3D-malli näyttää, millaisessa luolassa thaimaalaispojat ovat loukussa – kymmenen kilometriä käytäviä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

3D-malli näyttää, millaisessa luolassa thaimaalaispojat ovat loukussa – kymmenen kilometriä käytäviä

Julkaistu: 4.7.2018 12:32

Thaimaassa on käynnissä valtava pelastusoperaatio, joka tähtää 23. kesäkuuta kadonneen jalkapallojoukkueen pelastamiseen.

Villisika-nimisen joukkueen kaksitoista 11-16-vuotiasta pelaajaa ja heidän 25-vuotias valmentajansa menivät rankkasadetta pakoon pohjoisessa Thaimaassa sijaitsevaan Tham Luangin luolaan.

Yllä olevalla videolla nähdään 3D-animaatio luolastosta.

Lue lisää: Miten pojat voivat selviytyä kauhujen viikot loukussa maan alla? IS selvitti vastaukset kysymyksiin

Sateen myötä noussut tulvavesi kuitenkin saartoi pojat, ja heidät löydettiin vasta yhdeksän päivää myöhemmin.

Pelastusoperaatioon osallistuneet ovat arvioineet poikien olevan noin seitsemän kilometrin päässä luolan suusta ja 800 metrin tai yhden kilometrin syvyydessä maan pinnan alla.

Doi Nang Non -vuoriston sisällä Thaimaan ja Myanmarin rajalla sijaitseva Tham Luang -luolasto on kokonaisuudessaan kymmenen kilometriä pitkä. Monet sen käytävistä ovat kapeita ja ahtaita. Suuri osa luolastosta on veden peitossa, vaikka viranomaiset pumppaavatkin vettä ulos suurilla pumpuilla.

Alla oleva 3D-malli näyttää, minkälainen luola on. Mallia voi tutkia liikuttamalla sitä tietokoneen hiirellä tai sormella älypuhelimen näytöllä.

Thaipintaby PetriParkkinenon Sketchfab

Luolasukeltaja ja sukelluskouluttaja Jani Santala Black Duck Diving -sukelluskoulusta kertoo, että paitsi että luolissa on yleisesti ottaen aina pimeään, Thaimaan luolissa on usein myös tavallista kehnompi näkyvyys.

– Vesi on hiukan maitomaista, vaakanäkyvyys ei ole lampunkaan kanssa kauhean suuri.

Sukeltajien mukaan ilman lämpötilan on arvioitu olevan luolassa noin 20–26 astetta. Myös vesi on lämmintä.

Hapesta luolassa ei onneksi ole pulaa. Luolan kiviaines on huokoista kalkkikiveä, jonka vuoksi ilman happipitoisuus pysyy riittävänä.

Pojille on jo tuotu ruokaa ja lämmittäviä foliopeitteitä. Viranomaiset varaavat ruokaa neljäksi kuukaudeksi. Luolasta ulos pääsyyn voi kestää niinkin pitkään.