Ulkomaat

Niinistö toppuuttelee Euroopassa herännyttä huolta Putinin ja Trumpin tapaamisesta: ”En sellaiseen oikein usko”

Julkaistu:

Niinistö: ”Toivon, että paremminkin muisteltaisiin, että siellä jossain Pohjolassa ne kokoontuivat ja maailmanrauha siitä vähän parani”.
Presidentti Sauli Niinistö odottaa optimistisin aatoksin Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin Helsingin-tapaamista. Niinistöltä kysyttiin suomalaismedian tapaamisessa Brysselin Nato-huippukokouksessa, pitääkö hän aiheellisena Euroopassakin esillä ollutta huolta siitä, että Trump ja Putin sopisivat Helsingissä kiusallisella tavalla jotain vanhan mantereen pään yli.

– En sellaiseen oikein usko. Meillekin on järjestelyjen yhteydessä tietysti tullut tietoon vähän kantoja kummastakin pääkaupungista, eikä mitään tuollaista ole ainakaan ollut näkyvissä, Niinistö sanoi.

Hän painotti Nato-maiden keskiviikkoisen julkilausuman hälventävän huolia omalta osaltaan. Julkilausumassa 29 Nato-maata listaavat yhteistuumin toimia Pohjois-Amerikan ja Euroopan turvallisuuden vahvistamiseksi.

– Kommunikea antaa oikeastaan jo aika paljon osavastauksia niihin epäilyihin ja pelkoihin, joita on ollut, Niinistö sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Niinistön mukaan julkilausuma ei antanut mitään viitteitä esimerkiksi siitä esillä olleesta pelosta, että Yhdysvallat olisi rahoituseripuran vuoksi vähentämässä panostustaan vaikkapa Baltiassa.

– Nyt ei saa pelätä vaan pitää käydä dialogia, Niinistö painotti.


Huoli siitä, mitä Trump ja Putin Helsingissä aikovat sopia, lähti uusille kierroksille Yhdysvaltojen presidentin Naton huippukokouksen aluksi Euroopan-liittolaisilleen suuntaamasta vuodatuksesta. Trump patisteli liittolaisiaan, erityisesti Saksaa, kovin sanoin nostamaan puolustusmenojaan, jotta Naton taakanjako oikenisi Trumpin vaatimaan suuntaan nykyistä nopeammin.

Niinistön mukaan Nato-maiden yhteinen julkilausuma oli jo sinänsä vahva viesti puolustusliiton yhtenäisyydestä Helsingin tapaamisen alla.

Niinistö ei myöskään ollut huolissaan siitä, että Helsinki jäisi historiaan kiusallisen tapaamisen näyttämönä suurvaltajohtajien ikävien päätösten vuoksi.

– Ikäviä ratkaisuja on tietysti maailman sivu syntynyt, mutta eivät ne ole paljon paikasta olleet kiinni. Olen kohtuullisen optimistinen. Toivon, että paremminkin muisteltaisiin, että siellä jossain Pohjolassa ne kokoontuivat ja maailmanrauha siitä vähän parani.

Niinistö osallistui illalla Naton päämiesten työillalliselle. Suomi ja Ruotsi ovat olleet mukana illallisilla Naton läheisinä kumppanuusmaina. Niinistö oli pyytänyt omaa lyhyttä puheenvuoroaan illallisen loppupuolelle.

– Haluan reagoida siihen, mitä siellä sanotaan. Se on tuloksellisempaa kuin valmiiden puheiden lukeminen, hän perusteli.

Niinistöllä oli kuitenkin hahmotelma siitä, mitä puhe todennäköisesti sisältää. Hän aikoi korostaan Naton julkilausumassakin toistettua avointen ovien politiikkaa.

– Minusta aika tärkeätä on se, että kommunikeassa toistettiin selvästi avointen ovien periaate. Naton ovet ovat avoimia laajentumiselle.

Toinen varma aihe oli Euroopan pyrkimys vahvistaa omaa puolustuskykyään ja -ajatteluaan.

– Kannattaa nähdä, että se oikeastaan vahvistaa myös Natoa, eikä ole keltään pois.

Niinistö tapasi Brysselissä kahdenvälisesti Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenin. Tapaamisessa esillä olivat olleet Ranskan kaavailemat interventiojoukot.

– Sovimme vähän siihen malliin, että käymme Ruotsin kanssa asiasta tiivistä keskustelua. Kesän mittaan asia varmasti etenee.


Niinistö kertoi jo viime viikonlopun IS:n erikoishaastattelussa Suomen tekevän ratkaisunsa niihin osallistumisesta kesän loppuun mennessä.

Lue lisää: Trump ja Putin, Euroopan kohtalon viikko, Nato ja EU:n puolustus – lue presidentti Sauli Niinistön koko erikoishaastattelu

Naton puolustusbudjetista kiistely nielaisi Brysselin huippukokouksessa leijonanosan huomiosta Trumpin aamuisen vuodatuksen vuoksi. Niinistö arveli sen liittyneen ennemminkin Yhdysvaltojen ja Saksan väleihin.

– Ymmärsin näin, että Trump ja Merkel ovat sen jälkeen tavanneet ja tulleet ulos, miten se nyt mahtaa olla: ”hyvinä ystävinä”.

Lue lisää: Miksi Trump väitti Saksan joutuneen ”Venäjän vangiksi”? Tästä Merkelin ja Trumpin sanaharkassa on kyse

Niinistö piti työvoittona sitä, että kaikki 29 Nato-maata hyväksyivät päivän päätteeksi yhteisen julkilausuman.

– Sehän oli ensimmäisen tapaamisen tarkoitus. Se on yksimielisesti hyväksytty oikeastaan sellaisena kuin se alun perin tarjottiin.

Avointen ovien politiikan lisäksi Niinistö nosti siitä esiin tärkeinä asioina puolustusliiton valmiuksien parantamisen. Se tiivistyy sloganiin neljä kertaa 30. Käytännössä kyse on siitä, että 30 pataljoonaa, ilmalaivuetta ja laivaa saadaan 30 päivässä mihin tahansa apua tarvitsevaan Nato-maahan.

Lisäksi sovittiin Irakin koulutusoperaatiosta, johon myös Suomi osallistuu. Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) on läsnä sitä käsittelevässä kokouksessa Brysselissä torstaina.

– Kaikki nämä on nyt vahvistettu. Ja olemme kuulleet myös muutamia sangen ystävällisiä trans-atlanttisia sanoja käytettävän puolin ja toisin, Niinistö kuvaili kokouksen keskiviikkopäivän antia.

Samalla hän muistutti, että agendaltaan vapaamuotoisemmalla illallisella Nato-maiden erimielisyydet saattavat jälleen pulpahtaa esiin.

Uutistoimisto AP kertoi päivän kokouksen jälkeen Trumpin ottaneen esille, että Nato-maiden tulisi nostaa puolustusmenojaan kahden prosentin sijasta neljään prosenttiin bruttokansantuotteestaan.

Maat sitoutuivat Walesin huippukokouksessa 2014 kahden prosentin tavoitteeseen, mutta siihen pääseminen on edennyt hitaanlaisesti. Tämän vuoden loppuun mennessä kahdeksan Nato-maan odotetaan yltävän tavoitteeseen.

Niinistö ei halunnut arvioida, kuinka realistinen visio neljä prosenttia on.

– En lähde jäsenten väliseen keskusteluun sen syvemmin. Kovasti pääsihteeri (Jens Stoltenberg) vakuutti, että tätä kahta prosenttia ollaan nyt ainakin ponnekkaammin lähestytty kuin kertaakaan aiemmin kylmän sodan jälkeen.

Naton huippukokouksen merkityksen Niinistö määritteli Suomelle seuraavasti. Ensinnäkin Suomi on Naton hyvin kehittynyt kumppani ja se haluaa kehittää kumppanuutta edelleen.

– Ja toisaalta nykyisen hallituksen aikana on palattua siihen, että hallitusohjelmassa suorastaan lausutaan, että pidämme auki sen mahdollisuuden, että voimme hakea Nato jäsenyyttä. Nämä kaksi yhdessä ovat jo aika paljon.

Erikseen Niinistö halusi muistuttaa, ettei hän kannata Suomen Nato-jäsenyyttä tällä hetkellä, kuten ei suurin osa suomalaisistakaan mielipidemittausten valossa.