Ahtaita väyliä, mutaa, maitomaista vettä... Kokenut suomalainen sukelluskouluttaja kertoo Thaimaan luolasukellusoloista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ahtaita väyliä, mutaa, maitomaista vettä... Kokenut suomalainen sukelluskouluttaja kertoo Thaimaan luolasukellusoloista

Kuva on peräisin The Royal Navyn videosta. Jalkapallojoukkueen 12 pelaajaa ja heidän 25-vuotias valmentajansa löytyivät elossa.

Julkaistu: 3.7.2018 13:51

BBC kertoo, että muta on tukkinut luolaston ahtaita väyliä.

Luolasukeltaja ja sukelluskouluttaja Jani Santala Black Duck Diving -sukelluskoulusta kertoo, että paitsi että luolissa on yleisesti ottaen aina pimeään, Thaimaan luolissa on usein myös tavallista kehnompi näkyvyys.

– Vesi on hiukan maitomaista, vaakanäkyvyys ei ole lampunkaan kanssa kauhean suuri.

Thaimaalaisen Villisika-nimisen joukkueen kaksitoista 11-16-vuotiasta pelaajaa ja heidän 25-vuotias valmentajansa katosivat 23. kesäkuuta mentyään pakoon rankkasadetta pohjoisessa Thaimaassa sijaitsevaan Tham Luangin luolaan. Sateen myötä noussut tulvavesi kuitenkin saartoi pojat, ja heidät löydettiin vasta yhdeksän päivää myöhemmin.

Pelastajat valmistautuvat nyt kuljettamaan pojat ulos luolasta. Uutistoimisto AFP:n mukaan kuljettava matka on kaikkiaan useita kilometrejä ja sisältää edelleen veden alla olevia ja hyvin kapeita kohtia, joiden läpi kulkeminen on erittäin haastavaa.

Operaatiota vaikeuttavat rankkasateet, joiden ennustetaan jatkuvan myöhemmin tällä viikolla ja voivan nostaa veden pintaa luolastossa entisestään. Asiantuntijat uskovat pelastusoperaation kestävän vielä pitkään.

Santala on luolasukeltanut Keski-Thaimaassa viimeksi tammikuussa, mutta Thaimaan kuivaluolat eivät ole hänelle kovin tuttuja.

– Kuivaluolissa on rajoituksia sadekaudella liikkumiseen juuri sen takia, että niissä voi tulla vesilukkoja, eikä pääse kulkemaan. Euroopassa ja muuallakin maailmassa ihan samalla lailla.

Lue myös: Näin luolaan jääneet pojat aiotaan pelastaa – opettelevat sukeltamaan, ruokaa kuukausiksi

Kulkureitti luoliin ei ole Santalan mukaan helppo. Santalan tietojen mukaan siinä luolassa, jossa nuoret tällä hetkellä ovat, on ahtaita kohtia.

BBC:n mukaan luolastossa virrannut vesi on tukkinut kapeita väyliä mudalla. Se haittaa paitsi näkyvyyttä, myös kulkemista.

Thaimaassa paljon sukeltaneiden ammattilaisten osaaminen on nyt arvokasta. Santala sanoo, että paikalla on alan huippuosaajia, joilla on paikallistuntemusta ja kielitaitoa.

Lue myös: Synkkä arvio: Jalkapalloilijat saattavat joutua viettämään luolassa kuukausia – seuraa suoraa lähetystä luolan ulkopuolelta.

Esimerkiksi pohjoisen maiden vesiin verrattuna vesi on Thaimaassa lämmintä, mikä on hyödyksi sukeltaville.

Thaimaassa on meneillä monsuunijakso, ja sateiden ennustetaan jatkuvan vielä.