Ulkomaat

IS seuraa Thaimaan pelastusoperaatiota – Mediat: Operaatio tältä päivältä ohi, luolassa yhä 4 poikaa ja valmentaja

Julkaistu: , Päivitetty:

Pelastustöihin osallistuu 18 sukeltajaa ja operaatio voi viedä kolmesta neljään päivään.
  • Villisika-jalkapallojoukkueen kaksitoista 11–16-vuotiasta pelaajaa ja heidän 25–vuotias valmentajansa katosivat 23. kesäkuuta mentyään rankkasadetta pakoon pohjoisessa Thaimaassa sijaitsevaan Tham Luangin luolaan.
  • Rankkasateen nostama vesi saartoi joukkueen luolaan. Heidät löydettiin yhdeksän päivää myöhemmin.
  • Löytämistä on seurannut valtava pelastusoperaatio, jonka parissa on työskennellyt yli tuhat ihmistä.
  • Pojista neljä saatiin ulos luolasta sunnuntaina 8. heinäkuuta, iltapäivällä Suomen aikaa.
  • Tieto viidennen pojan pelastamisesta saapui maanantaina yhdeltä iltapäivällä.
  • Kuudes ja seitsemäs poika saatiin luolasta iltapäiväkolmelta Suomen aikaa ja silminnäkijöiden mukaan kahdeksas pian sen jälkeen.
Thaimaassa Tham Luangin luolassa loukussa olevien poikien pelastusoperaatio on maanantain osalta päättynyt, kertovat CNN ja BBC.

IS seuraa pelastustöiden etenemistä hetki hetkeltä alla:

Päätapahtumat

Mediat: Pelastusoperaatio päättynyt tältä päivältä

Reuters: Kahdeksas pelastettu luolasta

Tieto vahvistettu: Kaikkiaan kuusi poikaa on saatu pelastettua

Tieto vahvistettiin: Viides poika on saatu pelastettua

Pelastusoperaatio jatkuu

Näytä lisää(6 kpl)

Live-seuranta tältä päivältä päättyy. Seuraamme aihetta verkkosivuillamme is.fi.

Guardian: "Kaksi päivää, kahdeksan villisikaa"

"Kaksi poikaa, kahdeksan villisikaa. Hooyah........", luki Thaimaan laivaston erikoisjoukkojen thainkielisessä Facebook-päivityksessä Guardianin mukaan. Sanavalinta viittaa nuorten jalkapallojoukkue Villisian nimeen.

Thaimaan laivaston erikoisjoukot vahvistivat Facebook-sivullaan, että kahdeksan jalkapallojoukkueen jäsentä on nyt pelastettu.

Pelastusoperaation uskotaan olevan ohi tältä päivältä. Myös eilen sunnuntaina luolasta pelastettiin neljä henkilöä.

Mediat: Pelastusoperaatio päättynyt tältä päivältä

CNN ja BBC kertovat, että Thaimaan pelastusoperaatio on päättynyt tältä päivältä. Yhteensä 8 poikaa on nyt pelastettu. 4 poikaa ja heidän valmentajansa ovat yhä luolassa.

Guardian: Thaimaan laivaston erikoisjoukot vahvistavat kahdeksan pojan pelastamisen

Thaimaan laivaston erikoisjoukkojen Facebook-sivun mukaan kahdeksan poikaa on pelastettu luolasta, kirjoittaa Guardian. Facebook-päivityksessä ei kerrota, keitä pelastetut pojat ovat.

Guardian: Sateiden uhka on pelättyä vähäisempi

Monsuunisateiden uhka ei ole tällä hetkellä niin akuutti kuin aiemmin pelättiin, kertoo Guardianin haastattelema Johannes Sander müncheniläisestä sääennustepalvelu Sander + Partnerilta.

Hänen mukaansa tämänpäiväiset sateet eivät osuneet luolalle, ja huomiseksi on luvassa vähemmän sadetta.

Hänen mukaansa monsuunisateet ovat hyvin paikallisia, ja keskiviikoksi on luvassa rankkasateita 30-50 kilometrin päähän Tham Luangin luolasta.

Rankkasateiden on pelätty lisäävän vettä luolastossa. Vettä on pumpattu luolasta pois päiväkausia.

Thaimaan pääministeri on saapunut Tham Luangin luolalle, kirjoittaa Guardianin Etelä-Aasian kirjeenvaihtaja Michael Safi. Tiedot perustuvat Thaimaan parlamentin Facebook-sivuun.

Ilta-Sanomien Thaimaassa olevan toimittajan mukaan kuvernööri saattaa pitää tänään tiedotustilaisuuden luolapelastusoperaatiosta. Ilta-Sanomat seuraa tilannetta paikan päällä.

Reutersin viranomaislähde: Kahdeksan pelastettu luolasta

Uutistoimisto Reutersin haastatteleman viranomaislähteen mukaan luolasta on pelastettu kaikkiaan kahdeksan henkilöä.

Aiemmin Reutersin haastattelema silminnäkijä kertoi, että kahdeksas henkilö on tuotu luolasta.

CNN: Painopiste alkaa siirtyä pelastettujen terveyden hoitamiseen

Sitä mukaa, kun poikia saadaan pelastettua Tham Luangin luolasta Thaimaasta, painopiste siirtyy heidän terveytensä hoitamiseen, kirjoittaa CNN.

Terveydenhuollon ammattilaiset hoitavat pelastettuja hapenpuutteen, nestehukan ja aliravitsemuksen sekä post-traumaattisen stressin ja muiden psykologisten tekijöiden vuoksi.

CNN:n mukaan erityisesti hapenpuute on suuri riskitekijä, sillä luolan happitaso laski paljon sinä aikana, kun pojat olivat siellä.

Sky Newsin siteeraamien uutistoimistojen mukaan Tham Luangin luolalta olisi taas lähtenyt ambulanssi. Ambulanssi olisi päivän neljäs.

Guardianin kirjeenvaihtaja: Kaksi pelastettua siirretty helikoptereihin

Guardianin Etelä-Aasian kirjeenvaihtajan Michael Safin mukaan kuudes ja seitsemäs pelastettu henkilö on nyt siirretty helikoptereihin, joilla heidät kuljetetaan Chiang Raihin sairaalaan.

Guardian: Kahden ambulanssin nähty lähtevän luolalta

Guardianin mukaan kahden ambulanssin on nähty lähtevän Tham Luangin luolalta. Kuudennen ja seitsemännen luolasta pelastetun henkilön uskotaan olevan kyseisissä ambulansseissa.

Guardianin lähteet: Seitsemännen henkilön pelastaminen vahvistettu

Guardianin mukaan heidän lähteensä ovat vahvistaneet, että seitsemäs poika on pelastettu ja kahdeksas "on tulossa ulos" luolasta.

CNN:n silminnäkijä: Pelastamista ei jatketa enää tänään

CNN:n haastatteleman silminnäkijän mukaan jalkapallojoukkueen ja heidän valmentajansa pelastusoperaatiota ei jatketa enää tänään.

CNN:n mukaan luolassa on vielä neljä poikaa ja heidän valmentajansa.

Guardian: Seitsemän saatu sairaalaan

Guardianin avustajan Veena Thoopkrjaein mukaan seitsemäs luolasta pelastettu henkilö on saatu sairaalaan.

Reuters: Kahdeksas pelastettu luolasta

Reutersin silminnäkijän mukaan kahdeksas henkilö on kannettu luolasta paareilla.

Reuters: Seitsemäs poika pelastettu

Reutersin silminnäkijän mukaan seitsemäskin poika on kannettu paareilla ulos luolasta. Asiasta uutisoi myös CNN.

Tieto vahvistettu: Kaikkiaan kuusi poikaa on saatu pelastettua

Pelastustiimin jäsen on The Guardianin mukaan vahvistanut, että kuudes poika on saatu pelastettua. Lue lisää täältä: Jo puolet "Villisioista" pelastettu!

Väite: Kuudes poika saatu ulos luolasta

Muun muassa The Sydney Morning Heraldin kirjeenvaihtaja James Massola on twiitannut, että kuudes poika oltaisiin saatu ulos luolasta. Asiasta kirjoittaa myös The Guardianin Michael Safi sekä ruotsalaislehti Aftonbladet, joka perustaa tietonsa japanilaiseen Kyodo-lehteen.

Viranomaiset eivät ole vahvistaneet tietoa.

Helikopteri on laskeutunut Chiang Rain sairaalan lähelle

Thaimaalainen televisiokanava on näyttänyt suoraa lähetystä helikopterin laskeutumisesta lähelle Chiang Rain aluesairaalaa, uutistoimisto AP raportoi.

AP:n mukaan lääkintähenkilöstö peitti pelastetun useilla valkoisilla sateenvarjoilla, ettei häntä tunnistettaisi.

Luolapoikien ei tarvitse osallistua ensi viikon kokeisiin

Mae Sai Prasitsart -koulun opettaja Thongyaud Kejorn kertoi aamun lehdistötilaisuudessa, ettei loukkuun jääneiden poikien tarvitse osallistua ensi viikolla pidettäviin kokeisiin. Asiasta kertoi muun muassaThe Guardian.

- Heidän ei tarvitse noudattaa tavanomaisia aikatauluja, opettaja totesi.

Opettaja kertoi myös, että koulun oppilaat ja opettajat ovat saaneet ohjeistusta siihen, miten luolasta pelastettujen poikien kanssa tulee toimia. Heille oli neuvottu esimerkiksi, että kaikkien täytyy välttää sanomasta sellaisia asioita, jotka saattaisivat satuttaa poikia.

Poikaa lähdettiin kuljettamaan kohti sairaalaa

Ambulanssi on poistunut paikalta kyydissään oletettavasti viides pelastettu poika, kertoo The Guardian. Ilta-Sanomien toimittaja Anna Nuutinen kertoo helikopterin lähteneen juuri nyt kohti Chiang Raita. Pelastettavat siirretään siis ambulanssista helikopterin kyytiin. Muun muassa thaimaalaiset vapaaehtoiset hurrasivat iloisina kopterin lentäessä luolan lähistöllä sijaitsevan mediakeskuksen yli.

Sairaalassa olevat pojat pyytävät thairuokaa

Sunnuntaina pelastetut jalkapalloilijat ovat tällä hetkellä karanteenissa Chiang Rain aluesairaalassa. Tämänhetkisten tietojen mukaan poikia pidetään eristyksissä muutama päivä.

Narongsak Osotthanakorn on esimerkiksi CNN:n mukaan kertonut, että sairaalassa olevat pojat ovat toivoneet saavansa syödä phad kra pao -nimistä thairuokaa, jossa on muun muassa lihaa, basilikaa ja chiliä.

Pojat ehtivät olla luolassa yhdeksän päivää ilman ruokaa. Sukeltaja löysi heidät 2. heinäkuuta. Yksi ensimmäisistä asioista, joita pojat pyysivät, oli ruoka.

Tieto vahvistettiin: Viides poika on saatu pelastettua

Reuters kirjoittaa, että Thaimaan laivaston viranomaislähde on vahvistanut, että luolasta pelastettiin hetki sitten viides poika. Lisää tietoa löytyy täältä.

CNN: Luolasta kannettu oli viides pojista

CNN:n silminnäkijälähteen mukaan luolasta ulos kannettu henkilö on viides pojista. Viranomaiset eivät ole vahvistaneet tietoa.

Reutersin silminnäkijä: Ensimmäinen ihminen kannettu ulos luolasta

Reutersin lähde kertoo, että maanantain pelastusoperaatiossa ensimmäinen henkilö on kannettu ulos luolasta. Hänet vietiin paareilla ambulanssiin.

CNN: Hän haluaa vain auttaa muita, sanoo valmentajan täti

Villisika-jalkapallojoukkueen 25-vuotiaan valmentajan Akkapol Chanthawongin täti Amporn Sriwichai on kertonut CNN:lle Akkapolin menneisyydestä.

Tädin mukaan Akkapol jäi orvoksi 10-vuotiaana, ja hän on kohdannut elämässään "monenlaisia vaikeuksia". Amporn-täti sanoi, että hän haluaisi ihmisten ymmärtävän sen, että Akkapol on hyväntahtoinen ihminen eikä hän koskaan veisi tahallaan poikia luolaan loukkuun.

Ampornin mukaan Akkapol ei halua mitään muuta kuin auttaa muita.

Akkapol on lähettänyt luolasta kirjeen tädilleen ja isoäidilleen, jotka ovat kasvattaneet hänet. Akkapol kirjoitti: "Täti, ole kiltti ja kerro isoäidille, että hän valmistaisi kasvisjuomaa ja rapeaa porsasta, kun pääsen ulos. Aion syödä sen. Rakkautta kaikille." Hän myös pyysi kirjeessään, että lasten vanhemmat antaisivat hänelle anteeksi. Lue lisää poikien koskettavista kirjeistä täältä.

Ensimmäistä odotetaan iltapäivällä

Guardianin Safin mukaan ensimmäisen tänään pelastettavan pojan odotetaan saapuvan ulos luolasta noin kello 19.30-20.30 paikallista aikaa, eli joskus iltapäivällä kello 16 Suomen aikaa.

- Kaikki varusteet ovat valmiina, paineilmapullot odottamassa ... muutaman lähitunnin kuluessa saamme kuulla hyviä uutisia, kertoi Narongsak Osatanakorn.

Osa sukeltajista on vaihdettu

Muutama eiliseen operaatioon osallistuneista sukeltajista on vaihdettu tuoreempiin voimiin.

Tham Luang Nang Nonissa pidetty tiedotustilaisuus on juuri päättynyt.

The Guardian: Operaatio aloitettiin kello 11

Juuri nyt meneillään olevassa tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että pelastusoperaatio on alkanut tänään kello 11 paikallista aikaa (kello 7 Suomen aikaa). Asiastasta twiittasi The Guardianin Etelä-Aasian kirjeenvaihtaja Michael Safi.

- Olosuhteet ovat yhtä hyvät kuin eilen, kertoi operaatiota johtava kuvernööri Narongsak Osatanakorn.

- Vedenpinta ei ole huolestuttavan korkealla. Eilisen sade ei vaikuttanut vedenpinnan korkeuteen luolan sisällä, hän lisäsi.

The Guardian: Kritiikkiä mediaa kohtaan

The Guardianin Etelä-Aasian kirjeenvaihtaja Michael Safi kertoo, että viranomaiset ovat valittaneet joidenkin tiedotusvälineiden eilisestä toiminnasta. Hänen saamiensa tietojen mukaan joku oli lennättänyt eilen dronea pelastuspaikan yläpuolella. Dronen lentely oli häirinnyt pelastushelikopterin nousua.

Pelastusoperaatio jatkuu

Laivaston viranomainen vahvistaa CNN:lle, että pelastusoperaatio on käynnissä. Hän sanoi, että samat sukeltajat ovat menneet luolaan kuin eilenkin.

Aamu kului pelastustyöntekijöillä valmisteluiden parissa, sillä sunnuntain pelastusoperaation jälkeen täytyi muun muassa täyttää happisäiliöitä.

CNN:n toimittaja Jo Shelley twiittasi noin tunti sitten, että useampi ambulanssi on ajanut luolan suuaukon lähistölle.

ISTV:n livelähetys Thaimaasta

Ilta-Sanomien toimittaja Anna Nuutinen ja kuvaaja Terhi Ylimäinen ovat Thaimassa paikan päällä. Seuraa suoraa lähetystä tästä.

Pelastuspaikalla on kuumaa, kosteaa ja hiostavaa

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari Mustala kertoo, että Pohjois-Thaimassa Chiang Rain kaupungissa on lähipäivinä kuumaa ja kosteaa.

- Tänään on pilvistä. Lämpötila nousee päivällä noin 30 asteeseen. Päivän aikana on pientä kuuroilua, illalla ja puoliyöstä pilvipoutaa. Aamuyöllä on jälleen sadekuuroja ja lämpötila on alimmillaan 23 astetta.

Huomisen ja keskiviikon sääennusteet näyttävät hyvin samankaltaisilta. Aurinko ja sadekuurot vuorottelevat molempina päivinä ja lämpötila kohoaa 30 asteen tuntumaan.

- Keskiviikon vastaisena yönä tulee voimakkaampia sadekuuroja. Silloin vettä tulee 3-4 millimetriä tunnissa.

- Kaiken kaikkiaan siellä on kuumankosteaa. Kosteus on ihan toisenlaista kuin Suomessa, Mustala toteaa.

Luolan lähistöllä sataa

The Guardianin toimittaja Jacob Goldberg twiittasi hetki sitten, että luolan lähistöllä näkyy liikehdintää. Sinne on saapunut helikopteri ja ambulanssi.

Lisäksi Goldbergin julkaisemalla videolla näkyy, että Tham Luangin luolan liepeillä sataa kaatamalla.

Pojat saattavat tavata läheisensä jo tänään

The Guardianin mukaan tohtori Thongchai Lertwilairattanapong on kertonut thaimaalaiselle Kom Chad Lek -sanomalehdelle, että pojat saattavat päästä tapaamaan läheisiään jo tänään.

Ennen kuin verikokeiden tulokset ovat tulleet, minkäänlaista fyysistä kontaktia ei kuitenkaan sallita.

- Vierailijat saavat puhua poikien kanssa ja nähdä heidät, mutta halailua tai koskettelua ei sallita. Lisäksi vieraiden täytyy pysytellä yhden tai kahden metrin päässä potilaista, Thongchai sanoi.

Lääkärit selvittävät parhaillaan, onko pojilla vakavia infektioita. Sunnuntaina pelastetuilta pojilta on otettu sairaalassa useita testejä.

Tiedot mahdollisesta läheisten näkemisestä ovat kuitenkin vielä ristiriitaisia.

CNN: Pelastusoperaatio ei jatku vielä

CNN:n saamien tietojen mukaan pelastusoperaatiota ei ole jatkettu vielä. Päätöksentekoprosessiin osallistuva kenraali oli kertonut CNN:lle puhelimitse, että viranomaiset kokoustavat pelastusoperaatiosta edelleen.

Tietoja pelastustöiden jatkumisesta odotellaan edelleen

Pelastustöitä johtava kuvernööri Narongsak Osatanakorn on aiempina päivinä pyrkinyt pitämään lehdistötilaisuuden kahdesti päivässä. Yleensä ensimmäinen tilaisuuksista on The Guardianin mukaan alkanut noin kymmeneltä aamulla paikallista aikaa (kuudelta aamulla Suomen aikaa), mutta tänään kuvernööri ei ole vielä sanonut medialle sanaakaan. Kello on Thaimaassa nyt hieman yli 12.

The Guardian: Samat sukeltajat jatkavat tänään

Thaimaan sisäministerin mukaan samat sukeltajat, jotka pelastivat neljä poikaa eilen, jatkavat operaation parissa tänään, sillä he tuntevat luolan olosuhteet parhaiten, kirjoittaa The Guardian.

Sisäministeri on kertonut, että Thaimaan viranomaiset tapasivat varhain maanantaiaamuna ja keskustelivat siitä, miten loput pojat saadaan pelastettua luolasta. Sisäministeri oli kertonut, että luolaan matkan varrelle viedään lisää happipulloja, mikä vie arvioiden mukaan muutaman tunnin.

Sunnuntaina pelastetut pojat ovat "vahvoja ja turvassa", mutta heille on tehtävä tarkat lääkärintarkastukset.

The Guardian: Edes vanhemmat eivät tiedä, ketkä luolasta pelastettiin sunnuntaina

Viranomaiset eivät ole vielä vahvistaneet pelastettujen nimiä, sillä he uskovat, että nimien julkistamisella olisi vaikutuksia lasten vanhempiin. Lue lisää täältä.

CNN: Hyviä uutisia koulukavereille

Mae Sai Prasitsart -koulun lapset saivat aamulla kuulla hyviä uutisia, kun heille kerrottiin, että neljä poikaa on pelastettu luolasta eilen. Ainakin osa pojista on kyseisen koulun oppilaita.

CNN:n mukaan Mae Sai Prasitsart -koulussa kokoonnutaan aamuisin yleensä ulkosalla, mutta ajoittaisen sateen vuoksi lapset kokoontuvat tänään poikkeuksellisesti sisällä.

Pelastettujen nimiä ei ole vielä vahvistettu

Tham Luang -luolasta on eilen sunnuntaina pelastettu neljä ihmistä, mutta viranomaiset eivät ole vielä vahvistaneet heidän nimiään.

Bangkok Post: valmentaja ensimmäisenä pelastettujen joukossa

Thaimaalaisen Bangkok Post-lehden mukaan jalkapallojoukkueen 25-vuotias valmentaja olisi ollut ensimmäisen neljän pelastetun joukossa. Tietoa ei ole vahvistettu muualta.

Lehden mukaan valmentaja olisi päätetty ottaa mukaan ensimmäisten pelastettavien, koska on niin huonossa kunnossa. Valmentajan on kerrottu jakaneen ruoka-annoksensa pelaajille ennen joukkuen löytymistä luolasta 9 päivän jälkeen. Lue lisää täältä.

Pelastettujen poikien henkilöllisyydet eivät tiedossa

Brittilehti The Guardianin mukaan neljän ensimmäisen luolasta pelastetun joukkueen jäsenen henilöllisyyksiä ei olla vielä vahvistettu. Yksi luolaan jääneden poikien äideistä kertoo lehden paikan päällä olevalle toimittajalle, että edes pelastettavien omaiset eivät vielä tiedä luolasta päässeiden nimiä.

Thaimaan media on nimennyt yhden 14-vuotiaan pelaajan pelastettujen joukkoon, mutta viranomaiset eivät ole vielä vahvistaneet tietoja.

Elon Musk lähetti "lapsenkokoisen sukellusveneensä" Thaimaahan

Tesla-miljardööri Elon Musk kertoi lähettäneensä insinööriensä kehittämän pelastuskapselin Thaimaahan pelastajien avuksi. Sunnuntai-iltana Musk julkaisi Twitter-tilillään kuvaa "lapsenkokoiseksi sukellusveneeksi" kutsumansa laitteen testaamisesta uima-altaassa. Lue lisää täältä.

Tanskalaissulkeltaja: pojat huumattiin matkan ajaksi

Ensimmäisen neljän pelaajan pelastusoperaatioon osallistunut Tanskalainen Ivan Karadzic kertoo Tanskan Radion haastattelussa, että pelastettavat saivat rahoittavia lääkkeitä ennen vaarallista matkaa ulos luolasta. Hänen mukaana tarkoituksena oli estää pelastettavien panikointi kapeissa ja pimeissä luolan kohdissa. Lue lisää täältä.

Pelastustöissä kuollutta sukeltajaa muistettiin sunnuntaina

Sunnuntain pelastusoperaation onnistuttua sosiaalisessa mediassa muistettiin myös pelastustöissä kuollutta sukeltajaa.

Thaimaan armeijan Navy SEAL -erikoisjoukkojen entinen sukeltaja kuoli luolastossa loppuviikosta, kun häneltä loppui happi kesken sukelluksen. Sukeltaja oli viemässä tarvikkeita pojille ja heidän valmentajalleen.

Kaikkien loukussa olevien pelastaminen voi kestää keskiviikkoon

Luolastossa on yhä kahdeksan jalkapallojunioria ja heidän valmentajansa. He ovat olleet Tham Luangin luolastossa jo kaksi viikkoa, ensimmäiset yhdeksän päivää ilman ravintoa ja puhdasta vettä.

STT:n mukaan kaikkien loukussa olevien pelastaminen voi kestää keskiviikkoon.

Bangkok Post -lehti kertoo, että loput joukkueesta tuodaan ulos luolasta kolmen ryhmissä. Jokaista poikaa saattaa kaksi sukeltajaa.

Pelastusopertaatiota on määrä jatkaa maanantaina kello 8 paikallista aikaa, eli neljältä aamuyöllä Suomen aikaa.

Poikien koskettavat kirjeet luolasta julki

Kansainvälisessä mediassa on julkaistu runsaasti koskettavia kirjeitä, joita pojat aiemmin lähettivät luolasta perheilleen. Kirjeet kuljetti perille Thaimaan Navy SEAL -tiimi.

Läheisten perjantaina saamat kirjeet olivat täynnä sanoja rakkaudesta ja kaipuusta. Kirjeissä on myös koskettavan konkreettisia toiveita siitä, mitä pojat haluaisivat tehdä turvaan päästyään. Kirjeissä pojat rohkaisivat myös huolissaan olevia omaisiaan.

– Olen siellä vain parissa viikossa. Autan myöhemmin sinua äiti myymään tavaroita kaupassa. Kiiruhdan sinne, viestitti poika nimeltä Ekkarat Wongsukchan.

Lue lisää tästä.

Sukelluskouluttaja: vaikuttaa positiiviselta

STT:n mukaan suomalaisen sukelluskouluttaja Jouni Piispanen kuvailee tilanteen Thaimaassa vaikuttavan positiiviselta.

Piispanen arvioi, että heikommassa kunnossa olevien evakuointi oli kiireisintä, joten heidät olisi tuotu luolasta ulos ensimmäisinä. Vahvemmilla on todennäköisesti paremmat mahdollisuudet selvitä vaikeista luolaolosuhteista.

– Se on ihan älyttömän raskasta. Sukeltajien energiankulutus on aivan valtava, Piispanen avaa operaation vaativuutta pelastajille.

Loput pojat ovat yhä lähtöpisteessä

Muun muassa CNN:n ja The Guardianin mukaan pojat käyttivät pelastusoperaation aikana sukellusmaskeja. Kun piinaavan pitkä matka syvältä luolan sisästä sen suuaukolle oltiin saatu päätökseen, pelastustyöntekijät halasivat poikia.

Loput kahdeksan poikaa ja heidän valmentajansa ovat edelleen syvällä luolan sisässä "Pattaya beachin" lähellä.

Varsinaisessa pelastustiimissä oli sunnuntaina mukana 13 ulkomaalaista sukeltajaa sekä viisi thaimaalaista Navy SEAL -erikoisjoukon sukeltajaa.

Pelastusoperaatio oli "mestariteos"

Aiemmassa tiedotustilaisuudessa kuvernööri Narongsak Osottanakorn kertoi, että pelastusoperaatio eteni paljon suunniteltua nopeammin.

- Se oli meidän työmme mestariteos, kuvernööri kehui.

The Guardianin mukaan hän kuitenkin totesi, ettei työ ole vielä valmis.

- Seuraavan operaation on oltava yhtä menestyksekäs kuin tämänpäiväisen.

Luolan luona sataa nyt kaatamalla

Pian tiedotustilaisuuden päättymisen jälkeen Tham Luangin luolan lähistöllä alkoi sataa kaatamalla, kertoi kuvernööri Narongsak Osottanakorn.

Operaatio jatkunee kahdeksalta aamulla

The Guardianin mukaan pelastusoperaation on arvioitu jatkuvan kahdeksalta aamulla paikallista aikaa.

Viranomaisten arvio tarkentui pelastettujen määrästä

Viranomaisten arvio tarkentui. Tämänhetkisten viranomaistietojen mukaan poikia on pelastettu kuuden sijaan vain neljä.

Pelastusoperaatio on päättynyt tältä päivältä

Thaimaassa pelastusoperaatio jatkuu The Guardianin mukaan noin 10-20 tunnin kuluttua. "Olemme käyttäneet kaiken hapen", operaation päällikkö oli kertonut syyksi.

BBC:n toimittaja Dan Johnston muistuttaa, että pelastusoperaatio on ollut illan aikana hektinen ja luolasukeltajat ovat väsyneitä.

- He ovat työskennelleet koko illan ja nyt näyttää siltä, että osa heistä on lähdössä pois paikan päältä, Johnston kertoi The Guardianin mukaan BBC:n uutisissa.

Johnstonin mukaan kaikki voitava on tänään tehty.

Seuraavaan pelastusoperaatioon kymmenisen tuntia

Reutersin mukaan pelastustyöntekijät tarvitsevat nyt noin 10 tuntia aikaa valmistautua seuraavaan pelastusoperaatioon.

Neljä poikaa on tuotu sairaalaan

Neljä poikaa on tuotu turvallisesti sairaalaan, kertoo Reuters.

Ensimmäinen heistä pääsi ulos luolasta kello 17.40 paikallista aikaa. Chaing Rain kuvernööri Narongsak Osottanakorn kertoi lehdistötilaisuudessa tavanneensa luolasta ulos päässeet pojat. The Guardianin mukaan hän kertoi, että pojat ovat "täydellisessä" kunnossa.

Pelastusoperaatioon osallistuu kaikkiaan 90 sukeltajaa, joista 50 on ulkomaalaisia ja 40 paikallisia.

Luolan lähistöllä järjestetään lehdistötilaisuus

Noin viideltä Suomen aikaa pidettäneen lehdistötilaisuus Tham Luangin luolan pelastusoperaatioon liittyen, kertoo The Guardian -lehti. Tilaisuus järjestetään piinaluolan lähistöllä.

Vielä on epäselvää, miten pojat ovat päässeet luolasta ulos. Ei tiedetä, ovatko he tulleet uimalla vai muilla keinoilla.

Reuters: Kuusi poikaa on päässyt ulos luolastosta, kaksi viety sairaalaan

Uutistoimisto Reutersin saamien tietojen mukaan kuusi poikaa on nyt päässyt ulos Tham Luangin luolastosta.

Heistä kaksi on kiidätetty helikopterilla Chiang Rein sairaalaan.

Reuters: Ensimmäiset pojat on lennätetty sairaalaan

Uutistoimisto Reutersin mukaan ensimmäiset pojat on lennätetty helikopterilla noin 70 kilometrin päässä luolan suulta sijaitsevaan Chiang Rein aluesairaalaan.

Vielä ei ole tietoa siitä, miten moni pojista sairaalaan on viety.

Neljä poikaa on pelastettu kenttäsairaalaan

Uutistoimisto AFP:n mukaan neljä poikaa on päässyt kenttäsairaalaan.

- Neljä poikaa on päässyt kolmanteen kammioon, ja pian he pääsevät kävelemään ulos luolasta, luutnantti Kongcheep Tantrawanit kertoi AFP:n tietojen mukaan.

Pojat ovat parhaillaan sukeltajien perusleirissä, joka on pystytetty luolan sisälle.

Pelastusoperaatio on sujunut odotettua nopeammin.

Viranomainen Reutersille: Kaksi poikaa kenttäsairaalassa luolan lähellä

– Kaksi lasta on ulkona. He ovat parhaillaan kenttäsairaalassa luolan lähellä, kertoo Chiang Rain terveysosaston johtaja Tossathep Boonthong, joka on osa turvatiimiä.

– Teemme heille nyt terveystarkastuksen. Heitä ei ole vielä siirretty Chiang Rain sairaalaan, hän kertoo Reutersille.

Reuters: Kaksi poikaa tullut ulos luolasta

Viranomaiset vahvistavat, että kaksi poikaa on pelastettu luolasta. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Paikan päällä oleva toimittaja John Irvine kertoo paikan päällä olevien poliisien sanovan samaa. Irvinen mukaan pojat ovat turvassa ja voivat hyvin.

BBC:n mukaan luvassa on lehdistötilaisuus pian.

Katso Ilta-Sanomien suora lähetys Thaimaasta kello 16

Ilta-Sanomien toimittaja Anna Nuutinen ja kuvaaja Terhi Ylimäinen ovat parhaillaan Chiang Rain kaupungin sairaalalla, jonne pojat tuodaan yksi kerrallaan helikoptereilla heti pelastuttuaan.

Ilta-Sanomat lähettää suoran lähetyksen paikan päältä kello 16. Lähetyksessä Anna Nuutinen kertoo viimeisimmät käänteet ja tunnelmat Thaimaasta. Pääset lähetykseen tästä.

Lääkärit ovat valmiina sairaalalla: "Olemme todella kovan paineen alla"

Jännitys on käsin kosketeltavissa Chiang Rai Prachanukroh -sairaalalla, jonne pojat on määrä tuoda helikoptereilla välittömästi pelastuttuaan luolasta. Chiang Rai sijaitsee noin 50 kilometrin päässä luolalta.

Nimettömänä pysyttelevä lähde kertoi uutistoimisto Reutersille, että viisi ensihoitolääkäriä ja 30 lääkäriä ovat valmiina ottamaan pojat vastaan.

– Tiimit ovat iloisia, että pojat pelastuvat, mutta myös ahdistuneita poikien terveydentilan vakavuudesta. Olemme todella kovan paineen alla, hän sanoi.

Sairaalan lähiympäristön tiet ovat suljettuja ja poliisit vartioivat aluetta.

Poikien vanhemmat lähettivät liikuttavan kirjeen valmentajalle

Pelastustöiden valmistelun aikaan sukeltajien mukana ovat kulkeneet ruokalähetysten ja happitankkien lisäksi myös viestit poikien ja heidän maan päällä olevien perheenjäsentensä välillä.

Joukkueen 25-vuotias valmentaja lähetti anteeksipyyntölapun vanhemmille, ja lupasi pitää pojista huolta.

Lauantaina valmentaja puolestaan vastaanotti vanhemmilta kirjeen, jossa he pyysivät valmentajaa olemaan syyttämättä itseään.

– Jokainen isä ja äiti haluaisi pyytää valmentajaa pitämään kaikista huolta. Älä syytä itseäsi. Haluamme sinun olevan huojentunut. Yksikään vanhemmista ei ole vihainen sinulle lainkaan. Kaikki ymmärtävät ja rohkaisevat sinua. Kiitos, että olet pitänyt pojistamme huolta.

Lue koko juttu perheen kirjeestä täältä.

Lisää yksityiskohtia operaation kulusta: Luolassa olevat lääkärit päättävät, kuka pojista tulee ensimmäisenä ulos

Operaation kulusta julkaistiin uusi lehdistötiedote, joka valottaa lisää sen yksityiskohtia. Kuvernööri Narongsak Osottanakorn ei kertonut, mikä tilanne luolassa juuri nyt on.

— Luolan monimutkaisuuden ja operaation hankaluuden vuoksi on mahdotonta sanoa, kauanko kestää, kunnes ensimmäinen joukko poikia voidaan tuoda ulos. Sukeltajien apuna luolassa on lääkäreitä, jotka tarkastavat poikien terveyden ennen kuin päättävät, kuka tulee ensimmäisenä ulos.

— He eivät voi päättää, kuinka moni heistä voi tulla operaation ensimmäisessä osassa. Luolaympäristön monimutkaisuuden ja hankaluuden vuoksi ei voida sanoa, miten kauan siinä menee ja kuinka moni lapsi poistuu luolasta, The Guardian kertoo kuvernöörin sanoneen.

Tiedote vahvistaa operaation alkaneen kello 10 aamulla paikallista aikaa, jolloin 13 ulkomaalaista sukeltajaa menivät luolaan. Kymmenen heistä menivät kammiohin yhdeksän ja kuusi. Pojat odottavat yhdeksännessä kammiossa. Loput kolme sukeltajaa ovat olleet luolassa tukitehtävissä kello kahdesta alkaen.

Lisäksi avustavia sukeltajia niin Thaimaasta, Yhdysvalloista, Australiasta, Kiinasta ja Euroopasta on sijoitettu kolmannen kammion ja sisäänkäynnin välille. Kolmannessa kammiossa sijaitsee operaation komentokeskus. Toisen ja kolmannen kammion välille on asennettu köysijärjestelmä avustamaan kulkua.

IS:n toimittajan tilannepäivitys Thaimaasta

Ilta-Sanomien toimittaja Anna Nuutinen odottaa uutisia luolan tapahtumista Chiang Rain kaupungissa aluesairaalan liepeillä, noin 50 kilometrin päässä Tham Luangin luolalta.

Nuutisen mukaan kaupungista saakka näkyvät luolien ja niiden päällä seisovien vuorten yllä leijuvat pilvimassat, jotka enteilevät lisää rankkasateita. Pelastusoperaatio on kilpajuoksua luonnonvoimia vastaan, sillä nouseva vedenpinta vaikeuttaa sen kulkua huomattavasti.

Median edustajat eivät enää pääse luolan lähistölle. Lähin mediapiste on reilun kilometrin päässä luolilta. Pojat tuodaan yksitellen Chiang Rain sairaalaan helikopterikyydeillä heti, kun he pääsevät maan pinnalle. Sairaalan ympäriltä on suljettu liikennettä ja sairaalan sisäänkäyntejä ja ikkunoita on peitetty näköesteillä.

Thaimaan viranomaiset julkaisevat kuvan operaation kulusta

Thaimaan viranomaiset ovat julkaisseet infografiikan, joka selventää pelastusoperaation kulkua. BBC:n toimittajan Nick Beaken mukaan kuvassa kerrotaan, että pojat käyttävät maskeja ja kaksi sukeltajaa saattaa yhtä poikaa. Reitin varrella heitä ohjaa köysi. Kapeiden kohtien läpi päästäkseen happitankit täytyy siirtää selästä ja tuoda kapeikkojen halki eri aikaan ihmisen kanssa. Kolmannesta kammiosta, eli operaation maanalaisesta komentokeskuksesta alkaen pojat voivat kävellä ulos saakka.

Rankkasateet ovat tehneet alueesta liejuisen mutakentän ja vaikeuttavat pelastustöitä

Toimittajia ja kuvaajia pyydettiin aamulla siirtymään kauemmas luolan suulta. Nyt lehdistön edustajat odottavat reilun kilometrin päähän pystytetyllä lehdistöpisteellä kuumeisesti lisätietoa, sillä aamun tiedotustilaisuuden jälkeen tiedotus on ollut niukkaa.

Monet paikalla olevat toimittajat ovat julkaisset kuvia sunnuntain sääoloihin liittyen. Aamupäivästä alkoi rankkasade, mikä jälleen muutti alueen valtavaksi mutakentäksi, jolla kumisaappaat ja sadetakit tulevat tarpeeseen. Rankkasade alkoi uudelleen jälleen puoli tuntia sitten. Raskaiden monsuunisateiden pelätään vaikeuttavan pelastusoperaatiota. Tänä aamuna vielä iloittiin siitä, että luolaston vedenpinta oli jo 30 senttimetriä matalampi kuin edellispäivänä.

Pian ensimmäinen pojista aloittaa matkan kohti maanpintaa

On kulunut viisi ja puoli tuntia siitä, kun pelastustiimi aloitti matkansa jalkapallojoukkueen luo. Aiemmin on kerrottu, että kokeneilta sukeltajilta edestakainen matka poikien sijaintipaikkaan ja takaisin uloskäynnille voi viedä jopa 11 tuntia. Näin ollen sukellustiimi saapunee poikien luo todennäköisesti aivan näinä hetkinä ja ensimmäinen pojista aloittaa matkansa kohti maanpintaa.

Mikäli paluumatka sujuu suunnitellusti, ensimmäinen poika on maanpinnalla myöhään illalla paikallista aikaa, Suomen aikaa siis viiden tai kuuden aikoihin.

Yllä olevalla videolla pelastustöissä mukana oleva suomalaissukeltaja Mikko Paasi kertoo, miten luolassa edetään. Esimerkiksi operaation luolassa sijaitsevaan komentokeskukseen päästäkseen on sukellettava jo useita kertoja.

Näin pelastusoperaatio etenee

Tham Luangin luolassa on tällä hetkellä 13 ulkomaalaista ja viisi thaimaalaista sukeltajaa. Lisäksi pelastustyöhön osallistuu viisi Thaimaan laivaston sotilasta.

Aiemmin sunnuntaina kerrottiin, että vedenpintaa on saatu laskettua 30 senttimetriä pumppaamalla vettä ulos. Näin ollen vedenpinta on matalin kymmeneen päivään. Brittilehti Guardianin mukaan pojat voivat mahdollisesti jopa kävellä omin jaloin ulos luolasta ilman sukeltamista. Viranomaiset eivät ole täysin vahvistaneet tätä tietoa.

Jalkapallojoukkue on neljän kilometrin päässä ja noin 800—1000 metrin syvyydessä luolaston uumenissa. Kokonaisuudessaan luolasto on noin kymmenen kilometrin pituinen.

Operaatioon on valmistauduttu viemällä pelastusreitin varrelle happisäiliöitä ja kiinnittämällä kulkua helpottavia köysiä.

Jokaista poikaa saattaa kaksi sukeltajaa kammioon numero kolme saakka. Kolmannessa kammiossa noin kahden kilometrin päässä uloskäynniltä sijaitsee maanalainen komentokeskus. Sieltä erikoisjoukkojen pelastajat jatkavat matkaa poikien kanssa kohti uloskäyntiä kammioiden numero kaksi ja yksi kautta, kertoo Thaimaan laivaston viranomainen CNN:lle.

Pelastajat pysyttelevät luolan sisällä, kunnes kaikki pojat on tuotu kolmanteen kammioon ja kohti päivänvaloa yksi kerrallaan. Luolan suuaukolta pojat viedään välittömästi helikoptereilla sairaalaan Chiang Rain kaupunkiin. Jokaista poikaa kohden on varattu oma helikopteri.

Helikopterit odottavat pelastettuja

Sairaala valmistautuu pelastettujen saapumiseen

Ihmisiä on pyydetty välttämään liikkumista Chiang Rain aluesairaalan ympärillä kello kolmesta eteenpäin paikallista aikaa (Suomen aikaa kello 11).

Thaimaan pääministeri saapuu paikalle maanantaina

Thaimaan pääministeri, kenraali Prayut Chan-Ocha saapuu huomenaamuna Tham Luangin luolalle tapaamaan luolassa olevien poikien perheitä ja seuraamaan pelastustöitä, kertoo CNN.

Operaation vahvistetaan kestävän kahdesta kolmeen päivään

Pelastusoperaation vahvistetaan vievän kahdesta kolmeen päivään, kertoo AFP.

— Ajanjakso on noin kahdesta kolmeen päivään, mikä riippuu muista tekijöistä, kuten säästä, armeijan komentaja Chalongchai Chaiyakorn kertoi toimittajille uutistoimiston mukaan.

Operaatio aloitettiin sunnuntaiaamuna kello kymmenen paikallista aikaa. Ensimmäisen pojan arvioidaan pääsevän luolasta pois aikaisintaan yhdeksältä illalla.

"Olemme yhdessä kansainvälisen sukellustiimin kanssa valmiita tuomaan jalkapallotiimin kotiin!"

Thaimaan laivaston Navy Seal -yksikön Facebook-sivulla julkaistiin kuva, jossa näkyy kolmen pelastajan kädet ennen operaation alkua. Kahdella heistä on ranteissaan on puisista helmistä tehdyt rukousnauhat.

— Me, Thaimaan Navy Sealit olemme yhdessä kansainvälisen sukellustiimin kanssa valmiita tuomaan jalkapallotiimin kotiin! kuvan yhteyteen oli kirjoitettu The Guardianin mukaan.

Operaatioon osallistuu yhteensä 18 sukeltajaa ja viisi laivaston erikoisjoukkojen sotilasta.

IS:n toimittaja: Tham Luangin luolalla sataa jälleen kaatamalla — voi vaikuttaa operaation kulkuun

Ilta-Sanomien Thaimaassa olevan toimittaja Anna Nuutisen mukaan Tham Luangin luolalla sataa tällä hetkellä kaatamalla. Vuoret peittävä pilviverho on yhtenäinen ja harmaa, eikä sade näyttäisi aivan hetkeen taukoavan. Vesimäärällä voi olla vaikutuksia käynnissä olevaan pelastusoperaatioon.

Aiemmin on kerrottu, että lauantain aikana luolan vedenpintaa saatiin pumppaamalla vettä ulos laskettu 30 senttimetriä, minkä vuoksi pojat pystyisivät mahdollisesti jopa kävelemään ulos. Pelastusoperaatioon ryhdyttiin, koska ajoitus oli potentiaalisin tähän saakka. Mikäli veden määrä luolassa kasvaa, tie ulos on vaarallisempi ja vaatii enemmän sukeltamista.

Chiang Rain sairaalan ympäristö on suljettu liikenteeltä

The Guardianin toimittajan mukaan liikenne Chiang Raissa sijaitsevan sairaalan, Chiang Rai Prachanukroh -sairaalan ympärillä on suljettu. Sairaala sijaitsee noin 57 kilometrin päässä luolalta. Pelastuttuaan pojat tuodaan sairaalaan välittömästi helikoptereilla.

Poikia varten on varattu ambulanssien lisäksi 13 helikopteria ja 13 lääkintäyksikköä, jokaiselle siis omansa. Asiasta Reutersille nimettömänä kertovan lähteen mukaan yhteen lääkintäryhmään kuuluu ainakin yksi lääkäri, ensihoitaja sekä kaksi sairaanhoitajaa.

Toiveikas tunnelma muuttui, kun ammattisukeltaja menehtyi luolassa

Tunnelma luolan lähistöllä on painostava. Lasten läheisille on varattu oma teltta, johon medialta on pääsy kielletty. Kukaan paikan päällä ei halua ajatella pahinta. Toiveikkuus kääntyi entistä suuremmaksi huoleksi, kun Thaimaan laivaston Navy SEAL -erikoisyksikön sukeltaja menehtyi perjantaina. Sukeltaja oli mennyt luolaan jättämään happisäiliötä mahdollisen pelastusreitin varrelle. Matkalla hän menetti tajuntansa ja kuoli hapen loputtua.

Uutisen jälkeen yhä useampi on alkanut pohtia, miten uimataidottomat, aliravitut ja peloissan olevat pojat selviävät matkasta, jolta ammattilainenkaan ei pääse takaisin maan pinnalle.

— Pelkään, että vanhemmat alkavat pian ajatella saman käyvän heidän pojilleen, Radap Tate, nuorimman luolassa olevan pojan koulun rehtori sanoi suru-uutisen jälkeen CNN:lle.

Tukiverkoston tärkeys korostuu piinaavan odotuksen jatkuessa. Tate kertoo käyvänsä oppilaansa vanhempien luona luolansuulla päivittäin juttelemassa. Hänen mukaansa läheiset tarvitsevat "hyviä uutisia." Rehtorin mukaan paras ratkaisu olisi, jos pelastajat löytäisivät yläkautta kulkevan reitin poikien luo vuoren halki.

Luolassa 18 pelastussukeltajaa — lopullinen hyväksyntä operaatiolle australialaislääkäriltä

Yhteensä pelastusoperaatioon osallistuu kolmetoista ulkomaalaista sukeltajaa, viisi thaimaalaista sukeltajaa sekä viisi Thaimaan laivaston erikoisjoukkojen sotilasta.

The Guardianin mukaan viimeisen hyväksynnän operaation aloittamiselle antoi australialainen lääkäri, jolla on vankka luolasukelluskokemus. Hän osallistuu pelastusoperaatioon brittisukeltajien kutsumana. Lehti ei kuitenkaan tiedä, onko australialainen itse yksi 18 luolan sisällä olevista sukeltajista.

Pelastusoperaatio etenee täysin säiden ehdoilla

Monsuunisateiden vuoksi pelastustyöntekijät ovat täysin säiden armoilla. Vaikka eilen luolan vedenpintaa saatiin laskettua peräti 30 senttimetriä, voi raju sadekuuro muuttaa olosuhteet salamannopeasti. Siksi kukaan ei osaa sanoa, miten kauan pelastusoperaatio kestää.

Lapset tuodaan luolastosta yksi kerrallaan. Operaatio voidaan väliaikaisesti myös keskeyttää, mikäli sen jatkaminen turvallisesti ei ole enää mahdollista.

— Olemme riippuvaisia säästä ja veden korkeudesta. Jos jokin muuttuu, keskeytämme, kuvernööri Osattanakorn sanoi.

Hän myös arvioi, että kaikkien ulos saaminen voi viedä kolmesta neljään päivään. The Guardian mainitsee operaation kestävän "ainakin kaksi päivää."

Liikkuminen luolassa on hidasta. Ammattisukeltajiltakin edestakainen matka poikien luo voi viedä jopa 11 tuntia.

Pelastusoperaation kulku on tarkasti harjoiteltu

Kuvernööri Naronngsak Osattanakornin mukaan lääkintäryhmät ovat harjoitelleet pelastustoimia viimeisten kolmen-neljän päivän ajan. Mukana harjoituksissa on ollut jopa oikea lapsi, kertoo The Guardian.

— Minkäänlaista sekaannusta ei sallita. Harjoittelimme koko eilispäivän. Vakuutan, että olemme erittäin valmiita tähän tehtävään, Osattanakorn vakuutti sunnuntaiaamuna.

Lääkitsijöiden kerrotaan esimerkiksi kantaneen harjoituspotilaita paareilla luolan suulta mutaista reittiä pitkin tielle, jossa ambulanssit odottavat.

Poikia varten on varattu ambulanssien lisäksi 13 helikopteria ja 13 lääkintäyksikköä, jokaiselle siis omansa. Asiasta Reutersille nimettömänä kertovan lähteen mukaan yhteen lääkintäryhmään kuuluu ainakin yksi lääkäri, ensihoitaja sekä kaksi sairaanhoitajaa. Lisäksi Chiang Rain sairaalassa on valmistauduttu huolella ottamaan vastaan luolasta saapuvat pojat. Lue lisää täältä.

Guardian: Pojat saattavat päästä ulos kävellen

On mahdollista, ettei poikien tarvitse sukeltaa lainkaan, kertoo brittilehti The Guardian. Viranomaiset eivät ole täysin vahvistaneet tietoa.

— Vaikka siellä (luolassa) on joitain aavistuksen hankalia osuuksia, joilla täytyy kumartua tai ryömiä, voidaan jo sanoa, että sieltä voi kävellä läpi, kertoi pelastuoperaatiota johtava Chiang Rain kuvernööri Narongsak Osattanakorn.

Hän myös kertoi, että veden pumppaaminen ulos luolasta on onnistunut toivotusti. Eilen vedenpintaa onnistuttiin laskemaan 30 senttimetriä.

Pelaajien ulos saaminen voi viedä useita päiviä

Kahdentoista jalkapalloilijapojan ja heidän valmentajansa saaminen ulos luolasta voi viranomaisten mukaan viedä jopa useita päiviä. Operaation johtaja arvioi aamulla järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että nopein ryhmistä voisi päästä ulos luolasta samana iltana noin kello yhdeksältä eli 11 tuntia siitä kun pelastajat menivät sisälle luolaan.

Kaikkien 13 sisällä olevan pelastaminen voi kestää 3-4 päivää, arvioi Thaimaan armeijan edustaja.

Kansainvälinen sulkeltajaryhmä

Reutersin mukaan luolaan menneisiin pelastajiin kuuluu kolmetoista ulkomaalaista, viisi thaimaalaista sukeltajaa sekä viisi Thaimaan laivaston erikoisjoukkojen sotilasta.

Pelastusoperaatio on alkanut

Uutistoimisto Reutersin mukaan pelastusoperaatio on alkanut ja sukeltajat ovat menneet sisälle luolaan.

Brittilehti The Guardianin mukaan 18 sukeltajaa pyrkii saamaan pojat ja heidän valmentajansa ulos luolasta.

Sateet uhkaavat poikien suojapaikkaa

Kilometrien pituisessa luolastossa veden saartamassa onkalossa istuvien poikien pelätään menettävän suojapaikkansa, jos voimakkaat sateet jatkuvat. Tästä syystä pelastusoperaatio on haluttu käynnistää mahdollisimman pian.

Kuvernööri Narongsak Osottanakorn arvioi uutistoimisto AFP:lle, että sateiden jatkuessa pidempään saareke, jolla pojat istuvat, voisi kutistua alle kymmenen neliömetrin kokoiseksi. Myös hapen riittävyydestä luolassa ollaan oltu huolissaan.

Lauantai-iltana kova sadekuuro pyyhki luolaa ympäröivää aluetta. Voimakkaiden monsuunisateiden odotetaan jatkuvan myöhemmin ja kestävän kuukausia.

Autoja siirretään pois pelastajien tieltä

Kuvaaminen kielletty, median edustajat halutaan kauemmaksi

The Guardian kertoo viranomaisten kieltäneen pelastusoperaation kuvaamisen rangaistusten uhalla. Luolan tuntumaan on leiriytynyt satoja median edustajia tilannetta seuraamaan, ja aiemman evakuiointimääräyksen uskotaan johtuneen heidän liiallisesti kasvaneeseen määräänsä paikalla.

Guardian: sukeltajat valmiina luolan edustalla

Brittilehti The Guardianin paikalla olevan toimittajan mukaan sukeltajat ovat valmiudessa luolan edustalla, mutta eivät ole vielä menneet luolaan. Operaation odotetaan kuitenkin alkavan pian. Tehtävästä on tarkoitus kertoa pian alkavassa tiedotustilaisuudessa.

Operaation alkamisesta epäselvyyttä

Viranomaiset eivät varhain sunnuntaiaamuna vahvistaneet, onko luolaan jääneiden poikien pelastamiseen tähtäävä operaatio alkanut.

Pelastustöitä johtava kuvernööri Narongsak Osottanakorn kuitenkin kertoi aiemmin lauantaina, että pelastamista yritetään lähipäivien aikana olosuhteiden ollessa hyvät. Lue lisää täältä.

Lääkintäyksiköt valmiudessa

Luolan ulkona ja läheisessä Chiang Raissa sijaitsevassa sairaalassa pelastettavien vastaanottamiseen on varauduttu mittavasti. Poikia varten on varattu 13 helikopteria ja jokaiselle on valmiina oma lääkintäyksikkönsä, johon kuuluu lääkäri ja useampi hoitaja.

Poikien uskotaan voivan kärsiä kylmettymisestä sekä luolataudiksi kutsutusta sairaudesta, joka aiheutuu luolan sisällä hengitysilmaan pääsevästä lintujen ja lepakoiden ulosteista. Lue lisää täältä.

Evakuoinnin takarajaksi kello 9 aamulla

Uutistoimisto AFP:n mukaan evakuioinnin takarajaksi on annettu kello 9 aamulla paikallista aikaa.

Poliisi pyysi luolan suulla olleita poistumaan

Neljän jälkeen Suomen aikaa poliisi ilmoitti kovaäänisten kautta tyhjentävänsä luolan suuaukon edustan, jossa on ollut toimittajia odottamassa pelastustöiden mahdollista alkamista.

- Kaikkien, jotka eivät liity operaatioihin, on poistuttava alueelta välittömästi, poliisi kuulutti uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt