Ulkomaat

Nato-illalliselle osallistuva Sauli Niinistö Merkelin ja Trumpin sanailusta: ”Katsotaan nyt, kuinka tilanne kehittyy”

Julkaistu:

Niinistön mukaan Trump ja Putin saattavat pitää Helsingin-tapaamsistaan ensitapaamisena eikä huipputapaamisena.
Naton kaksipäiväinen huippukokous on parhaillaan käynnissä Brysselissä.

Suomesta kokoukseen osallistuu presidentti Sauli Niinistö. Suomi ja Ruotsi ovat kutsuttuina kokoukseen Naton läheisinä kumppanuusmaina.

Presidentti Niinistö osallistuu keskiviikkona illalla Naton päämiesten työillalliselle ja pitää siellä lyhyen puheenvuoron.

Niinistö puhui toimittajille Brysselissä keskiviikkona iltapäivällä. Nato-johtajien illallispöydässä Niinistö aikoo katsoa, miten keskustelu etenee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Riippuu aika paljon siitä, miten keskustelu lähtee liikkeelle. Valitsenpa sanani vähän sen mukaan.

– Mutta totta kai nuo yleiset aiheet tuossa päällä ovat, ja ne ovat tietysti trans-atlanttisen yhteyden tarve ja arvo. Sitten tietysti EU:n ja Naton keskinäinen vuorovaikutus ja totta kai Suomen kehittyvä jäsenyys.

”Reagoin, jos tarvetta on”

Tulevana maanantaina Trump tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin Helsingissä. Niinistön mukaan Trumpin ja Putinin tapaaminen ei oikeastaan kuulu illallisagendaan.

– Jos se siellä esille nousee, totta kai minä siihen reagoin, jos tarvetta on.


Trumpin ja Putinin tapaamisen alla on uumoiltu esimerkiksi, sopivatko presidentit Euroopan ohi asioista, jotka koskevat Eurooppaa.

Niinistö sanoi olevansa ”varovaisen optimistinen tänään Brysselissä ja myös Helsingin osalta”.

– Mutta totta kai, siinä missä toivotaan parasta, varaudutaan pahempaan. En kuitenkaan usko, että Helsingissä olisi tuollaista kuviota.

Trumpin ja Putinin tapaamisen alla on uutisoitu esimerkiksi siitä, miten Venäjän läntisen sotilaspiirin erikoisjoukot ovat harjoitelleet Suursaarella Suomenlahden edustalla.

Niinistön mukaan hän ei ollut tietoinen harjoituksesta.

Lue lisää: Trump ja Putin, Euroopan kohtalon viikko, Nato ja EU:n puolustus – lue presidentti Sauli Niinistön koko erikoishaastattelu

Huipputapaaminen vai ensitapaaminen?

Niinistön mukaan on ehkä syytä pitää mielessä, että Trump ja Putin eivät välttämättä kutsu tapaamistaan huipputapaamiseksi vaan niin kutsutuksi ensitapaamiseksi, joita ”näyttää olleen historiassa aikaisemminkin”.

 [Se on] ikään kuin tulevien tapaamisten ja kokoontumisten pohjustamistilaisuus, jossa tutustutaan ja jossa katsotaan varmaan, miten toimeen tullaan.


Kysymykseen Trumpin mahdollisesta tapaamisesta Brysselissä Niinistö ei vielä osannut antaa varmaa vastausta.

– Katsotaan, ehkä tuon illallisen aikana hyvinkin. Meillä on ollut lähettiläs Boltonin kanssa siitä keskustelu.

Niinistö viittasi Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantajaan John Boltoniin, joka toimi Yhdysvaltain Yhdistyneiden kansakuntien suurlähettiläänä 2005–2006.

”Saksa tekee itse päätöksiä”

Trump aloitti tänään Nato-kokouspäivän sivaltamalla Saksaa kovin sanoin. Trump ilmoitti pitävänsä Nord Stream II -kaasuputkihanketta Venäjän kanssa sopimattomana.

– Saksa on Venäjän vanki. Koska 60–70 prosenttia maan energiasta tulee Venäjältä, Saksan on täysin Venäjän kontrolloima, Trump sanoi uutistoimistojen mukaan nauttiessaan aamiaista Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa.


Niinistö kuvaili, että kommentit ”taitavat olla vähän vanhan toistoa”.

– Katsotaan nyt, kuinka tilanne kehittyy.

Niinistö huomautti, että Saksan liittokansleri Angela Merkel on jo vastannut Trumpin arvosteluun ja että Saksa tekee itse päätöksiä.

Kysymykseen puolustusmenojen lisäämisestä Niinistö vastasi, että se lienee ollut Yhdysvaltojen varsin johdonmukainen vaatimus jo 1950-luvulta lähtien.

– Joten jos jotain on sovittu, lähtökohtaisesti siitä on hyvä pitää kiinni.

Kysymykseen Nato-kokouksen tunnelmasta on Niinistön mukaan toistaiseksi vaikea vastata.

– Sitä tunnelmaa luodaan parasta aikaa tuossa jäsenten varsinaisessa kokouksessa, joten on aika vaikea vastata vielä.