Ulkomaat

Trumpilta heti kova sivallus Brysselissä: ”Saksa on Venäjän vanki”

Julkaistu: , Päivitetty:

Yhdysvaltain presidentti sivalsi Saksaa myös siitä, että maan osuus puolustusmenoista on yhä liian pieni.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on aloittanut Nato-huippukokouspäivän sivaltamalla kovin sanoin Saksaa. Trump ilmoitti pitävänsä Nord Stream II -kaasuputkihanketta Venäjän kanssa sopimattomana.

– Saksa on Venäjän vanki. Koska 60–70 prosenttia maan energiasta tulee Venäjältä, Saksan on täysin Venäjän kontrolloima, presidentti sanoi uutistoimistojen mukaan nauttiessaan aamiaista Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin kanssa.

– He maksavat miljardeja dollareita Venäjälle, jota vastaan meidän täytyy heitä puolustaa.

Stoltenberg sanoi Reutersin mukaan liittolaisten olevan eri mieltä asiasta.


Trump nosti heti aamusta esille myös Nato-kumppanien puolustusmenot. Trump on muistuttanut toistuvasti siitä, että vuonna 2014 Nato-maat sitoutuivat nostamaan puolustusmenonsa kahteen prosenttiin bruttokansantuotteestaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kritiikkiä sai tässäkin kohtaa erityisesti Saksa, jonka tavoitteena on nostaa osuutta 1,5 prosenttiin bruttokansantuotteestaan vuoteen 2024 mennessä. Nykyisten tietojen valossa tavoite ei kuitenkaan toteudu.

– Saksa on rikas maa, heidän pitäisi kasvattaa puolustusmenojaan välittömästi, Trump jyrähti keskiviikkona.

– Suojelemme Saksaa, Ranskaa ja kaikkia... ja tämä on jatkunut vuosikymmeniä. Emme aio sietää tätä ja se on sopimatonta, hän lisäsi vielä kaasuputkihankkeeseen liittyen AFP:n mukaan.

Trump korosti myös, että tilanne on epäreilu amerikkalaisten veronmaksajien kannalta ja julkaisi videon keskiviikon aamiaiselta Twitter-tilillään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tämä on jatkunut vuosikymmeniä, ja useat presidentit ovat nostaneet tämän esiin, mutta he eivät tehneet asialle mitään.

Trump tapaa tänään Naton huippukokouksessa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin. Venäjän presidentin Vladimir Putinin hän tapaa puolestaan tulevana maanantaina Helsingissä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt