He ovat Thaimaan sankarisukeltajat – viimeisten joukossa luolasta poistunutta lääkäriä odotti ulkomaailmassa suru-uutinen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

He ovat Thaimaan sankarisukeltajat – viimeisten joukossa luolasta poistunutta lääkäriä odotti ulkomaailmassa suru-uutinen

Kymmenet sukeltajat useista eri maista osallistuivat Thaimaassa luolaan vangeiksi jääneiden poikien pelastamiseen.

11.7.2018 10:13

Viimeisetkin luolassa olleista 12 pojasta sekä heidän valmentajansa saatiin ulos luolastosta tiistaina. Yllä oleva video: Thaimaan luolapiina alusta loppuun - Näin 18 päivän operaatio eteni.

Pelastustöihin osallistuneista sukeltajista on julkisuudessa tiedetty vähän, koska useimmat eivät ole halunneet astua esiin. BBC on kerännyt listan, jossa esitellään ainakin osa sukeltajista.

John Volanthen ja Richard Stanton

Brittisukeltajat olivat ensimmäiset, jotka löysivät pojat.

John Volanthenin ääni oli ensimmäinen, minkä pojat kuulivat yhdeksän päivää kestäneen yksinäisyyden jälkeen.

Thaiviranomaiset olivat kutsuneet kokeneet luolasukeltajat Volanthenin ja Stantonin apuun etsintöihin yhdessä kolmannen sukeltajan Robert Harperin kanssa.

Kolmikko saapui Thaimaahan kolme päivää sen jälkeen, kun poikien jalkapallojoukkue oli kadonnut. Volanthen ja Stanton ovat aiemmin osallistuneet useisiin luolapelastusoperaatioihin mm. Norjassa, Ranskassa ja Meksikossa.

Brittisukeltajat John Volanthen (edessä) ja Robert Charles Harper kesäkuun 27. päivä.­

Brittisukeltaja Richard Stanton.­

Richard Harris

Harris on lääkäri ja kotoisin Australian Adelaidesta. Hänellä on vuosikymmenien sukelluskokemus.

Harris tutki luolassa pojat ja näytti vihreää valoa pelastustoimien aloittamiselle. Kun kaikki luolan vangit oli pelastettu, poistui Harris yhtenä viimeisistä sukeltajista luolasta.

Ulos päästyään kohtasi häntä suru-uutinen, sillä operaation aikana Harrisin isä oli kuollut Australiassa, kertoi australialaiskanava ABC.

Harris on sukeltanut luolissa Australiassa, Kiinassa, Joulusaarilla ja Uudessa-Seelannissa. Hän erikoistunut nukutuslääkäriksi ja myös tutkimusmatkojen ja pelastusoperaatioiden lääkintäapuun.

BBC:n mukaan Harris kutsuttiin Thaimaahan brittisukeltajien toiveesta.

Thaimaan laivaston Seals -osasto

Operaatioon osallistui useita Thaimaan laivaston erikoisjoukkojen sotilaita. Eniten julkisuutta ovat saaneet lääkäri Pak Loharnshoon sekä kolme nimeämätöntä sukeltajaa, jotka vapaaehtoisina pysyttelivät poikien luona siitä lähtien, kun nämä oli löydetty.

Neljä Seals-tiimin miestä olivat viimeiset, jotka poistuivat luolastosta tiistaina illalla.

Kuva Thai Navy SEALS -yksikön sukeltajista, jotka pysyttelivät poikien luona luolassa.­

Saman Gunan

Ainoa pelastusoperaatiossa henkensä menettänyt oli 38-vuotias entinen Thaimaan laivaston sukeltaja Saman Gunan. Hän oli mukana vapaaehtoisena.

Gunan menetti tajuntansa kesken sukelluksen 6. heinäkuuta ja menehtyi elvytysyrityksistä huolimatta.

Gunania on ylistetty Thaimaassa sankariksi.

Ben Reymenants

Belgialainen Ben Reymenants pyörittää omaa sukellusliikettä Phuketissa. Hänen arvellaan olleen ryhmässä, joka ensimmäisenä löysi pojat viime viikon maanantaina.

Claus Rasmussen

Tanskalainen Claus Rasmussen on asunut Thaimaassa vuosia ja opettanut sukeltamista useissa sukelluskouluissa.

Hän on sukeltanut ympäri Aasiaa ja työskennellyt myös muissa Kaakkois-Aasian maissa.

Mikko Paasi

Suomalainen Mikko Paasi pyörittää pientä sukellusyritystä Koh Taon saarella. Paasin yritys on erikoistunen hylky- ja luolasukelluksiin.

Mikko Paasi­

Ivan Karadzic

Tanskalainen Ivan Karadzic on Mikko Paasin liikekumppani Koh Taolla.

Karadzic kuvaili aiemmin tunteitaan BBC:lle, kun näki ensimmäisen poikaa kuljettavan sukeltajan lähestyvän veden alla, eikä vielä tiennyt oliko poika elossa.

Tanskalainen Ivan Karadzic.­

Erik Brown

Kanadalainen Erik Brown on teknisen sukeltamisen kouluttaja Vancouverissa. Hän pyörittää omaa sukelluskoulua Egyptissä.

Tiistai-iltana Brown kirjoitti Facebookissa, että hän oli suorittanut luolalla seitsemän sukellustehtävää yhdeksän päivän aikana, eli yhteensä 63 tuntia luolastossa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?