USA:n entinen Venäjän-suurlähettiläs varoittaa: Putin pystyy lumoamaan Trumpin Helsingissä – ”Erittäin taitava”

Alexander Vershbow antaa The New York Times -lehdessä arvionsa siitä, mitä voi tapahtua, jos presidentit ovat kahden liian pitkään.

Alexander Vershbow toimi Yhdysvaltain Venäjän-suurlähettiläänä 2000-luvun alussa.

Yhdysvaltain hallinto vahvisti torstaina, että presidentti Donald Trump aikoo tavata Venäjän presidentin Vladimir Putinin Helsingissä kahden kesken eli ilman avustajiaan. Asiasta kertoo The New York Times verkkosivuillaan.

Yhdysvaltain Venäjän-suurlähettiläs Jon Huntsman Jr. sanoo, että Trump aikoo nostaa heinäkuun 16. päivän tapaamisen aikana esiin Venäjän väitetyn sekaantumisen Yhdysvaltain presidentinvaaleihin ja Ukrainan tapahtumat. Johtajien odotetaan keskustelevan myös asekontrollista ja Syyrian konfliktista.

NYT:n mukaan osa Trumpin neuvonantajista ja kokeneista yhdysvaltalaisdiplomaateista on ollut varpaillaan kuultuaan, että presidentit keskustelevat kahden kesken. Moni on arvuutellut, mitä Trump aikoo Putinille sanoa.

– Putin on erittäin taitava antamaan vääristellyn ja itsekkään version joidenkin oleellisten asioiden historiasta. Hän pystyy lumoamaan Trumpin muuttamaan kantaansa tai luopumaan Yhdysvaltojen pitkäaikaisista kannoista, jos hän on tämän kanssa kahden liian pitkään, korostaa Yhdysvaltain entinen Venäjän-suurlähettiläs Alexander Vershbow.

Yhdysvaltain Venäjän-suurlähettiläs Jon Huntsman Jr. kuvattiin Moskovassa 27. kesäkuuta 2018.

Huntsmanin mukaan Trump ja tämän hallinto lähestyvät tapaamista ”silmät auki”. Suurlähettiläs uskoo, että parempi suhde Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä hyödyttäisi molempia maita.

– Mutta pallo on oikeastaan Venäjällä, ja presidentti aikoo jatkossakin pitää Venäjän vastuussa sen pahantahtoisista toimista.

Huntsman näkee kahdenkeskisen tapaamisen olevan elintärkeä aloitus dialogissa Putinin kanssa, mutta hän ei usko suuriin läpimurtoihin Helsingin huippukokouksessa.

– Se, että me järjestämme tämän tason tapaamisen tähän aikaan historiassa, on suoritus itsessään.

Yhdysvaltain hallinnon mukaan Trump puhui Putinille vaaleihin sekaantumisesta jo vuoden takaisessa G20-kokouksessa Hampurissa ja myöhemmin vielä Vietnamissa, mutta Venäjän presidentti kiisti asian. Trump totesi uskovansa, että Putin sanoi sen vilpittömästi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?