8 asiantuntijaa kommentoi huipputapaamista: ”Antakaa Vladimirin ja Trumpin solmia rauha Helsingissä!” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

8 asiantuntijaa kommentoi huipputapaamista: ”Antakaa Vladimirin ja Trumpin solmia rauha Helsingissä!”

Yhdysvaltalaiset politiikan asiantuntijat ovat esittäneet Twitterissä näkemyksiään Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tulevasta tapaamisesta Helsingissä.

Vladimir Putin ja Donald Trump tapasivat heinäkuussa 2017 Saksassa.

28.6.2018 22:58

Kreml ja Valkoinen talo ilmoittivat torstaina, että Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaaminen järjestetään Helsingissä maanantaina 16. heinäkuuta. Uutinen sytytti heti tulisia kannanottoa yhdysvaltalaisilta asiantuntijoilta Twitterissä.

Kirjailija ja New Mexico State University -yliopiston historian apulaisprofessori Andrea Orzoff tuskaili tapaamispaikan ironiaa.

– Oikeasti, Trump ja Putin tapaavat Helsingissä? Ilmeisesti se ei ole tarpeeksi, että toisen maailmansodan jälkeisen kansainvälisen järjestyksen saavutukset puretaan, sen lisäksi meidän on pakko hukkua historialliseen ironiaan?

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Helsingissä solmittiin vuonna 1975 Helsingin päätösasiakirja, jossa käsiteltiin muun muassa alueellista koskemattomuutta ja rauhanomaista lähestymistapaa kansainvälisiin ongelmiin. Venäjän toimet Krimissä ja Georgiassa romuttivat näitä periaatteita ja Trumpin pelätään vahvistavan tätä esimerkiksi tunnustamalla Krimin osaksi Venäjää.

Yhdysvalloissa Wisconsinin kongressiedustajana vuosina 1977– 1981 ja Ronald Reaganin hallituksessa vuosina 1981–1985 toimineella David Stockmanilla on omat neuvonsa Euroopan johtajille.

– Muistutus eurooppalaisille poliitikoille: Jos todella pelkäätte Putinia, vaatikaa äänestäjiltä korkeampia veroja, nostakaa sotilaallisia menoja kunnes ne ovat 10% bruttokansantuotteesta ja valmistautukaa Venäjän hyökkäykseen. Muutoin, pitäkää turpanne kiinni ja antakaa Vladimirin ja Trumpin solmia rauha Helsingissä!

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

MSNBC-uutiskanavan poliittinen asiantuntija ja Barack Obaman hallituksessa toiminut Richard Strengel vertasi Trumpia Britannian entiseen pääministeriin Neville Chamberlainiin, jonka harjoittama myönnytyspolitiikka Natsi-Saksaa kohti epäonnistui täysin.

– Keskustelut Putinin kanssa Helsingissä saattaa tehdä Trumpista aikamme Neville Chamberlainin: myönnyttelee Putinia, Kim Jong-unia ja Xi Jingpitä.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Demokraattisenaattori Richard Blumenthal arvioi, että Trump heikentää entisestään Yhdysvaltain asemaa maailmalla.

– Ensin Singapore, nyt Helsinki? Jälleen kerran presidentti Trump kosiskelee vihollisia ja vieraannuttaa liittolaisia. Hän vain entisestään heikentää ja häiritsee Yhdysvaltain asemaa maailmalla, jos hän jatkaa neuvojen ottamista Putinilta.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Osa asiantuntijoista on ottanut kantaa Trumpin ja Putinin suhteeseen. Yhdysvalloissa FBI tutkii Trumpin presidentinkampanjan ja Venäjän mahdollista yhteistyötä vuoden 2016 vaaleissa ja erikoisesti demokraattipiireissä epäillään, että Putinilla on vaikutusvaltaa Trumpiin.

Ajatushautomo Brookings-instituutin jäsen ja Lawfare-sivuston päätoimittaja Benjamin Wittes kiteytti oman näkemyksensä Trumpin ja Putinin tapaamisesta Helsingissä lyhyesti seuraavasti:

– Täällä viralliset antautumisasiakirjat allekirjoitetaan.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Trumpia vastustava republikaanistrategi ja poliittinen konsultti Rick Wilson katsoi Trumpin menevän Helsinkiin ”neljännesvuosikatsausta varten”

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Kirjailija ja New Hampshiren yliopiston professori Seth Abrahamson twiittasi aiheesta jo keskiviikkona. Hän pohti, saisiko Trump tapaamisessa haltuunsa ”pissavideon”. Entisen brittiagentin Christopher Steelen laatimassa muistiossa väitetään, että venäläisillä olisi nauhoitettu arkaluontoinen video Trumpin toimista Moskovan Ritz Carlton -hotellissa vuonna 2013.

– Hei Donald Trump, muista pyytää pissavideo takaisin Helsingissä. Sitten voisit olla oikea poika. Ilman naruja.

Suomessakin vieraillut informaatiovaikuttamisen asiantuntija ja Franklin Delano Roosevelt -keskuksen johtaja Jed Willard sen sijaan ihmetteli tapaamisen päivämäärä.

– Jalkapallon MM-finaalin jälkeisenä päivänä? Älkää viitsikö.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?