Mediat: Lukuisten aurinkovoiteiden myynti kielletään Havaijilla – syynä koralliriuttojen suojelu

Julkaistu:

BBC:n mukaan noin 3 500 aurinkovoidetta sisältää kiellettyjä kemikaaleja.
Havaijin osavaltio kieltää aurinkovoiteet, joiden sisältämät kemikaalit vaurioittavat koralliriuttoja, kirjoittavat esimerkiksi The Washington Post ja Hawaii News Now.

Havaijin kuvernööri David Ige vahvisti kuluvalla viikolla lain, joka kieltää oksibentsonia ja oktinoksaattia sisältävien aurinkovoiteiden myynnin. Kummatkin kemikaalit ovat tavallisia aurinkovoiteissa.

– Tutkimukset ovat osoittaneet näiden kemikaalien haitalliset vaikutukset koralleihin ja muihin merieliöihin. Luonnonympäristömme on haavoittuvainen, ja sillä, miten kohtelemme maapalloa, on pitkäkestoisia vaikutuksia. Tämä laki on yksi askel matkalla kohti Havaijin koralliriuttojen terveyden parantamista, Ige sanoi lehdistötiedotteessa.

Havaijin osavaltion parlamentti hyväksyi lain toukokuussa, ja kuvernööri Ige vahvisti lain tiistaina.

Laki astuu voimaan 1. tammikuuta 2021. Kielto ei koske aurinkovoiteiden käyttöä, vaan myyntiä Havaijilla.

BBC:n mukaan noin 3 500 aurinkosuojatuotetta sisältää kiellettyjä kemikaaleja, ja näin ollen niitä ei saa vuodesta 2021 alkaen myydä Havaijilla.


Lain vastustajien mukaan tiettyihin aurinkovoiteisiin kohdistuva kielto voi pahimmillaan vähentää auringolta suojautumista, sillä vaihtoehtoiset voiteet maksavat enemmän.

Australian yleisradion ABC:n mukaan vastaavaa Australian viranomaiset eivät ole puuhaamassa vastaavaa kieltoa, vaikka Ison valliriutan korallien on havaittu vaalenevan voimakkaasti.

ABC:n haastattelema James Cook -yliopiston professori Terry Hughesin mukaan merivedessä aurinkovoiteiden pitoisuudet ovat huomattavasti matalammat kuin koetilanteessa.