Neljä syytä: Tämän takia Helsinki valikoitui Trumpin ja Putinin huippukokouksen paikaksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Neljä syytä: Tämän takia Helsinki valikoitui Trumpin ja Putinin huippukokouksen paikaksi

Helsinki valikoitui huippukokouksen paikaksi Suomen historiallisen roolin vuoksi ja yksinkertaisesti siksi, että se on järkevin tapaamispaikka.

29.6.2018 19:36

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaaminen 16. heinäkuuta Helsingissä kääntää maailman katseet kohti Suomea.

Amerikkalainen Time listasi syitä, miksi Suomen pääkaupunki valikoitui huippukokouksen paikaksi.

1. Suomen historiallinen rooli idän ja lännen välissä

Suurvaltojen johtajat ovat tavanneet Suomessa ainakin kolmesti.

Yhdysvaltain presidentti Gerald Ford tapasi Neuvostoliiton johtajan Leonid Breznevin Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokouksessa vuonna 1975.

Tuolloin 35 valtiota saapui Suomeen allekirjoittamaan asiakirjan, jonka tavoitteena oli parantaa länsimaiden ja sosialististen valtioiden välisiä suhteita.

Suomessa allekirjoitettu asiakirja johti suurvaltojen välisten jännitysten lieventymiseen.

Yhdysvaltain presidentti Gerard Ford, Neuvostoliiton presidentti Leonid Brezhnev ja Neuvostoliiton ulkoministeri Andrei Gromyko Neuvostoliiton suurlähetystön edustalla ETY-kokouksen aikaan elokuussa 1975.­

Juuri ennen Neuvostoliiton kaatumista vuonna 1990 Yhdysvaltain presidentti George H. W. Bush tapasi Neuvostoliiton johtajan Mihail Gorbatshovin Helsingissä keskustellakseen Persianlahden kriisistä.

Vuonna 1997 Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton ja Venäjän presidentti Boris Jeltsin neuvottelivat tasavallan presidentin virka-asunnolla Mäntyniemessä.

Yhteistä näille tapaamisille on ollut se, että niiden seurauksena osapuolten välille on syntynyt yhteisymmärrys.

Nykyään Yhdysvaltojen ja Venäjän väliset suhteet eivät ole yhtä vihamielisiä kuin kylmä sodan aikana. Valkoinen talo ja Kreml ovat kuitenkin toivoneet, että huippukokous johtaisi Yhdysvaltain ja Venäjän suhteiden parantumiseen.

2. Suomi ei kuulu Natoon

Suomi on neutraalia maaperää, sillä se ei kuulu Pohjois-Atlantin sotilasliittoumaan ja se voi olla yksi syy sille, että Suomi soveltuu muita maita paremmin kahden suurvallan johtajan tapaamiselle.

Suomen kuuluminen Euroopan Unioniin sitoo Suomen länteen, mutta Suomella on myös luontevat suhteet sekä Yhdysvaltoihin että Venäjään.

3. Käytännölliset syyt

Historiallisten syiden lisäksi Helsinki on logistisesti järkevä tapaamispaikka. Ennen huipputapaamista Trump matkustaa Brysseliin Naton huippukokoukseen heinäkuun 11.–12. päivä ja tapaa pääministeri Theresa Mayn ja kuningatar Elisabetin Britanniassa 13. heinäkuuta.

Venäjällä parhaillaan pidettävät jalkapallon MM-kisat päättyvät Moskovassa 15. heinäkuuta, eli Trumpin ja Putinin huippukokousta edeltävänä päivänä. Helsingistä Moskovaan lentää parissa tunnissa, joten Suomi on kätevä paikka Putinille.

Suomi on siis logistisesti helpoin ratkaisu Trumpin ja Putinin tapaamiselle.

4. Henkilökohtaiset syyt

Lyhyt aikaväli tapahtumien välillä on mahdollisuus Venäjän presidentille saada lisähuomiota. Putin osallistuu maailman seuratuimpaan urheilutapahtumaan ja heti seuraavana päivänä tapaa Trumpin huippukokouksessa, joka lähetetään maailmanlaajuisesti.

Yhdysvaltain presidentille huippukokous Suomessa taas tarjoaa mahdollisuuden symboliselle eleelle, jolla voi olla huomattava arvo kansainvälisissä suhteissa.

Trump poistuu Naton alueelta tapaamaan Putinia. Tämä korostaa hänen viimeaikaista kritiikkiään Naton johtajia kohtaan. Trumpin tuttu viesti Nato-maiden johtajille on ollut, että heidän on panostettava enemmän sotilasmenoihinsa.

Tapaaminen neutraalilla maaperällä voi painostaa Nato-maiden johtajia lisäämään puolustusmenojaan, mikä puolestaan keventäisi Yhdysvaltojen kuormaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?