Ulkomaat

IS seurasi Naton pääsihteerin lehdistötilaisuutta hetki hetkeltä

Julkaistu:

Maailmanpolitiikka
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg piti lehdistötilaisuuden Brysselissä. Lähetys alkaa kello 18.15.
Naton kaksipäiväinen huippukokous on parhaillaan käynnissä Brysselissä. Naton pääsihteerin Jens Stoltenberg puhui lehdistölle kello 18.15.

Päivä lähti käyntiin tulisissa tunnelmissa, kun Donald Trump ilmoitti Stoltenbergille aamiaista nauttiessaan, että piti Saksan Nord Stream II -kaasuputkihanketta Venäjän kanssa sopimattomana.

– Saksa on Venäjän vanki. Koska 60–70 prosenttia maan energiasta tulee Venäjältä, Saksa on täysin Venäjän kontrolloima, Trump totesi.

– Meidän pitäisi suojella Saksaa, mutta he saavat energiansa Venäjältä. Selitä se. Ei sitä voi selittää, tiedät sen itsekin, hän jatkoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
  • Katso Trumpin kohukommentit otsikon alla olevalta videolta.
Suomesta kokoukseen osallistuu presidentti Sauli Niinistö. Suomi ja Ruotsi ovat kutsuttuina kokoukseen Naton läheisinä kumppanuusmaina. Presidentti Niinistö osallistuu illalla Naton päämiesten työillalliselle ja pitää siellä lyhyen puheenvuoron.

Päätapahtumat

Lehdistötilaisuus päättyy.

Stoltenberg sanoo, että teot puhuvat enemmän kuin sanat. Hän sanoo olevansa varma, että Yhdysvallat on sitoutunut Euroopan puolustamiseen.

Stoltenbergilta kysytään mielipidettä Trumpin ja Putinin tapaamisesta. Stoltenbergin mukaan Venäjästä puhutaan illallisella. Kaikki Naton jäsenet ovat samaa mieltä siitä, että Krimin miehitystä ei hyväksytä, Stoltenberg sanoo. Pääsihteerin mukaan Nato haluaa osoittaa, ettei millekään Naton jäsenmaalle voi käydä samoin kuin Ukrainalle.

Pääsihteeri kehuu Naton toimia Afganistanin hyväksi terrorismin vastaisessa taistelussa. Stoltenbergin mukaan Nato on Afganistanissa, jotta tilanteeseen saadaan rauhanomainen ja diplomaattinen ratkaisu.

Stoltenberg kertoi, että Nato satsaa sotilaskoulutukseen Irakissa. Tarkoitus on tukea Irakia Isisin vastaisessa taistelussa. Stoltenbergin mukaan tärkeintä on tukea Irakin hallitusta ja armeijaa terroristijärjestöjen vastaisessa taistelussa.  

Stoltenberg korostaa, että kahdeksan jäsentä on sitoutunut nostamaan puolustusmenonsa kahteen prosenttiin budjetistaan. Aiemmin kehitys oli se, että maat leikkasivat puolustusmenoistaan. Nyt tilanne on päinvastainen ja maat kasvattavat puolustusmenojaan, sillä jännitteet ovat nousseet, pääsihteeri sanoo.

Stoltenbergin mukaan kaikki ovat samaa mieltä siitä, että kaikkien jäsenmaiden täytyy satsata enemmän puolustusmenoihinsa. Hänen mukaansa kaikki jäsenet ovat kuitenkin nostamassa puolustusmenojaan.

Trump on tavannut myös Ranskan presidentti Emmanuel Marcronia ja kertonut keskustelleensa hänen kanssaan Natosta ja kauppapolitiikasta. Macron puolestaan on sanonut, että on eri mieltä Trumpin rajuista väitteistä, joiden mukaan Saksa olisi Venäjän vanki.

IS seuraa Naton Stoltenbergin puhetta — Donald Trump kehui suhdettaan Merkeliin "erinomaiseksi"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on päivän mittaan tavannut Euroopan johtajia kahden kesken. Trump vakuutti Saksan liittokansleri Angela Merkelin tapaamisen yhteydessä, että hänen suhteensa Merkeliin ovat erinomaiset. Aiemmin keskiviikkona Trump höykytti kovin sanoin Saksaa sen kauppa- ja puolustuspolitiikasta.

—Meillä on loistava tapaaminen. Keskustelemme puolustusmenoista ja kaupasta. Meillä on todella, todella hyvät suhteet liittokanslerin kanssa. Meillä on aivan upea suhde Saksan kanssa, Trump sanoi toimittajille uutistoimisto AFP:n mukaan.

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin on määrä puhua toimittajille kello 18.15. alkaen. Stoltenberg sanoi aiemmin päivällä, että kaikki Naton jäsenet ovat samaa mieltä siitä, että jäsenmaiden puolustusmenoja tulee lisätä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt