Ulkomaat

Miksi Trump väitti Saksan joutuneen ”Venäjän vangiksi”? Tästä Merkelin ja Trumpin sanaharkassa on kyse

Julkaistu:

Nato-maiden johtajat kokoontuvat tänään keskiviikkona Brysseliin kaksipäiväiseen huippukokoukseen.
Huippukokous ei ollut vielä virallisesti ehtinyt edes alkaa, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump jo hyökkäsi voimakkaasti Saksaa vastaan Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa keskiviikon aamiaistapaamisessa käymässään keskustelussa.

Sen lisäksi, että Trump kertoi pitävänsä maan puolustusmenoja liian pieninä, viittasi hän myös Saksan ja Venäjän väliseen Nord Stream II -kaasuputkihankkeeseen ja kuvaili Saksan olevan tämän vuoksi ”Venäjän vankina”.

– Saksa on Venäjän vanki. Koska 60–70 prosenttia maan energiasta tulee Venäjältä, Saksa on täysin Venäjän kontrolloima, presidentti sanoi uutistoimistojen mukaan.

Trumpin mukaan Naton tulisikin kiinnittää enemmän huomiota siihen, että Saksa vähentää hiilivoimaloitaan ja luopuu ydinvoimasta samalla, kun se lisää energiariippuvuuttaan Venäjästä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– He maksavat miljardeja dollareita Venäjälle, jota vastaan meidän täytyy heitä puolustaa, Trump sanoi.

Yhdysvallat on painostanut Saksaa luopumaan Itämerelle suunnitellusta Nord Stream 2 -kaasuputkiprojektista jo aiemmin.

Saksalaisen uutiskanavan NTV:n mukaan Trump totesi Saksan liittokansleri Angela Merkelille jo toukokuussa, että tämän tulisi pysäyttää kaasuputkiprojekti.

Vastineeksi Yhdysvallat oli Trumpin mukaan valmis harkitsemaan uuden kauppasopimuksesta neuvottelemisesta EU:n kanssa.

Bloombergin mukaan Sandra Oudkirk Yhdysvaltain ulkoministeriöstä perusteli Yhdysvaltojen vastustusta kaasuputkea kohtaan sillä, että hanke lisäisi EU:n riippuvuutta venäläisestä maakaasusta.

Oudkirkin mukaan Venäjän on myös pelätty voivan käyttää putkea merenalaiseen tiedustelutoimintaan.

Nord Streamin pääomistaja on venäläinen Gazprom.


Stoltenberg totesi medialle myöhemmin, että kaasuputkihankkeesta päättäminen ei kuitenkaan ole sotilasliiton asia, vaan kuuluu Saksan kansalliseen päätösvaltaan.

Hän totesi hankkeen kuitenkin herättäneen erimielisyyttä myös Saksassa ja myönsi, että energia ja turvallisuus toki kuuluvat yhteen.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ei suoraan kommentoinut Naton huippukokoukseen saavuttuaan Trumpin Saksaan kohdistuneita syytöksiä.

Merkel kuitenkin korosti medialle Saksan itsenäisyyttä.

– Olen kokenut sen, kun osa Saksasta oli Neuvostoliiton miehittämä. Olen iloinen, että olemme nykyisin yhtenäinen ja vapaa maa, ja voimme tehdä omat päätöksemme itsenäisesti, Merkel sivalsi AFP:n mukaan.

Euroopassa paine Saksan entistä liittokansleria, Nord Stream -yhtiön hallintoneuvoston puheenjohtajana toimivaa Gerhard Schröderiä vastaan on kasvanut kevään aikana ja kaasuputkihankkeen edetessä.

Maalikuussa Ukrainan ulkoministeri Pavlo Klimkin muun muassa kehotti EU:ta asettamaan pakotteet Shröderille tämän toiminnasta Venäjän etujen hyväksi.

Etenkin Baltian maat ja Puola ovat vastustaneet kaasuputkea jyrkästi.

Kaasuputkihanke ja entisten poliitikkojen kytkökset Venäjälle ovat puhuttaneet kevään aikana myös Suomessa.

Muun muassa ex-pääministeri Paavo Lipponen on konsultoinut Venäjän ja Saksan välistä Nord Stream 2 -kaasuputkihanketta. Hänen tehtävänään oli vauhdittaa putkihanketta Suomen osalta.

Suomi antoikin hyväksyntänsä putkihankkeelle huhtikuussa.

Nord Stream 2 koostuisi kahdesta Venäjältä Saksaan kulkevasta merenalaisesta kaasuputkesta, jotka kulkisivat myös Suomen alueen kautta.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Trumpin ja Merkelin on määrä tavata tänään Brysselissä myös kahden kesken.Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt