Ulkomaat

Eelis, 13, lähti kuvaamaan Yhdysvaltojen lentokonetta – kameraan tallentui Trumpin helikopteri

Julkaistu: , Päivitetty:

Ilmailuasiantuntija: Kopteri on pelkästään presidentin käytössä.
Eelis Heikkisen kameraan tallentui aamulla helikopteri, jolla Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump mahdollisesti lentää Suomessa maanantaina.

13-vuotias Heikkinen harrastaa lentokoneiden kuvausta, ja hän oli usealta henkilöltä kuullut, että tänään kentälle oli tulossa Yhdysvaltojen kone.

Kone laskeutui noin 10.30. Vähän myöhemmin sen sisältä paljastui yllätys.

– Kellään ei ollut tietoa, että koneen sisällä on helikopteri. Olimme ihan, että mitä ihmettä sieltä tulee ulos.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Presidentin helikopteri

Kuvassa ovat Yhdysvaltain ilmavoimien kuljetuskone Boeing C-17A Globemaster III sekä presidentin kuljettamiseen käytettävä Marine One –helikopteri, Sikorsky VH-3D Sea King.

– Ilmeisesti se on pelkästään presidentin käytössä. Koptereita on kolme, ja ne lentävät yleensä yhdessä. Kolmella kopterilla varmistetaan se, että jos yksi ammutaan alas, presidentin mahdollisuus säilyä hengissä on korkeampi, kuin jos lennettäisiin yhdellä kopterilla, selvittää Siivet-ilmailulehden toimittaja Pentti Perttula.


Maanantaina 16. heinäkuuta Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump tapaa ensin presidentti Sauli Niinistön ja sen jälkeen Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

”Pakattu todella tiiviisti”

Heikkinen oli aamuisella kuvausmatkallaan liikkeellä pienen porukan kanssa. He asettuivat kuvausasemiin kiitorata 33:n viereen.

– Meillä on ympäri kenttää kuvauspaikkoja.

Lentokoneen laskeuduttua he yrittivät päästä lähemmäs, mutta paikalla päivystäneet poliisit kehottivat heitä siirtymään kauemmas.

– Kopterissa ei ollut propelleja ollenkaan, vaan se oli pakattu todella tiiviisti. Kopteria hinattiin jotain rakennusta kohti, Heikkinen kertoo.

Trumpin ja Putinin vierailuun alle viikko

Helsinki-Vantaalla nähtiin jo viime torstaina Yhdysvaltain ilmavoimien kuljetuskone. Kentältä lähti autosaattue, ja saman päivän iltana helsinkiläisen luksushotellin sivuovella purettiin kuorma-autoja.

Yhdysvaltojen tunnuksilla varustettu kone nähtiin viime viikolla myös Turun lentokentällä.

Presidentti Trumpilla on tällä viikolla ohjelmassa Naton huippukokous Brysselissä ja ensimmäinen vierailu presidenttinä Britanniassa. Belgian ja Britannian jälkeen hän tapaa Putinin Helsingissä.


Trump piti matkan alla tiistaina tiedotustilaisuuden Valkoisessa talossa. Trump totesi toimittajille, että Putinin tapaaminen on ehkä helpoin osuus Euroopan matkan ohjelmasta.

– Kyllä suoraan sanoen Putin taitaa olla heistä helpoin. Mitä luulette?, hän sanoi ennen nousuaan Air Force One -koneeseen.