BBC: Thaimaan luolapojat oli huumattu liki tajuttomiksi pelastus­sukelluksen ajaksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

BBC: Thaimaan luolapojat oli huumattu liki tajuttomiksi pelastus­sukelluksen ajaksi

Julkaistu: 11.7.2018 15:24, Päivitetty 11.7.2018 15:38

Kaikki 13 toipuvat hyvää vauhtia sairaalassa Chiang Raissa.

Tiistaina viimeisetkin 12:sta pojasta sekä heidän valmentajansa saatiin tuotua ulos veden valtaamasta Tham Luangin luolastosta Pohjois-Thaimaassa.

  • Otsikon alla olevalla videolla käydään läpi koko 18 päivää kestänyt luolapiina.

Kaikki 13 toipuvat hyvää vauhtia sairaalassa Chiang Raissa ja saavat lääketieteellistä ja psykologista apua.

Lue lisää: Mahtuisitko sinä tästä? Thaimaan luolapojat joutuvat pusertumaan läpi veden alla olevasta 40 sentin kapeikosta

Vapaaehtoisia luolaleirissä.

Vapaaehtoisia luolaleirissä.

Operaation aikana tuli esille vaihtelevia tietoja siitä, että pojat olisi lääkitty ennen sukelluspelastusta. Thaimaan pääministeri kiisti tiistaina väitteet, että pojat olisi huumattu. Hän totesi, että heille oli annettu ainoastaan lievää rauhoittavaa lääkettä, jota muun muassa sotilaat käyttävät yleisesti.

BBC:n lähteiden mukaan pojat oli kuitenkin huumattu voimakkaasti lääkkeillä ja he olivat vain osin tajuissaan operaation aikana. Siksi heidät täytyi kantaa loppumatka luolastosta ulos.

Myös uutistoimisto AFP kertoi keskiviikkona yhden sukeltajista todenneen, että pojat kuljetettiin ”nukutettuina” läpi luolaston.

– Osa heistä oli unessa, toiset pystyivät liikuttamaan sormiaan... pökertyneinä, mutta kaikki hengittivät, kuvaili Thaimaan laivaston Seal-erikoisjoukkojen sukeltaja Chaiyananta Peeranarong.

Hänen mukaansa luolaston varrella eri kohdissa olleet lääkärit tarkistivat säännöllisesti poikien kunnon ja pulssin.

Peeranarong kertoi, että hänen tehtävänsä oli vain kuljettaa poikia.

– Heidät oli jo valmiiksi kiinnitetty paareihin kun siirtoa tehtiin, hän lisäsi.

Pelastusoperaatio oli erittäin vaativa ja vaarallinen, koska siinä jouduttiin sukeltamaan ahtaissa luolissa. Lisäksi 11–16-vuotiailla pojilla ei ollut ollenkaan kokemusta laitesukeltamisesta. Myös yhden entisen Seal-sukeltajan kuolema kesken sukelluksen luolassa korosti tehtävän vaaroja.

Yksi poikien luokse sukeltaneista ulkomaalaisista auttajista oli australialainen lääkäri Richard ”Harry” Harris. Hän on erikoistunut anestesia- eli nukutuslääkäri.

Pelastusoperaatiota johtanut Narongsak Osottanakorn totesi keskiviikkona toimittajille, että koko operaatio ei olisi ollut mahdollista ilman Harrisin tarjoamia erityistaitoja.

Chiang Rain sairaalan johtajan mukaan pojat joutuvat olemaan vielä seitsemästä kymmeneen päivää lisää tarkkailtavina sairaalassa. Lisäksi heille suositellaan toipumista kotona noin kuukauden ajan.

Sairaalan henkilökuntaa ja thaimaalainen poliisi Chiang Rain sairaalalla.

Sairaalan henkilökuntaa ja thaimaalainen poliisi Chiang Rain sairaalalla.

Tuoreimmat osastosta