Ulkomaat

Sofi Oksanen varoittaa The Guardianissa suomettumisesta Trumpin ja Putinin tapaamisen alla

Julkaistu:

Brittilehti The Guardian julkaisi keskiviikkona suomalaiskirjailija Sofi Oksasen kirjoituksen, joka käsittelee suomettumista.
The Guardianin kirjoituksessa Oksanen sivuaa myös Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tulevaa tapaamista Helsingissä.

Trump ja Putin tapaavat Helsingissä maanantaina 16. heinäkuuta.

Oksanen aloittaa kirjoituksen kertomalla, että Trumpin ja Putinin tapaamispaikan vahvistuttua Helsingiksi, on hän kiinnittänyt huomiota tiettyihin fraaseihin. Oksanen jatkaa, että yhdeksi syyksi Helsingin valikoitumiselle tapaamispaikaksi on mainittu kansainvälisessä mediassa Suomen menneisyys “neutraalina” maana, jossa on aiemminkin järjestetty kokouksia idän ja lännen välillä. Ja että nyky-Suomea on luonnehdittu “puolueettomaksi maaperäksi.”

Oksanen huomauttaa kuitenkin, että nyky-Suomi on kaukana siitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Suomi on Euroopan Unionin jäsen ja euromaa. Se ei ole epämääräistä harmaata aluetta Euroopan ja Venäjän välillä.

Oksanen pitää suomettuneen ajan fraasien kaivamista esiin valitettavana. Hän sanoo kielen luovan todellisuutta ja Suomen lähihistorian vaikuttavan edelleen Suomen käyttäytymiseen.

– Emme esimerkiksi tiedä, olisiko Suomi NATO-maa, ellei Venäjä ärhentelisi asiasta jatkuvasti ja saisi meitä uskomaan jäsenyyden pudottavan taivaan päällemme, Oksanen kirjoittaa.

Kirjailija mainitsee Suomessa syntymänsä aikoihin 1970-luvulla vallinneesta syvästä suomettumisen kaudesta, jolloin Neuvostoliitto käytti vaikutusvaltaansa puuttumalla itsenäisyytensä säilyttäneen mutta heikomman naapurimaansa asioihin.

Oksanen listaa suomettumisen vaikuttaneen ulkopolitiikan lisäksi maanpuolustukseen, lehdistöön, talouteen, opetukseen ja jopa taiteisiin ja kulttuuriin.

Neuvostoliitto ja Suomi solmivat vuonna 1948 YYA-sopimuksen ystävyydestä, yhteistyöstä ja keskinäisestä avunannosta. Oksanen kertoo Suomen olleen tämän vuoksi muita länsimaita tiukemmin Neuvostoliiton otteessa.

Hän kirjoittaa Suomen olleen Neuvostoliitolle ”psykologinen laboratorio,jonka kautta oli näppärä tutkia muun muassa Neuvostoliiton suosikkityökalua,refleksiivistä kontrollia.”

Refleksiivisessä kontrollissa kontrolloidaan kohteen saamaa tietoa, jotta kohde saadaan tekemään vaikuttajan haluamia päätöksiä näennäisen itsenäisesti.

– Tätä metodia Venäjä on käyttänyt esimerkiksi avittaessaan Yhdysvaltojen vaaleissa presidentiksi Donald Trumpin, Oksanen jatkaa.

Kirjailija lopettaa tekstinsä kirjoittamalla, että suomettunut Suomi palveli itänaapurinsa agendaa näyttäessään pohjoismaiselta demokratialta ja toimiessaan näin todisteena siitä, että Neuvostoliitto pystyi elämään naapurimaansa Suomen kanssa rauhaisasti.

– Malli oli itänaapurin kannalta menestystarina. Ei siis ihme, että nyky-Venäjällä on intressi suomettaa muitakin maita. Suomettunut Eurooppa olisi sille paras ratkaisu. Kultainenkin häkki on silti häkki, Oksanen lopettaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt