Miten pojat voivat selviytyä kauhujen viikot loukussa maan alla? IS selvitti vastaukset kysymyksiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Miten pojat voivat selviytyä kauhujen viikot loukussa maan alla? IS selvitti vastaukset kysymyksiin

Julkaistu: 4.7.2018 7:01

Thaimaalaisen jalkapallojoukkueen pojat ovat olleet loukussa luolassa jo 11 päivää. Piina vain jatkuu. Kokemusta voi asiantuntijoiden mukaan verrata sotatraumoihin.

Thaimaalainen jalkapallojoukkue on ollut jumissa luolassa jo 11 päivää. Pelastajat löysivät pojat ja heidän valmentajansa maanantaina, mutta operaatio on kaikkea muuta kuin ohi.

Maailma seuraa, miten piinallinen operaatio etenee.

Ilta-Sanomat etsi vastaukset kymmeneen kiperään kysymykseen.

1. Miten pojat päätyivät luolaan?

12 nuorta jalkapalloilijapoikaa ja heidän 25-vuotias valmentajansa menivät sisään myös nähtävyytenä tunnettuun luolaan sen sisäänkäynnin kautta jalan 23. kesäkuuta.

He olivat ilmeisesti suojautuneet rankkasateelta, vaikka suuaukolla on kyltti, joka varoittaa menemästä luolaan sadekaudella.

Vesi nousi luolaan sateen takia, ja pojat jäivät nalkkiin. Vaihtoehtoista reittiä ulos ei ole, sillä he menivät luolaan sen ainoasta tunnetusta sisäänkäynnistä.

2. Miten pojat ovat välttäneet hypotermian?

Sukeltajien mukaan ilman lämpötilan on arvioitu olevan luolassa noin 20–26 astetta. Myös vesi on lämmintä.

BBC:n haastatteleman asiantuntijan mukaan hypotermian välttämiseksi kannattaa puristaa vettä pois märistä vaatteista sekä nukkua mahdollisimman lähekkäin.

3. Kuinka happi riittää?

11–16-vuotiaat pojat ovat olleet luolassa jo 11 päivää. Hapenpuute ei ole asiantuntijan mukaan vakavimpia huolenaiheita.

– Useimmat luolat hengittävät luontaisesti. Ilma pääsee ulos ja sisään sellaisia reittejä pitkin, joita ihmiset eivät voi käyttää, havainnollistaa luolapelastaja Anmar Mirza BBC:lle.

Thaimaan tapauksessa luolan kiviaines on huokoista kalkkikiveä, jonka vuoksi ilman happipitoisuus pysyy riittävänä.

4. Mistä he ovat saaneet juomavettä?

Pojat ovat juoneet vettä, joka on valunut kallioita ja kiviä pitkin alas luolaan. Tulvan mukanaan tuomaa, likaista vettä he eivät ole juoneet janoonsa.

5. Miksi pelastaminen on niin vaikeaa?

Uutistoimisto AFP:n mukaan matkaa ulos on useita kilometrejä ja se sisältää edelleen veden alla olevia hyvin kapeita kohtia, joiden läpi kulkeminen on erittäin haastavaa. Lisäksi luolassa on pimeää. Myös sukeltamisen tekee vaikeaksi lähes olematon näkyvyys.

– Vesi on hiukan maitomaista. Vaakanäkyvyys ei ole lampunkaan kanssa kauhean suuri, luolasukeltaja ja sukelluskouluttaja Jani Santala Black Duck Diving -sukelluskoulusta kertoo Ilta-Sanomille.

Operaatiota vaikeuttavat myös rankkasateet, joiden ennustetaan jatkuvan tällä viikolla ja voivan nostaa veden pintaa luolastossa entisestään.

Pelastustyöntekijät yrittävät laskea luolastossa noussutta vedenpintaa.

6. Miksei luolan kattoon porata reikää, jonka kautta pojat saataisiin ulos?

Chilessä vuonna 2010 jumiin jääneet kaivosmiehet pelastettiin 700 metrin syvyydestä 71-senttisen reiän kautta. Tuolloin miesten piti raivata reiän alapuolelta pois yli 700 tonnia kiviainesta ja poraus kesti kuukauden.

Thaimaalaiset ovat loukussa noin 800–1 000 metrin syvyydessä, sillä luola sijaitsee kukkulan alla. Ilmatasku on ilmeisesti melko pieni. Tämä vaikeuttaisi huomattavasti porausta, sillä porauksessa syntyvälle kivijätteelle ei ole tilaa.

7. Miten pelastus aiotaan toteuttaa?

Yksi vaihtoehto olisi odottaa, että tulvavesi laskee ja pojat pääsisivät ulos kävellen, mutta siinä voisi kestää kuukausia.

Thaimaan laivaston kapteeni Anand Surawan sanoi Guardianille, että loukussa oleville viedään ruokatarvikkeita neljäksi kuukaudeksi ja pojat aiotaan opettaa sukeltamaan, jotta heidät saadaan ulos.

Santala sanoo IS:lle, että luolaan on laitettu kulkemaan paksu naru, jota pitkin voi vetää itseään koko matkan. Lisäksi pelastajat pumppaavat vettä ulos luolasta.

– Yksi vaihtoehtohan varmasti on, että jos vedenpintaa saadaan laskemaan alas riittävän hyvin, he pääsisivät pinnassa uimaan pois, kun ilmatilaa saataisiin sen verran. Ainakin niin, että aika veden alla vähenisi minimiin.

8. Kuinka vaarallista sukeltaminen on?

Guardianin tietojen mukaan jopa kaikki pojista ovat uima- ja sukellustaidottomia. Anmar Mirza sanoo BBC:lle, että sukeltaminen on nopein, mutta ehdottomasti vaarallisin pelastuskeino.

– Kun lapsilla on tietojemme mukaan ruokaa ja he pysyvät lämpiminä, olisi viisaampaa odottaa. Heidän viemisensä veteen ei ole vaarallista ainoastaan heille, vaan myös pelastajille, myös luolapelastaja Edd Sorenson sanoo Guardianille.

– Asiaa on tällä hetkellä hoitamassa maailman huippuja. Olen luottavaisin mielin, suomalaissukeltaja Santala puolestaan arvioi IS:lle.

9. Miten loukussa olevat saavat ruokaa ja muita tarvikkeita?

Thaimaalaiset sukeltajat veivät AFP:n mukaan tiistaina pojille energiageeliä sekä parasetamolia. Luolastoon perustettuun operaatiokeskukseen on varattu lisää ruokaa sekä lisähappea ja sukellusvälineitä.

10. Millainen koetus on olla pimeässä luolassa viikkokausia?

Jos ihminen jää loukkuun maan alle viikoiksi tai jopa kuukausiksi, joutuu hänen psyykensä kovalle koetukselle. Loukkuun jäämisen kokemuksia voi asiantuntijoiden mukaan verrata jopa sotatraumoihin, joista parantuminen voi kestää vuosikymmeniä.

Pelastajiin lukeutuvan belgialaissukeltajan Ben Reymenantsin mukaan tilanne on kuitenkin melko rauhallinen.

– Valmentaja on onneksi saanut pidettyä heidät yhdessä, lämmittämään toisiaan ja säästämään energiaa. Se on todennäköisesti pelastanut heidät.

Poikien läheiset rukoilemassa luolan suulla.