsingin eteläpuolella joko vain yhtä tai kahta päivää ennen kuin presidentit Vladimir Putin ja Donald Trump tapaavat Helsingissä. Huippukokous järjestetään maanantaina 16. heinäkuuta ja Trumpin on määrä saapua Helsinkiin jo päivää aiemmin.

Pohjoisen laivaston alusten määränpää on Pietarin edustalla sijaitseva Kronstadtin tukikohta, missä järjestetään heinäkuun lopulla vuotuinen laivaston paraati.

Asiasta uutisoi aiemmin myös venäläinen uutistoimisto TASS, jonka mukaan paraatiin osallistuu yli 40 sotalaivaa sekä 25 lentokonetta ja helikopteria.

Suomenlahdelle saapuva, Oscar II -luokaan kuuluva ydinsukellusvene Orjol on 25 vuotta vanha ja 155 metriä pitkä. Se on varustettu 24 ohjuksella ja kahdella reaktorilla, ja voi kuljettaa 120 miehistön jäsentä.

Orjol-sukellusveneellä syttyi palo keväällä 2015, kun se oli korjaustöiden takia Zvezdotshkan telakalla. Aluksella ei ollut ydinaseita eikä ydinpolttoainetta, koska se oli huollossa. Sen reaktori oli sammutettu jo huoltotöiden alkaessa vuonna 2013.

Kyseessä on pahamaineisen Kursk-sukellusveneen sisaralus. Molemmat on nimetty venäläiskaupunkien mukaan, sillä Neuvostoliitto löi natsit kaikkien aikojen suurimmassa panssaritaistelussa toisessa maailmansodassa Kurskin ja Orjolin alueella. Kursk upposi vuonna 2000 ja vei mukanaan kaikki 118 miehistön jäsentä.

Kysymyksessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Venäjä tuo jättimäisiä sukellusveneitä Suomenlahdelle. Viime vuonna Suomen lähellä seilasi maailman suurin ydinsukellusvene Dmitri Donskoi, joka osallistui viime vuonna samaiseen laivaston paraatiin.

Lue lisää: Tällä jättiläisellä Neuvostoliitto olisi vastannut ydiniskuun: TK-208 saapuu Suomenlahdelle ensimmäistä kertaa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?