Ulkomaat

Tämä pelastettujen poikien kunnosta tiedetään – suora lähetys sairaalalta

Julkaistu:

Thaimaassa sukeltajat ja pelastajat ovat saaneet kaikki pojat sekä heidän valmentajansa ulos luolasta.
  • Villisika-jalkapallojoukkueen kaksitoista 11–16-vuotiasta pelaajaa ja heidän 25–vuotias valmentajansa katosivat 23. kesäkuuta mentyään rankkasadetta pakoon pohjoisessa Thaimaassa sijaitsevaan Tham Luangin luolaan.
  • Rankkasateen nostama vesi saartoi joukkueen luolaan. Heidät löydettiin yhdeksän päivää myöhemmin.
  • Löytämistä on seurannut valtava pelastusoperaatio, jonka parissa on työskennellyt yli tuhat ihmistä.
  • Kaikki pojat ja heidän valmentajansa on nyt saatu ulos luolasta. Viimeiset heistä pelastettiin tiistaina iltapäivällä.
Kaikki pojat ja heidän valmentajansa on nyt saatu ulos luolasta. Viranomaisten mukaan pelastetut ovat terveitä niin fyysisesti kuin psyykkisestikin.

IS seuraa tapahtumien etenemistä tässä artikkelissa.

Päätapahtumat

Laivaston erikoisjoukot: Luola on tyhjä

Pelastusoperaation johtaja: Kaikki 13 saatu sairaalaan

CNN ja Guardian: Valmentaja oli viimeinen pelastettu

Ilta-Sanomien live-seuranta päättyy tältä erää. Jatkamme Thaimaan luolapelastusaiheen seuraamista verkossa: is.fi.

Suomalainen sukeltaja Mikko Paasi, joka osallistui Thaimaassa Tham Luangin luolan evakuointiin, julkaisi Facebook-sivullaan päivityksen pelastusoperaation jälkeisistä tunnelmista.

– Ne, jotka sanovat ettei sitä voida tehdä, eivät saa pysäyttää ihmisiä, jotka tekevät sitä. Kaikki 13 lasta turvassa, hän kirjoitti.

Lue aiheesta lisää täältä.

CNN: Joukkue on todennäköisesti viikon karanteenissa

Terveysviranomaisten mukaan Villisika-jalkapallojoukkueen pojat ovat todennäköisesti viikon karanteenissa heikentyneiden immuunijärjestelmiensä vuoksi, kertoo uutiskanava CNN.

Poikia tutkitaan esimerkiksi niin kutsutun luolataudin varalta. Luolatauti leviää esimerkiksi lintujen ja lepakoiden jätöksistä.

Thaimaan terveysministeriötä edustavan lääkärin Jesada Chokedamrongsukin mukaan ensimmäiseksi pelastetuilla kahdeksalla pojalla ei ole kuumetta tai psyykkisiä oireita, ja he pystyvät syömään itse ja kävelemään.

"Se tiedetään, että huomenna tiedetään lisää", kertoo Ilta-Sanomien toimittaja Laura Pylvänäinen paikan päältä Pohjois-Thaimaasta. Huomisessa tiedotustilaisuudessa on luvattu kertoa tarkempaa tietoa pelastusoperaatiosta.

Poikien kunnosta tiedetään, että heillä oli alilämpöä. Heistä on otettu verikokeita ja röntgenkuvia, ja heidän kuntoaan tarkkaillaan. Vanhemmat pääsevät tapaamaan lapsiaan lasin läpi.

Laura Pylvänäinen kertoo paikan päältä Thaimaasta, että medialeiri alkaa tyhjentyä vähitellen, sillä kello on jo melkein 23.

Ilta-Sanomien toimittajan Laura Pylvänäisen mukaan medialle tarkoitetun leirin yli lentää vielä kaksi helikopteria matkalla kaupunkia kohti.

Ilta-Sanomien toimittajaLaura Pylvänäinen kertoo Thaimaasta, että operaatiota varten saatiin 400-500 lahjoitettua varustetta.

Ilta-Sanomien toimittaja Laura Pylvänäinen kertoo Thaimaasta, että pelastuoperaatiossa kuolleelle sukeltajalle annettiin isot aplodit. Sukeltajalle suunnitellaan myös muistomerkkiä.

Ilta-Sanomien livelähetys paikan päältä Thaimaasta

Ilta-Sanomien toimittaja Laura Pylvänäinen ja kuvaaja Terhi Ylimäinen kertovat luolaoperaatiosta paikan päältä Thaimaasta kello 18.45 alkaen. Pääset seuraamaan lähetystä tästä artikkelista.

Thaimaan armeija lähetti luolaan jumiin jääneiden poikien pelastusoperaatioon yli 1 000 henkeä, kertoo pelastusoperaation johtaja, Chiang Rain kuvernööri Narongsak Osottanakorn uutistoimisto Reutersin mukaan.

BBC: Poikien pitäisi tavata perheensä tänään lasin läpi

Chiang Rain kuvernööri Narongsak Osottanakorn vahvistaa, että poikien perheet pääsevät pian tapaamaan poikia sairaalaan, kertoo BBC.

- Voin virallisesti sanoa, että loputkin pojista on pelastettu. Heidän vanhempansa ovat matkallaa kotiin, suihkuun ja vaihtamaan vaatteita. Heidän pitäisi päästä tapaamaan lapsiaan lasin läpi tänä iltana.

Perheitä ei ole vielä päästetty poikien luokse mahdollisen infektioriskin takia.

Luola on nyt tyhjä, sillä myös viimeiset pelastajat ovat päässeet turvallisesti pois luolasta. Lue aiheesta lisää täältä.

Laivaston erikoisjoukot: Luola on tyhjä

Luolaan viimeiseksi jääneet kolme laivaston erikoisjoukkojen jäsentä ja lääkäri ovat nyt päässeet pois luolasta, Thaimaan laivaston erikoisjoukot (Thai Navy Seal) kirjoittaa Facebook-sivullaan.

Teknologiamiljardööri Elon Musk kommentoi Twitterissä sitä, miten Chiang Rain kuvernööri Narongsak Osatakornin kieltäytyi Muskin tarjoamasta minisukellusveneestä, kertoo Guardian.

- (Hän) ei ole aiheen asiantuntija. Sellainen olisi ollut Dick Stanton, joka joka johti sukeltajien pelastuysryhmää, Musk twiittaa.

Pelastusoperaation johtaja: Kaikki 13 saatu sairaalaan

Pelastusoperaation johtaja vahvistaa, että kaikki 13 saatu sairaalaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

CNN ja Guardian: Valmentaja oli viimeinen pelastettu

CNN:n ja Guardianin mukaan jalkapallojoukkueen valmentaja oli viimeinen, joka pelastettiin Tham Luangin luolasta. Medioiden mukaan hänetkin on nyt saatu sairaalaan.

Guardianin lähteet: Viimeisenä luolasta tuodut heikoimpia

Guardianin Etelä-Aasian kirjeenvaihtaja Michael Safi kertoi Twitterissä lähteisiinsä perustuen, että luolasta viimeisenä tuodut pojat olisivat olleet ryhmän heikoimpia. Safi ei täsmennä, tarkoittaako hän poikien terveydentilaa.

Thaimaan laivaston päivitys keräsi tunnissa 200 000 tykkäystä

Ihmiset ympäri maailmaa ovat seuranneet tiiviisti uutisointia Villisika-jalkapallojoukkueen pelastusoperaatiosta, kirjoittaa uutistoimisto Reuters.

Tiistaina englanninkieliset hakusanat "Thai cave rescue" (thai luola pelastus) toi lähes 360 miljoonaa osumaa. Reutersin mukaan hakusanojen suosio on kasvanut viime viikosta alkaen, sillä ryhmä löydettiin luolasta viime viikon maanantaina.

Thaimaan laivaston erikoisjoukkojen Facebook-päivitys kaikkien 13:n pelastamisesta keräsi yli 200 000 tykkäystä ja noin 56 000 jakoa yhdessä tunnissa.

IS:n toimittaja Thaimaassa: Tunnelma on odottavan toiveikas

Ilta-Sanomien toimittaja Laura Pylvänäinen kertoo paikan päältä Thaimaasta, että tunnelma luolan läheisyydessä, medialle tarkoitetussa leirissä on "odottavan toiveikas".

Sadoille median edustajille on paikalla kaksi suurta teltta-aluetta.

– Kaikki odottavat, milloin tulee tieto illan mahdollisesta tiedotustilaisuudesta. Kaikki toimittajat ja kuvaajat odottavat lisätietoa.

Noin kello 16.30 Suomen aikaa alueen yli lensi Pylvänäisen mukaan kaksi helikopteria kaupunkiin päin.

– Kuvaajamme mukaan aallot ja hurraamiset ovat kuitenkin vaimeampia kuin ennen, sillä useita koptereita on ehtinyt lentää tästä yli. Jokaiseen kopteriin silti edelleen reagoidaan, sillä ajatellaan, että niissä voi olla joku matkalla sairaalahoitoon.

Pylvänäinen kertoo, että illan sää on ollut poutainen. Maassa on lätäköitä päivällä sataneiden kuurosateiden jäljiltä. mahdollisten rankkasateiden on koko ajan pelätty vaikeuttavan pelastusoperaatiota.

Tämän hetken tietojen mukaan luolassa on edelleen kolme sukeltajaa ja yksi lääkäri.