IS Oklahomassa: Kauppasota uhkaa viedä elannon Trumpia tukeneelta maaseudulta – ”Me pelkäämme kuollaksemme”

Julkaistu:

Yhdysvallat
Vain kaksi vuotta sitten Donald Trump voitti presidentinvaalien äänestyksen Oklahoman jokaisessa piirikunnassa. Nyt osavaltion asukkaat ovat huolissaan presidentin toimista: kauppasota uhkaa maanviljelyä, energiateollisuutta ja tavarantuotantoa.
Aavan peltomaiseman keskellä on kotitaloja sekä maanviljelyyn ja karjatalouteen liittyviä rakennuksia. Hitaasti nouseva ja laskeva öljypumppu nostaa monessa pihassa maasta lisätienestejä, joista viljelijä saa tukea usein epävarmoille päätuloilleen.

Oklahoman osavaltio on juuri sellaista Yhdysvaltain syrjäseutua, jota presidentti Donald Trump väittää politiikkansa puolustavan. Vuoden 2016 presidentinvaalissa republikaani Trump vei voiton Oklahoman jokaisessa piirikunnassa, ainoana osavaltiona Länsi-Virginian lisäksi.


Trump nimitti ympäristövirasto EPA:n johtoon Oklahoman oikeusministerinä toimineen Scott Pruittin, joka omistautui aiemmassa tehtävässään saman viraston vastaiseen taisteluun. Maanviljelijät ja öljyntuottajat iloitsivat voittoja leikkaavien ympäristönormien höllentämisestä.

Skandaalien ryvettämä Pruitt joutui eroamaan torstaina, mutta normien purkamisen uskotaan jatkuvan.

– EPA halusi määrätä jokaisesta pellon läpi kulkevasta purosta, kun pitäisi huolehtia Missourin ja Mississippin kaltaisista isoista joista, sanoo maanviljelijä Steve Pope talonsa keittiössä Loyalissa, osavaltion pääkaupungin Oklahoma Cityn luoteispuolella.

Popen esi-isät saapuivat näille maille jo 1800-luvun lopussa, viisi sukupolvea aikaisemmin. Uudisasukkaille jaettiin tuhansia neliökilometrejä alkuperäisasukkaiden aiemmin asuttamaa, ravinteikasta maata. Nykyisin pelloilla kasvaa pääasiassa osavaltion tärkeintä vientituotetta vehnää, mutta kun viljan hinnat ovat alhaalla, suurin osa viljelijöiden tuloista on tullut naudanlihan tuotannosta.

Nyt Oklahoman taivaalle on alkanut kertyä synkkiä pilviä: Trump on ilmoittanut, että Yhdysvallat alkaa periä tuontitulleja monista ulkomaisista tuotteista. Trump lupasi jo vaalikampanjassaan tehdä jotain sille, että Yhdysvallat tuo huomattavasti enemmän tuotteita naapurimaistaan ja esimerkiksi Kiinasta ja Euroopan unionista kuin vie omia tuotteitaan samoihin maihin.


Vastauksena Yhdysvaltojen tärkeimmät vientialueet Kiina, Meksiko, Kanada ja EU ovat iskeneet takaisin omilla tulleillaan. Meksikon asettama 20 prosentin tuontivero sianlihalle asettui juuri voimaan.

– Meksiko on täällä tärkein sianlihan ostaja. Jos sinne menevä lihamäärä jää Yhdysvaltoihin, tulevat hinnat laskemaan kaikkialla ja vaikutukset näkymään myös naudanlihan tuottajissa. Pelkäämme tätä kuollaksemme, Pope sanoo.

Lihan lisäksi myös amerikkalaisesta vehnästä ja maidosta yli viidennes on mennyt vientiin.

– Jos tämä määrä jää omille markkinoillemme, joissa tuottajien saamat hinnat ovat jo pudonneet, tarkoittaa se maatiloille kuolemaa. Meillä on jo nyt ongelmia maaseudulla itsemurhien ja opioidiriippuvuuden kanssa.

 

Jos tämä määrä jää omille markkinoillemme, joissa tuottajien saamat hinnat ovat jo pudonneet, tarkoittaa se maatiloille kuolemaa.

Pohjois-Amerikan kauppasopimus Nafta on taannut amerikkalaisille tuottajille yli 20 vuoden ajan markkinoita Meksikossa ja Kanadassa. Nyt Trump haluaa neuvotella senkin uusiksi.

Sopimuksessa Trumpia hiertävät maatalouden sijaan lähinnä teollisuustuotantoon, esimerkiksi autojen tuontiin ja vientiin liittyvät kohdat.

– Hän unohtaa ihmiset, jotka valitsivat hänet virkaan. En haluaisi sanoa tätä, mutta tarkoitan meitä maanviljelijöitä – idiootteja, jotka äänestimme häntä! Pope tuhahtaa.


Uhkaava kauppasota on sulkemassa tuottajilta myös Kiinan-markkinat vuosien varovaisen avautumisen jälkeen. Pope on Trumpin kanssa samaa mieltä siitä, että Kiina on käyttänyt Yhdysvaltoja hyväkseen itselleen edullisten sopimusten avulla. Vapaakaupan lopettaminen ei silti ole oikea ratkaisu.

– Lapsuudessani meillä ei ollut talvisin mansikoita, greippejä tai meloneita. Ihmiset on hemmoteltu eivätkä he tajua, mitä elämä olisi ilman näitä kauppasopimuksia, Pope pohtii.

– ”Amerikka ensin” vain ei toimi. Me olemme osa maailmantaloutta.

 

Trump unohtaa ihmiset, jotka valitsivat hänet virkaan.

Oklahomassa myös useimmat Trumpin paikalliset tukijat ovat nopeasti kääntyneet tariffeja vastaan. Osavaltion republikaanit ovat ihmetelleet presidentin toimia.

– En voi henkilökohtaisesti olla mukana missään, mikä johtaa täyteen kauppasotaan, sillä minun on kyettävä myymään vehnääni, karjaani, sianlihaani, öljyäni ja kaasuani maailman markkinoille, sanoi republikaanien oklahomalainen kongressiedustaja Frank Lucas NewsOk.com-uutissivustolle maaliskuussa.

Ulostuloihin on vaikuttanut myös marraskuun välivaalien lähestyminen. Moni haluaa ottaa Trumpiin etäisyyttä, sillä presidentin suosio on laskenut. Kannatuslukuja seuraavan FiveThirtyEight-sivuston mukaan Trumpin kannatus putosi toukokuun ja kesäkuun aikana Oklahomassa peräti 23 prosenttiyksiköllä.


Ilta-Sanomien vieraillessa Oklahomassa osavaltio äänesti esivaalissa, jossa äänestysaktiivisuus nousi ennätyskorkeaksi – pääasiassa osavaltiossa aiemmin nähtyjen opettajaprotestien ja samaan aikaan äänestettävänä olleen lääkemarihuanan laillistamisen vuoksi. Tariffien sijaan äänestäjiä tuntuivatkin kiinnostavan paikalliset poliittiset väännöt.

– Vastustan Trumpia, mutta kuulun siinä pieneen vähemmistöön. Ihmiset välittävät ainoastaan aseista ja abortista eivätkä huolehdi muusta, koska eivät tiedä, sanoo parikymppinen Nick Paul, joka oli saapunut äänestämään Tulsan kaupungin kupeessa sijaitsevaan Broken Arrowin lukioon.


Trumpin tukijoihin kuuluvat Myrna ja Gibb Gibbons.

– Tuemme häntä, ehdottomasti. Olemme kristittyjä ja kiitollisia siitä, että Trump vastustaa aborttia. Hän myös puolustaa armeijaa ja veteraaneja, aseenkanto-oikeutta ja uskonnonvapautta, Myrna Gibbons sanoo.

Hänen mielestään tuontitullit ovat tarpeen, koska ulkomaat ovat käyttäneet Yhdysvaltoja hyväkseen pitkään.

– Olemme jo nähneet täällä, kuinka kadonneita työpaikkoja on saatu takaisin ja uusia on luotu.


Okmulgeen pikkukaupungissa Rae Ann Wilson, 80, palaa kotiin äänestyspaikalta, jossa hän on työskennellyt päivän ajan vaalitoimitsijana. Takana on hektinen päivä: äänestäjien suuren määrän vuoksi äänestyskortit pääsivät loppumaan.

Wilson vaikuttaa demokraattipuolueen paikallisessa jaostossa.

– Trump ei ole koskaan vaivautunut peittelemään sitä, mitä hän edustaa – hän on avoimesti rasisti. Kaikki tietävät hänen valehtelevan jatkuvasti, mutta kukaan ei nouse ylös ja tuomitse häntä, Wilson sanoo.


– Monet ovat lakanneet katsomasta uutisia, koska se aiheuttaa liikaa stressiä.

Tariffien vuoksi vaikeuksiin on joutunut myös Okmulgeessa sijaitseva PolyVision-tehdas. Yritys valmistaa teräshuonekalujen osia Japanista tuotavasta erikoisteräksestä, johon tuontitullit ovat iskemässä. Yhtiö kommentoi huhtikuussa uutistoimisto AP:lle, ettei riittävän laadukkaan materiaalin löytäminen kotimaan markkinoilta ole mahdollista. Tehdas saattaa joutua irtisanomaan työntekijöitään, uhaten koko paikkakunnan taloutta.

 

Kaikki tietävät Trumpin valehtelevan jatkuvasti, mutta kukaan ei nouse ylös ja tuomitse häntä.

Rae Ann Wilson kertoo silti odottavansa toiveikkaina ensi syksyn vaaleja. Hän sanoo uskovansa amerikkalaisten vielä heräävän vastustamaan Trumpin toimia.

– Maahanmuuttoasia ja Venäjä-tutkinta ovat saaneet suuren määrän ihmisiä ajattelemaan eri tavalla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt