Ulkomaat

Paljastus: Natsijohtaja Himmlerin tytär oli töissä Saksan tiedustelu­palvelussa – näin hän kertoi vierailusta keskitysleirille

Julkaistu:

”Natsiprinsessaksi” kutsuttu Gudrun Burwitz piti äärioikeiston liekkiä yllä vielä sodan jälkeenkin.
Natsijohtaja Heinrich Himmlerin tytär Gudrun Burwitz työskenteli Saksan tiedustelupalvelu BND:lle vielä 1960-luvulla, kansainväliset mediat kertoivat perjantaina.

Gudrun Burwitz oli Adolf Hitlerin ihannoija, eikä ikinä tehnyt pesäeroa isänsä aatteisiin. Häntä on Brittitabloidi The Daily Mailin mukaan tituleerattu myös ”Natsiprinsessaksi”.

Lisäksi hän oli holokaustin kieltäjä eikä hän uskonut isänsä tehneen itsemurhaa, vaan vaali kuolinvuoteelleen asti ajatusta, että britit tappoivat Heinrich Himmlerin.

Burwitz kuoli toukokuussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Burwitz työskenteli BND:n sihteerinä vuosina 1961–1963. Reutersille asiaa kommentoineen BND:n historiaosaston johtaja sanoi, että Burwitzin lähtö organisaatiosta ajoittuu aikaan, jolloin alettiin paremmin ymmärtää, mitä entisten natsien kanssa työskentely tarkoittaa.

The New York Timesin mukaan BND ei yleensä kommentoi mitään yksittäisistä työntekijöistään, mutta teki poikkeuksen nyt, koska tiedustelupalvelu haluaa olla entistä avoimempi sen menneistä natsiyhteyksistä.

Uutiset Himmlerin tyttären työpestistä BND:ssä lähtivät leviämään saksalaisen Der Bild -lehden artikkelista. BND vahvisti tiedon myöhemmin Bildille.


Uusnatsien ”kummitäti”

Sen lisäksi että historioitsijat ovat kutstuneet Gudrun Burwitzia Natsiprinsessaksi, hän sai myöhemmin myös toisen lempinimen. The Daily Mailin mukaan uudet äärioikeistolaisen aatteen omaksuneet naiset pitävät häntä ”kummitätinään”.

Daily Mail uutisoi Burwitzin aatteen palosta vielä vuonna 2015. Artikkelissa kerrotaan muun muassa, kuinka Burwitz vieraili nuorena isänsä kanssa Dachaun keskitysleirillä. Dachaussa kuoli 12 vuoden aikana 36 000 ihmistä.

Vierailut ovat tallentuneet muun muassa Burwitzin päiväkirjaan.

– Tänään menimme SS:n keskitysleirille Dachaussa. Näimme kaiken, mitä ennätimme. Näimme puutarhan. Näimme päärynäpuut. Näimme kaikki vankien maalaamat maalaukset. Ihanaa. Jälkeenpäin söimme paljon. Se oli todella mukavaa, kuului yksi hänen päiväkirjamerkintänsä.

Kyseenalaisen johtajan alaisuudessa

Kun Burwtiz-Himmler oli BND:n sihteeri, organisaatiota johti ristiriitaisena pidetty entinen toisen maailmansodan upseeri Reinhard Gehlen. Hän palkkasi organisaatioon useita entisiä upseereja ja natseja vakoojiksi. Myöhemmin Gehlen työskenteli myös Yhdysvaltojen tiedustelulle.


Heinrich Himmler oli natsi-Saksassa SS-joukkojen ja Gestapon johtaja, sekä kuusi miljoonaa juutalaista tappaneen holokaustin pääarkkitehti. Himmler tappoi itsensä 23. toukokuuta vuonna 1945.