Ulkomaat

Kommentti: Nato on entistä vahvempi – ja kaikki hyvin?

Julkaistu:

Donald Trumpin kovistelu ei anna Natosta yhtenäistä ja ehjää kuvaa, kirjoittaa erikoistoimittaja Jouko Juonala.
Puolustusliitto Naton johtajien kanssa keskiviikkona illallisella istunut tasavallan presidentti Sauli Niinistö ehti jo esiintyä optimistisena suomalaismedialle. Niinistön mukaan Naton eurooppalaisten jäsenmaiden ja Donald Trumpin välit eivät ole niin huonot kuin oletettiin: kaikki 29 Nato-maata hyväksyivät yhteisen julkilausuman, joka hälventää epäluuloja Yhdysvaltain sitoutumisesta allianssiin.

Julkilausumat ovat julkilausumia. Myrsky nousi torstaina päivällä – kokous muuttui median mukaan ”hätäistunnoksi” Naton puolustusmenoja koskevasta kiistasta. Reuters kertoi jopa Trumpin loukanneen yleistä käytäntöä ja kutsuneen Saksan liittokansleria etunimellä: ”Angela, sinun täytyy tehdä asialle jotakin.” Hurjaa!

Tilanne näytti hetken juuri siltä kuin sen ei pitäisi näyttää ennen Helsingin tärkeää huippukokousta: Nato on ilmiriidassa vain muutamia päiviä ennen kuin Trump tapaa Venäjän johtajan Vladimir Putinin.

Sitten lehdistöhuoneeseen astui säteilevä, itsevarma ja tyytyväinen Trump, joka kertoi kaiken olevan hyvin ja Naton olevan nyt paljon vahvempi kuin kaksi päivää sitten.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Trump riemuitsi, mainosti Yhdysvaltojen mahtia ja kertoi iloisen uutisen. Naton eurooppalaiset jäsenmaat ovat sitoutuneet sijoittamaan 33 miljardia dollaria (28,3 mrd.euroa) enemmän rahaa puolustukseensa. Raha saattaa nousta lopullisessa laskelmassa nousta 40 miljardiin dollariin (34,3 mrd.euroa).

– There’s a great great spirit leaving that room, presidentti kuvaili juuri päättynyttä huippukokousta.

Trump otti kokouksen menestyksen täysin omaan piikkiinsä. Hän kertoi sanoneensa kollegoilleen suorat sanat ja olevansa oikein tyytyväinen.

Yleiskuva kokouksesta jää silti ristiriitaiseksi, kaikkea muuta kuin yhtenäiseksi. Heti saavuttuaan Brysseliin Trump haukkui erityisesti Saksaa, joka käyttää puolustukseensa vain reilun prosentin bruttokansantuotteesta. Naton yhteisesti sovittu tavoite on kaksi prosenttia. Trumpin kerrotaan vaatineen kaikkia jäsenmaita sitoutumaan jopa neljän prosentin tavoitteeseen.

Hurjimpien tietojen mukaan Trump olisi uhannut vetää Yhdysvallat ulos Natosta, jos hänen vaatimuksiinsa puolustusmenojen nostamisesta ei olisi suostuttu. Ranskan presidentti Emmanuel Macron tosin sanoi, ettei tällaista uhkausta olisi esitetty.

Uutistoimisto AP:n mukaan Macron myös kiisti, että jäsenmaat olisivat sitoutuneet ohjaamaan puolustusmenoihinsa enemmän rahaa kuin aikaisemmissa tavoitteissa on kirjattu. Trump puhui taas nimenomaan lisärahasta. Mitä tässä nyt pitäisi uskoa?

Kokouksen ympärillä vellonut keskustelu, erisuuntaiset ulostulot, riidat ja Trumpin lehdistötilaisuus antoivat kuvan eripuraisesta ja epäyhtenäisestä Natosta. Ja siitä, että Nato tottelee, kun Trump lyö nyrkkiä pöytään. Se ei kerro hyvästä hengestä ja tiiviistä liittokunnasta. Ja se on hyvä uutinen Venäjälle.

Trumpilta kysyttiin myös Helsingin huippukokouksesta ja Krimistä, jonka miehitys kevättalvella 2014 laukaisi huolen läntisen Euroopan puolustuksen tilasta. Trump kertoi Venäjän rakentaneen Krimille sillan ja suuren sukellusvenetukikohdan. Hän näytti pitävän sitä tapahtuneena tosiasiana mutta ei vastannut kysymykseen, tunnustaako hän niemimaan miehityksen Helsingin huippukokouksessa.

Trump myös väitti, ettei hän olisi antanut Venäjän vallata Krimiä.

– Se tapahtui Barack Obaman vahtivuorolla.

Mitä Trump olisi tehnyt – sitä hän ei kertonut. Uhannut Venäjää ydinasein? Lähettänyt maihinnousulaivaston Mustallemerelle? Ehkä.

Helsingin huippukokouksen suhteen Trump ei ladannut suuria odotuksia. Näemme mihin se johtaa, ehkä johonkin rakentavaan, presidentti sanoi. Hän sanoi, ettei Putin ole ystävä eikä vihollinen, vaan kilpailija.

Trump ei myöskään halua, että Venäjä on sotilaallinen uhka. Tässä suhteessa hän osoitti sormella Natoa.

– Siksi meillä on Nato. Siksi Yhdysvalloilla on maailman suurin puolustusbudjetti, 716 miljardia dollaria hyväksytty ensi vuodeksi.

716 miljardia dollaria on reilut 614 miljardia euroa. Venäjän puolustusmenot ovat kymmenesosa tästä jättisummasta.

Trump sanoi myös, että Venäjän kanssa on tultava toimeen – ja samoin myös Kiinan.

Siinä hän on varmasti oikeassa. Molemmat ovat realiteetteja, kilpailijoita, muita napoja maailmassa Yhdysvaltain lisäksi. Mutta Trump ei jättänyt epäselväksi, minkä noista kolmesta hän haluaa olevan suurin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt