Venäläisreportterin twiitti hämmentää: ”Trump ja Putin tapaavat Helsingissä, Venäjän imperiumin alueella”

Monitulkintainen twiitti on tulkittu niin, että lähellä Kremlin sisäpiiriä oleva toimittaja vihjaa Suomen olevan yhä vähintäänkin Venäjän jonkinlaista vaikutuspiiriä.

29.6.2018 21:21

Donald Trumpin ja Vladimir Putinin heinäkuun 16. päivä Helsingissä järjestettävä huipputapaaminen on ollut pääuutisaiheita ympäri maailmaa.

Toistaiseksi julkisuuteen ei ole vielä kerrottu, missä päin Helsinkiä tapaaminen tarkalleen ottaen järjestetään. Amerikkalainen uutiskanava CNN julkaisi kuitenkin jo Helsinkiä hehkuttavan jutun, jossa jaettiin matkavinkkejä huippukokouspaikkakunnalle.

Samaan aikaan hämmennystä on herättänyt venäläisreportterin monitulkintainen twiitti. Dmitri Smirnovin kohauttanut Twitter-viesti kuuluu suomennettuna näin: ”Fox News: Trump ja Putin tapaavat Helsingissä, Venäjän imperiumin alueella”.

Smirnov on Twitter-tilinsä mukaan Putinin liikkeitä läheltä raportoivan Kremlin toimittajapoolin jäsen ja Venäjän suurimman iltapäivälehden Komsomolskaja Pravdan toimittaja.

Smirnovin twiitin sanoma jää teknisesti ottaen epäselväksi. Siitä ei käy suoraan ilmi, haluaako hän sanoa Suomen sijaitsevan Venäjän imperiumin nykyisellä vai entisellä alueella.

Kommenteissa viesti on kuitenkin tulkittu niin, että Smirnov vihjaa Suomen olevan yhä vähintäänkin Venäjän jonkinlaista vaikutuspiiriä sen vuoksi, että se on joskus kuulunut Venäjän imperiumiin. Kommentoijat ovat myös hämmästelleet, millä vuosisadalla Smirnov mahtaa elää.

Twiitistä uutisoi muun muassa saksalaislehti Spiegel, joka muistuttaa uutisessaan Suomen kuuluneen ennen tsaarin vallan alle.

Myös ukrainalainen 24TV on ihmetellyt twiittiä ja kutsunut Smirnovia ”Kremlin propagandistiksi”. Kremlin pooliin ei nimittäin pääse kuka tahansa toimittaja.

Muun muassa ukrainalainen 24TV on ihmetellyt twiittiä ja kutsunut Kremlin toimittajapooliin kuuluvaa Dmitri Smirnovia ”Kremlin propagandistiksi”.

Brittilehti Times on puolestaan julkaissut artikkelin, jossa pohditaan syitä sille, miksi Trumpin ja Putinin ensimmäinen virallinen huipputapaaminen järjestetään juuri Helsingissä.

Artikkelissa muistutetaan, että Helsinki on isännöinyt Yhdysvaltain ja Venäjän ja Neuvostoliiton johtajien vierailuja useita kertoja aiemminkin. Lisäksi lehti huomauttaa Suomen ja Helsingin olevan neutraalia maaperää, koska Suomi ei ole Nato-jäsen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?