Ulkomaat

Trump uhkasi Yhdysvaltain erolla Natosta

Julkaistu: , Päivitetty:

Nato-johtajilla ylimääräinen istunto määrärahakiistasta. DPA: Trump uhannut Yhdysvaltain erolla Natosta.
Sotilasliitto Naton johtajat pitävät ylimääräisen istunnon presidentti Donald Trumpin esittämän määräraha-arvostelun vuoksi, kertovat useat uutistoimistot.

Myös Trump itse aikoo antaa ylimääräisen lausunnon, Valkoinen talo vahvistaa.

Saksalaisen DPA:n mukaan Trump on uhannut Yhdysvaltojen lähtevän omille teilleen, jos muut sotilasliiton maat eivät lisää heti puolustusmenojaan sovitulle tasolle.

Liettuan presidentti kuitenkin totesi kokouksen jälkeen toimittajille, ettei Trump ollut uhannut Natosta lähtemisellä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Trump on kovistellut Nato-maita voimakkaasti Naton huippukokouksessa, joka on parasta aikaa koolla Brysselissä. Arvostelu kohdistuu siihen, että muut Nato-maat eivät Trumpin mukaan käytä tarpeeksi rahaa puolustukseen.

– Kielenkäyttö oli tänään vieläkin kiivaampaa, kertoivat lähteet Reutersille torstaina.

– Hänen (Trumpin) jyrkimmät sanat oli kohdistettu suoraan Saksalla, mukaan lukien, että hän kutsui liittokansleria Angelaksi – ”sinä Angela”.

Trump poikkesi eräässä kohden puhettaan diplomaattisesta protokollasta sinutellen etunimellä Saksan liittokansleri Angela Merkeliä.

– Angela, sinun täytyy tehdä asialle jotain, Trumpin kerrotaan sanoneen vaatiessaan Saksan puolustusmäärärahojen korottamista.

Merkel itse totesi kokouksen jälkeen toimittajalle, että ”huippukokous oli hyvin intensiivinen”.

Myös eilen Trump tylytti poikkeuksellisen voimakkaasti Saksaa, joka on hänen mukaansa "Venäjän kontrolloima" energiariippuvuutensa takia. Trump arvosteli erityisesti Nord Stream ll -kaasuputkihanketta, joka kuljettaa maakaasua Venäjältä Keski-Eurooppaan.

Eilispäivän aikana Trump lähetti useita twiittejä, joissa hän vaati muita liittolaisia kasvattamaan puolustusbudjettejaan.

Nato-maiden tavoitteena on nostaa jokaisen maan puolustusmenot kohti kahta prosenttia vuoteen 2024 mennessä. Tavoitteesta sovittiin Walesin huippukokouksessa neljä vuotta sitten.

Eilen Trump twiittasi, että kahden prosentin tavoite pitää saavuttaa välittömästi. Lisäksi hän ehdotti yllättäen uudeksi tavoitteeksi neljää prosenttia.

Naton tuoreiden tietojen mukaan arviolta kahdeksan maata 29:stä on pääsemässä tavoitteeseen tänä vuonna. Kaikki Nato-maat kasvattavat sotilasliiton mukaan puolustusmenojaan.

Ennen tietoa hätäistunnosta odotuksena oli, että Nato-maat keskittyisivät kokouksessa Afganistaniin, Ukrainaan ja Georgiaan. Myös presidentti Sauli Niinistön oli määrä osallistua kumppanimaan edustajana kokouksen Afganistan-osuuteen