Tham Luangin luolaan on saatu yhteys, jota pitkin pojille pumpataan happea

Luolaan on myös toimitettu ylimääräisiä happipulloja.

7.7.2018 10:58

Thaimaassa porataan yli sata reikää vuorenkylkeen luolaan jumiin jääneiden poikien auttamiseksi. Poraushankkeesta kertoi medialle pelastustöiden johto aamulla Suomen aikaa.

  • Jutun pääkuvana olevalla videolla IS:n raportti Thaimaasta, jossa valmistaudutaan pelastusoperaatioon.

Jotkut rei'istä ovat jopa 400 metriä syviä. Porauksilla ei ole kuitenkaan toistaiseksi osuttu siihen luolaan jossa pojat ovat. Poraajilla ei ole teknologiaa, jolla pystyttäisiin tarkasti paikantamaan missä pojat ovat, kertoi pelastustöiden johtaja, kuvernööri Narongsak Osottanakorn.

– Arviomme mukaan he ovat 600 metrin syvyydessä, hän lisäsi.

Kiinalaiset sukeltajat tutkivat luolaa aiemmin tällä viikolla.

Uudenlaista pelastustapaa päätettiin kokeilla siltä varalta, että vesi tulvii myös jalkapallojoukkueen poikien pakopaikkaan, eikä heitä saada tuotua turvaan sukeltamalla veden alle jääneiden käytävien kautta.

Painetta pelastusoperaatioon on tuonut se, että poikien luolan ilman happipitoisuus on vähentynyt uhkaavasti.

Pelastajat ovat kuitenkin onnistuneet vetämään poikien luolaan yhteyden, jota myöten heille pumpataan ilmaa. Luolaan on myös toimitettu ylimääräisiä happipulloja.

Jumiin jääneiden poikien jalkapallovalmentaja on esittänyt anteeksipyynnön poikien vanhemmille. Luolassa poikien kanssa jumissa oleva valmentaja esitti anteeksipyyntönsä lapulla, jonka sukeltaja kuljetti ulos luolasta perjantaina.

– Kaikille vanhemmille, lapset voivat edelleen hyvin. Lupaan pitää heistä erittäin hyvää huolta, valmentaja sanoo Thaimaan laivaston lauantaina julkaisemassa viestissä.

– Isoäidilleni ja tädilleni, olen täällä. Älkää olko huolissanne. Voikaa hyvin, hän lisäksi sanoo.

25-vuotiasta valmentajaa on sekä kiitelty että kritisoitu sosiaalisessa mediassa. Jotkut ovat kritisoineet valmentajaa siitä, että hän suostui viemään pojat luolaan monsuunikaudella. Kiitosta hän on puolestaan saanut siitä, että hän auttoi lapsia selviytymään pimeässä luolassa yhdeksän päivän ajan ennen kuin heidät löydettiin.

Vettä pumpataan luolastosta ulos jatkuvasti. Luolastoon puolestaan pumpataan happea.

Chiang Rain maakunnan kuvernööri Osottanakorn kertoi eilen, että pojat ovat jo oppineet sukeltamista, mutta pelastussuunnitelmaa pitää testata. Jos sateet taas yltyvät ja tilanne näyttää huonolta, pelastusoperaatio aloitetaan. Pojat eivät kuitenkaan ole vielä valmiita sukellukseen, kuvernööri kertoi.

Edestakainen matka luolan suulta onkaloon, jossa pojat ovat loukussa, kestää huippusukeltajiltakin jopa 11 tuntia.

Ryhmä on ollut loukussa Tham Luangin luolastossa jo kaksi viikkoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?