Britannia huolestui Trumpin ja Putinin tapaamisesta Helsingissä

Iso-Britannia reagoi Donald Trumpin ja Vladimir Putinin ilmoitukseen tulevasta huippukokouksesta Helsingissä.

Britanniassa pelätään sitä, että Vladimir Putin taivuttelee Donald Trumpin tunnustamaan Krimin osaksi Venäjää.

28.6.2018 20:53

Helsingissä 16. heinäkuuta järjestettävä Donald Trumpin ja Vladimir Putinin huippukokous huolestuttaa Britanniassa.

Ison-Britannian hallitus ilmaisi huolensa torstaina siitä, että Trumpin ja Putinin sopimukset huippukokouksessa voisivat vaikuttaa Naton asemaan, kertoo The Times.

Britannian hallitusta huolestuttaa se, että Putin painostaisi Trumpia huippukokouksessa vähentämään sotilaallista sitoutumista Euroopassa, mikä heikentäisi Naton puolustuskykyä.

Lehden mukaan Britannian hallituksen virkamiehet ovat myös huolissaan siitä, että Yhdysvaltojen presidentti voisi huippuneuvottelujen päätyttyä peruuttaa tai muuttaa Pohjois-Atlantin liittouman suunniteltuja sotaharjoituksia, mikä johtaisi Naton kriisiin.

Yhdysvaltojen on tarkoitus osallistuva syksyllä Naton sotilasharjoituksiin Norjassa.

Tunnustaako Yhdysvallat Krimin?

Britannian hallitus myös pelkää, että Trump tunnustaa Krimin osaksi Venäjää ja muuttaa sanktiopolitiikkansa.

Yhdysvaltain turvallisuusneuvonantaja John Bolton kertoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona, että Yhdysvaltojen kanta sanktiopolitiikkaan ei muutu.

Huippukokouksessa presidentit keskustelevat maiden suhteiden tilasta ja kehityksestä, ajankohtaisista aiheista kansainvälisellä kentällä ja kansallisista turvallisuusasioista.

The Timesin lähteen mukaan Putinin ja Trumpin käymässä keskustelussa saattaa herättää kysymys Yhdysvaltain entisen kansallisen turvallisuusviranomaisen Edward Snowdenin paluusta kotimaahan.

Washington ja Moskova vahvistivat torstaina kello 15 Suomen aikaa, että presidenttien Vladimir Putinin ja Donald Trumpin tapaaminen järjestetään Helsingissä maanantaina 16. heinäkuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?