Ulkomaat

NYT: Osa Trumpin hallinnon perheistään erottamista lapsista ei enää tunnista äitiään

Julkaistu:

New York Timesin mukaan kuukausia eroon pienistä lapsistaan pakotettuja äitejä on odottanut järkyttävä yllätys.
Amerikkalaislehden mukaan jotkut Yhdysvaltojen rajalla lapsensa viranomaisten huostaan antaneista äideistä on saanut huomata, että perheen uudelleen yhdistämisen jälkeen suhde lapseen ei ole enää entisensä.

– Hän ei tunnistanut minua, sanoo kolmevuotiaasta pojastaan neljäksi kuukaudeksi eroon joutunut 31-vuotias Mirce Alba Lopez New York Timesille saatuaan lapsensa takaisin.

– Iloni muuttui väliaikaisesti suruksi.

Toinen äiti kertoo samanikäisen tyttärensä rimpuilla pois äitinsä sylistä tapaamisen jälkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siirtolaislasten erottaminen vanhemmistaan on ollut kuuma puheenaihe Yhdysvalloissa jo kuukausien ajan. Presidentti Donald Trumpin hallinto otti toukokuussa käyttöön käytännön, jonka myötä laittomasti maahan tulleet siirtolaiset saavat aina rikossyytteet, ja pidätyksen myötä heidän lapsensa otetaan viranomaisten huostaan.

Käytännön seurauksena tuhansia lapsia säilöttiin vankilaa muistuttaviin keskuksiin, joiden olot nostattivat paljastuttuaan suuren kohun. Lopulta maan hallinto luopui käytännöstä ja ilmoitti palauttavansa perheistään erotetut lapset heille takaisin.

Työ ei ole kuitenkaan ollut helppo, sillä osan omaisia ei olla pystytty paikantamaan. Jopa 1-vuotiaiden lasten on kerrottu joutuneen esiintymään oikeudessa ilman vanhempiaan. Oikeus oli määrännyt hallinnon palauttamaan tiistaihin mennessä 60 alle 5-vuotiasta lasta, mutta torstaihin mennessä oli vielä epäselvää, oliko tavoite kyetty täyttämään.