Pojat yhä luolan vankeina – ”Eivät vielä valmiita sukeltamaan” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pojat yhä luolan vankeina – ”Eivät vielä valmiita sukeltamaan”

Julkaistu: 6.7.2018 16:22, Päivitetty 6.7.2018 20:47

Luolassa loukussa Thaimaassa olevien poikien pelastamisesta järjestetään tänään tiedotustilaisuus. IS seuraa tiedotustilaisuutta.

  • Villisika-joukkueen kaksitoista 11–16-vuotiasta jalkapalloilijaa ja heidän 25–vuotias valmentajansa katosivat 23. kesäkuuta mentyään rankkasadetta pakoon pohjoisessa Thaimaassa sijaitsevaan Tham Luangin luolaan.

  • Rankkasateen nostama vesi saartoi joukkueen luolaan. Heidät löydettiin yhdeksän päivää myöhemmin.

  • Löytämistä on seurannut valtava pelastusoperaatio, jonka parissa on työskennellyt yli 1 000 ihmistä.

Chiang Rain kuvernööri Narongsak Osottanakorn kertoi perjantai-illan tiedotustilaisuudessa, ettei pelastusyritystä aloiteta, vaikka pelätyt monsuunisateet alkaisivat jo yöllä.

– Pojat eivät vielä ole valmiita sukeltamaan, hän perusteli.

Kuvernöörin mukaan 12 pojalle ja heidän valmentajalleen on jo alettu opettaa sukelluslaitteiden käyttöä, jos päädytään yritykseen pelastaa heidän tulvivien luolakäytävien kautta.

Thaimaan sisäministeri vieraili pelastusryhmien johtopaikassa perjantaina illalla. Hän kokousti usean tunnin ajan ja poistui sen jälkeen suoraan paikalta eikä saapunut kansainvälisen lehdistön eteen.

Kuvernöörin mukaan perjantaina illalla kello 21 (paikallista aikaa) luolasta palannut brittisukeltaja on kertonut poikien olevan kunnossa.

Kuvernööri lisäsi olevansa yhteydessä poikien perheisiin päivittäin ja tiedustelleen näiden mielipidettä poikien pikaisesta pelastamisesta. Kuvernööri itse haluaa, että riskit saataisiin minimoitua ennen pelastusyritystä.

– Yritämme laatia parhaan suunnitelman. Jos riskit osoittautuvat minimaaliksi, niin silloin yritämme. Olemme huolissamme säästä sekä luolan happitasosta. Yritämme nyt laatia suunnitelmia, ja arvioida niistä paras.

Aiemmin perjantaina vapaaehtoisena pelastustöihin osallistuva tanskalaissukeltaja Ivan Karadzic kertoi Sky Newsille, että jalkapalloilijapoikia aletaan pelastaa ”hyvin pian”.

– Tänään tai huomenna, mies vastasi, kun häneltä kysyttiin, mitä hyvin pian tarkoittaa.

Karadicin mukaan tunnelma pelastustiimissä on muuttunut sen jälkeen kun Thaimaan Navy SEAL -joukkoihin kuulunut sukeltaja kuoli.

– Se sai meidät hyvin surullisiksi, hän kertoi tiedotusvälineille, joiden joukossa olivat myös Ilta-Sanomien paikalla oleva toimittaja ja kuvaaja.

IS seuraa tilannetta.

Lisää aiheesta