Näin luolaan jääneet pojat aiotaan pelastaa – seuraa suoraa lähetystä paikan päältä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Näin luolaan jääneet pojat aiotaan pelastaa – seuraa suoraa lähetystä paikan päältä

Tällä viikolla jatkuvat rankkasateet vaikeuttavat haastavaa operaatiota. Luolasta ulos pääseminen voi viedä kuukausia, sanovat viranomaiset.

3.7.2018 3:46 | Päivitetty 4.7.2018 7:56

Tulvivan veden sulkemaan luolaan loukkuun jääneen thaimaalaisen nuorten jalkapallojoukkueen jäsenten löytyminen elossa ja hyvässä kunnossa maanantaina aiheutti helpotuksen huokauksia ja riemun huudahduksia ympäri maailmaa. Vaikein työ on silti vielä edessä, sillä syvällä luolastossa olevat pojat on saatava turvallisesti ulos jopa kilometrin syvyydestä.

Yllä Reutersin suora lähetys paikan päältä.

Thaimaalaisen Villisika-nimisen joukkueen kaksitoista 11-16-vuotiasta pelaajaa ja heidän 25-vuotias valmentajansa katosivat 23. kesäkuuta mentyään pakoon rankkasadetta pohjoisessa Thaimaassa sijaitsevaan Tham Luangin luolaan. Sateen myötä noussut tulvavesi kuitenkin saartoi pojat, ja heidät löydettiin vasta yhdeksän päivää myöhemmin.

Thaimaan laivaston julkaisemalla videolla poikien nähdään istuvan luolassa.­

Etsintöihin osallistui Thaimaan laivaston erikoisjoukkojen lisäksi sotilaita muun muassa Yhdysvalloista ja Australiasta, ja mukana oli kaikkiaan yli tuhat henkilöä. Helpotus oli suuri, kun maanantaina Thaimaan laivasto julkaisi Facebook-sivullaan videokuvaa hyväkuntoisista pojista. Luolan ulkopuolella pelaajien huojentuneet vanhemmat halasivat toisiaan iloisina.

Alla video hetkestä, kun pojat löydetään luolasta.

 

Pelastajat valmistautuvat nyt kuljettamaan pojat ulos luolasta. Uutistoimisto AFP:n mukaan kuljettava matka on kaikkiaan useita kilometrejä ja sisältää edelleen veden alla olevia ja hyvin kapeita kohtia, joiden läpi kulkeminen on erittäin haastavaa. Operaatiota vaikeuttavat rankkasateet, joiden ennustetaan jatkuvan myöhemmin tällä viikolla ja voivan nostaa veden pintaa luolastossa entisestään.

Sukeltajia, ulkomaisia asiantuntijoita ja muita operaatioon osallistuvia varten luolaan on perustettu perusleiri, josta käsin toimintaa johdetaan. Paikalliset shamaanit ja buddhalaiset munkit ovat myös tarjonneet henkistä tukeaan ja anelleet vuoren ”henkiä” palauttamaan pojat turvallisesti.

Luolaan on lähetetty sukeltajia, joiden on määrä opettaa loukkuun jääneille pojille sukellustaitoja.­

Poikien kerrotaan paenneen vettä noin 300-400 metriä ylempänä sijaitsevaan onkaloon, johon johdetaan nyt happea hengitysilman riittävyyden varmistamiseksi. Amerikkalaiskanava CNN:n mukaan luolaan viedään myös jopa neljäksi kuukaudeksi riittävä ruokavarasto sen varalle, että pelastusoperaatio pitkittyy.

Thaimaan laivaston kapteeni Akanand Surawan kertoi maanantaina että luolaan lähetetään lisää sukeltajia sekä lääkäreitä tarkistamaan yli viikon ajan tukalissa oloissa olleiden poikien kunto. Surawanin mukaan osana pelastusoperaatiota pelaajat aiotaan opettaa sukeltamaan, jotta he pääsevät ulos luolasta. Reittiä ulos luolasta kuitenkin kuvaillaan äärimmäisen haastavaksi.

Brittiläisen sanomalehti Guardianin mukaan pelastamiseen osallistuvat brittiasiantuntijat ovat harkinneet myös poraavansa vuoreen reiän, jonka kautta loukussa olevat jalkapalloilijat pääsisivät takaisin maan pinnalle. Tämän ratkaisun esteenä on heidän mukaansa onkalon ahdas tila, joka vaikeuttaisi poraamista turvallisesti.

Alla olevalla videolla pojat kertovat voinnistaan.

 

Britit arvioivat poikien olevan noin kahden kilometrin päässä luolan suulla ja 800 metrin tai yhden kilometrin syvyydessä maan pinnan alla.

Sukeltamalla kolmentoista ihmisen ulos saaminen vie joka tapauksessa erittäin paljon aikaa. Kokenut pelastussukeltaja Butch Hendrick arvioi CNN:n haastattelussa, että jokaisen pelaajan kuljettaminen luolaston läpi vie useita tunteja aikaa.

– Heidän olisi varmistettava jokaisen päässeen onnistuneesti ulos ennen seuraavan aloittamista, sillä jos matkalla tulee ongelmia, eivät he halua olla puolessa välissä ulos ja joutua sitten kääntymään takaisin, hän pohtii haastattelussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?