Ulkomaat

Japanin tulvissa kuollut jo kymmeniä – myös evakuoitujen määrä kasvoi 1,9 miljoonaan

Julkaistu:

600 kilometrin päässä Tokiosta sijaitsevassa Motoyaman kaupungissa on satanut perjantain ja lauantaiaamun välillä peräti 583 milliä.
Uutistoimisto Reuters kertoo Japanin yleisradioyhtiön NHK:n tietoihin viitaten, että jo 38 ihmistä on saanut surmansa rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa. Reutersin mukaan kateissa on ainakin 50 ihmistä ja lisäksi neljän ihmisen tiedetään olevan kriittisessä tilassa.

Tiedot uhriluvusta kuitenkin vaihtelevat melkoisesti. Uutistoimisto AFP kertoo viranomaistietoihin pohjaten, että kuolonuhreja olisi ainakin 20 ja että tulvien ja maanvyöryjen takia olisi evakuoitu tähän mennessä ainakin 1,9 miljoonaa ihmistä.

AFP:n mukaan paikalliset tiedotusvälineet ovat tosin kertoneet, että kuolleita olisi jo 46–48 ja että NHK:n mukaan evakuointi määräys olisi annettu jo yli 3,2 miljoonalle.

Uhriluvun odotetaan joka tapauksessa kasvavan, kertovat viranomaiset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kuolonuhrien määrän odotetaan kasvavan, sillä keräämme koko ajan lisää tietoa, kertoi katastrofiviranomaisten edustaja Yoshinobu Katsuura AFP:lle.

Tulva-alueille on hälytetty liki 50 000 pelastustyöntekijää.

Japanin ilmatieteen laitoksen erityisvaroitus on Reutersin mukaan voimassa pääsaari Honshun kolmessa maakunnassa. Honshun saarella asuu yli sata miljoonaa ihmistä.

Ilmatieteen laitoksen ”historiallisiksi” luonnehtimat sateet eivät kuitenkaan riivaa vain Honshun saarta. Esimerkiksi Shikokun saarella sijaitsevassa Motoyaman kaupungissa on satanut perjantain ja lauantaiaamun välillä peräti 583 milliä. Kaupunki sijaitsee noin 600 kilometrin päässä pääkaupunki Tokiosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sateiden arvioidaan pahimmassa tapauksessa jatkuvan pahimmilla tulva-alueilla vielä lauantain ja sunnuntain aikana.