Tesla-miljardööri Elon Musk kyseenalaistaa Thaimaan luolapelastusta johtaneet viranomaiset – ”Ei asiantuntemusta”

Guardianin mukaan Musk nosti esiin pelastusoperaatiota johtaneen Narongsak Osatanakornin.

11.7.2018 3:52
  • Villisika-jalkapallojoukkueen kaksitoista 11–16-vuotiasta pelaajaa ja heidän 25–vuotias valmentajansa katosivat 23. kesäkuuta mentyään rankkasadetta pakoon pohjoisessa Thaimaassa sijaitsevaan Tham Luangin luolaan.

  • Rankkasateen nostama vesi saartoi joukkueen luolaan. Heidät löydettiin yhdeksän päivää myöhemmin.

  • Löytämistä on seurannut valtava pelastusoperaatio, jonka parissa on työskennellyt yli tuhat ihmistä.

  • Kaikki pojat ja heidän valmentajansa on nyt saatu ulos luolasta. Viimeiset heistä pelastettiin tiistaina iltapäivällä.

Muun muassa Tesla-sähköautoistaan ja SpaceX-rakettiyhtiöstään tunnettu Elon Musk kyseenalaistaa Thaimaan pelastusviranomaisten asiantuntemuksen, uutisoi Guardian-lehti verkkosivuillaan.

Luolapelastusoperaatiosta vastanneet viranomaiset kieltäytyivät miljardööri Muskin tarjouksesta, kun tämä tarjosi minisukellusvenettään luolaan veden saartamiksi jääneiden poikien pelastamiseen.

Pelastusoperaatiota johtaneen Narongsak Osatanakornin mukaan laite ei olisi ollut käytännöllinen luolapelastusta varten.

Elon Musk arkistokuvassa.

– Vaikka heidän laitteensa on teknologisesti kehittynyt, se ei sovi tehtäväämme, joka on mennä luolaan, Osatanakorn kommentoi.

Musk puolustautui sanomalla, ettei Osatanakorn ole ”aiheen asiantuntija”. Yrittäjän mielestä tätä kuvattiin virheellisesti pelastusoperaation johtajaksi, kun oikeampi termi olisi ollut ”entinen thaimaalaisprovinssin kuvernööri”.

Osatanakorn siirtyi syrjään Chiang Rain kuvernöörin tehtävästä pelastusoperaation aikana, mutta jatkoi operaation johdossa.

Musk julkaisi lisäksi kuvan sähköpostikeskustelustaan brittisukeltaja Dick Stantonin kanssa, jota hän pitää asiantuntijana ja joka sai ensimmäisen kontaktin luolan vangeiksi jääneeseen jalkapallojoukkueeseen. Stanton pyysi Muskia jatkamaan projektia, joka voisi mahdollisesti kantaa hedelmää.

Muskin mukaan minisukellusvene suunniteltiin ”Thaimaasta saatujen vinkkien mukaan”. Runkona on Falcon 9 -raketissa käytettävä, alumiinikuorinen nestemäisen hapen tankki. Siinä on neljä aukkoa edessä ja takana, joihin voidaan kytkeä paineilmalaitteet.

Noin 40 kiloa painavan laitteen etuna on, että sen sisällä olevan henkilön ei tarvitse itse osata sukeltaa tai käyttää paineilmalaitteita.

– Laite on tarpeeksi kevyt kahden sukeltajan liikuteltavaksi, sekä tarpeeksi pieni, jotta sen saa läpi kapeiden kohtien. Lisäksi se on erittäin kestävä, Musk totesi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?