Ulkomaat

AP: Pelastaja Derek Anderson kertoo, miten Thaimaan luolaoperaatiota harjoiteltiin uima-altaalla – ”Olimme todella onnekkaita”

Julkaistu: , Päivitetty:

Pojat pyrittiin pitämään ”tiukasti pakattuina”. Mukana pelastusoperaatiossa olivat ylipainemaskit, lisähappisylinterit ja valjaat.
Amerikkalaispelastaja Derek Anderson, 32, kertoo uutistoimisto AP:n haastattelussa yksityiskohtia Thaimaan pelastusoperaatiosta.

Pelastusoperaatiossa kansainvälinen asiantuntija- ja pelastajaryhmä sai pelastettua kaikki Thaim Luangin luolastoon loukkuun jääneet Villisika-jalkapallojoukkueen jäsenet.

Lue lisää: Mediat: Viimeinen Thaimaan luolasta pelastettu oli valmentaja – kaikki 13 viety sairaalaan

Anderson kertoo AP:lle, ettei pelastusoperaatiota olisi enää voitu pitkittää. Syitä oli monia, kuten happitasojen lasku ja poikien kohonnut riski sairastua. Hän myös kertoo, että ensimmäiset yritykset löytää pojat epäonnistuivat, koska kylmyydeltään hypotermiaa aiheuttavat tulvavirtaukset tekivät kapeat kohdat mahdottomaksi läpäistä.

Pelastuksen yksityiskohdista Anderson kertoo, että pelastajat muun muassa harjoittelivat pelastustekniikoita uima-altaalla paikallisten lasten kanssa, jotka olivat suunnilleen samanpainoisia ja -pituisia kuin loukussa olleet lapset.


Andersonin mukaan pojat pyrittiin pitämään ”tiukasti pakattuina”, jotta sukeltajien olisi helpompi kontrolloida heitä ja heidän hapensaantiaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Veden alla poikien hapensaanti pyrittiin turvaamaan ylipainemaskeilla, jotka poistaisivat maskin sisälle päässeen veden, vaikka lapsi olisikin panikoinut. Andersonin mukaan painemaskit olivat ”erityisen tärkeitä” pelastamisen kannalta.

Andersonin mukaan happisylinterejä asetettiin pitkin luolaa, jotta niillä voitaisiin täydentää poikien happivarastoja.

Anderson kertoo AP:lle, että kuivilla kohdilla poikia kuljetettiin köysimekanismeilla ja valjailla.

– Meidän piti virittää köysi- ja vaijerimekanismeja saadaksemme kuljetettua heitä turvallisesti valjaissa suurien laajojen alueiden yli niin, ettei heidän tarvinnut mennä kokonaan alas asti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Anderson toteaakin AP:lle, että kaiken kaikkiaan pelastusoperaatio oli hyvin erityinen ja siihen sisältyi paljon onnea.

– Maailman täytyy tietää, että saavutuksemme on ”kerran elämässä pelastus”, jollaista ei tietääkseni ole koskaan aiemmin tehty. Olimme todella onnekkaita, että lopputulema oli mikä oli. On tärkeää ymmärtää, että kuinka vaikea tämä oli ja kuinka monen palasen piti toimia yhteen.

Lähde: ABC News