Kuvat: Trump ja Putin tuovat mukanaan Suomeen todelliset superautot – kestävät jopa kemiallisten aseiden iskun tai veteen upottamisen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kuvat: Trump ja Putin tuovat mukanaan Suomeen todelliset superautot – kestävät jopa kemiallisten aseiden iskun tai veteen upottamisen

Päätös Donald Trumpin ja Vladimir Putinin huippukokouksesta Suomessa näkyy ensimmäisenä Helsinki-Vantaan lentoasemalla, jonne alkaa jonkin ajan kuluttua laskeutua sotilaskuljetuskoneita ja mustapukuisia miehiä ja naisia.

28.6.2018 16:08 | Päivitetty 28.6.2018 18:54

The Beast, secret service, Kortezh... Nämä sanat ja käsitteet tulevat suomalaisille tutuiksi lähiaikoina, kun suurvaltojen päämiesten liikkeistä ja turvallisuudesta vastaavat organisaatiot alkavat järjestellä puitteita kokouksen läpiviemiselle.

Paljon riippuu siitä, kuinka kauan johtajat Suomessa viipyvät, mutta aiempien kokemusten perusteella odotettavissa on ainakin seuraavaa:

”Hirviökalustot” Suomeen

Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit eivät turvallisuussyistä matkusta millään muilla kuin omilla kalustoillaan. Siksi Suomeen tuodaan kummankin virka-autot, tai mahdollisesti jopa useita sellaisia.

Trumpin virka-auto, The Beast (suom. peto) tai Cadillac One -nimillä tunnettu, kuorma-auton alustalle rakennettu panssaroitu Cadillacin erikoislimusiini kuljetetaan Suomeen todennäköisesti Yhdysvaltain armeijan Boeing C-17 Globemaster -sotilaskuljetuskoneella, jollaisella sitä myös Yhdysvalloissa rahdataan etukäteen presidentin käyttöön.

Trumpin ”peto” parkkeerasi hänen omistamansa hotellin eteen Washingtonissa huhtikuussa.

Autoja tarvitaan mahdollisesti jopa kaksi tai kolme, sillä presidentillisessä autosaattueessa on toisinaan hämäyksenä toinenkin samanlainen auto. Vaikka Suomessa ei tällaiseen turvauduttaisi, toinen auto halutaan paikalle varalle, jos ensimmäiselle sattuu jotain. Esimerkiksi Britanniassa taannoin vierailulla olleen presidentti Barack Obaman auto otti kiusallisen pohjakosketuksen katukiveen.

Trump heilutteli Boeing 747 -virkakoneensa ovella 13. kesäkuuta.

Itse presidentti matkustaa Boeingin 747 -mallin virkalentokoneella, joka presidentin kyydissä ollessa kantaa nimitystä Air Force One. Suomalaisille lentokonebongareille onkin tarjolla harvinaista herkkua heinäkuun puolivälissä.

Air Force One rullasi matkaan kanadalaisesta lentotukikohdasta, kun Trump lähti kohti Singaporea 9. kesäkuuta.

Mikäli Trumpin Suomen-vierailulla pitäisi varautua pitempiin siirtymiin lentokentältä kokouspaikalle, Suomeen tuotaisiin myös presidentin kuljetukseen tarkoitettu helikopteri, josta käytetään nimitystä Marine One.

Trump asteli Sikorskyn VH-3D-sotilashelikopteriin, kun hän poistui Valkoisesta talosta keskiviikkona.

Vladimir Putinin mukana Suomessa saatetaan nähdä täysin uusi automalli. Varta vasten Venäjän presidentin virka-autoksi valmistettu Kortezh-koodinimellä tunnettu erikoislimusiini esiteltiin ensi kertaa yleisölle Putinin virkaanastujaisissa 7. toukokuuta, kun hän huristeli sillä muutaman sadan metrin matkan Kremlissä.

Putinin auto tunnetaan projekti Korteshina. Automallin nimi on Aurus.

Sataprosenttisesti venäläisen automallin ympärille suunnitellaan kokonaista kotimaista autosarjaa nimeltään Aurus.

Trumpin Cadillacin teknisiä ominaisuuksia on vuosien varrella valotettu jonkin verran, ja sen tiedetään toimivan suojana jopa kemiallisten tai biologisten aseiden iskua vastaan. Putinin auton on kerrottu esimerkiksi kestävän upottamisen veteen.

Putinin Kortezhin ominaisuuksista lienee lisää tietoa luvassa elokuussa, jolloin automalli tähdittää kansainvälistä autonäyttelyä Moskovassa. Automallin tuoreuden vuoksi on mahdollista, että presidentin henkivartiokaarti luottaa Suomessa vielä Putinin vanhaan virka-autoon, S-600-mallin Mercedes-limusiiniin, joka nähtiin viime kesänä Savonlinnassa Putinin käytössä. Putinin saattueen autot tuotiin tuolloin Suomeen Iljushin IL-76 -rahtikoneella.

Putinin Iljushin-virkakone kuvattiin valtiovierailulla Kiinassa 8. kesäkuuta.

Putinin virkalentokone on huomattavasti vähemmän myyttinen kuin Trumpin Air Force One, mutta ei kalpene varustukseltaan. Putinkin lentää erikoiskoneella, joka on Iljushinin Il96-300-konemallista muokattu versio. Ylellisyyden lisäksi siinä on panostettu turvallisuuteen asentamalla muun muassa sotilaskoneista tunnettu ohjustentorjuntajärjestelmä.

Turvakaartit vastakkain

Suomessa kohtaavat myös kaksi myyttistä turvallisuuselintä, eli Yhdysvaltain presidentin suojeluun omistautuva salainen palvelu, ja Venäjän ylimpien johtajien turvakoneisto FSO, eli suoraan käännettynä liittovaltion turvallisuuspalvelu. Sitä ei kuitenkaan pidä sotkea turvallisuuspalvelu FSB:hen, joka vastaa laajemmin turvallisuudesta ja tiedustelusta.

Salaisen palvelun turvamiehet ympäröivät Trumpin Sisilian Taorminassa G7-kokouksessa viime vuonna.

Yhdysvaltain salaisessa palvelussa (secret service) työskentelee yli seitsemän tuhatta henkilöä, joista tunnetuimmat lienevät korvanappia kantavat tummapukuiset agentit, joiden kainalon kohdalla pullottaa. He ovat kuitenkin vain näkyvin osa, koska he seuraavat presidenttiä kaikkialle valmiina heittäytymään luotien eteen luotiliiveissään. Salaisen palvelun muuta henkilöstöä saattaa jo tällä hetkellä olla matkalla Helsinkiin valmistelemaan turvajärjestelyjä, ja he tekevät yhteistyössä Helsingin poliisin ja venäläisen osapuolen kanssa päätökset turvakysymyksistä. Vieraat saattavat tuoda paikalle runsaasti omaa asekalustoaan.

Salainen palvelu on viime vuosina saanut rutkasti negatiivista julkisuutta, kun jotkut sen agentit ovat rellestäneet ulkomaan keikoillaan alkoholin ja prostituoitujen kera. Vastaavia uutisia ei ole kuultu FSO:sta.

FSO:n agentit saattelivat moottoripyörillään Putinin autoa virkaanastujaisissa toukokuussa.

Putin on viime aikoina kasvattanut FSO:n toimenkuvaa antamalla sille valtuudet muun muassa suojata maan johtohenkilöitä ja virastoja kaikenlaisilta kyberhyökkäyksiltä. FSO huolehtii esimerkiksi siitä, että tiedot Venäjän johtajien henkilökohtaisista pankkitileistä eivät vuoda julki.

Putinia piirittävät turvamiehet ovat myös kamppailulajien taitavia, mikä sopii judoa harrastaneen Putinin imagoon. Viime vuonna uutisoitiin näyttävästi, kuinka venäläinen vapaaottelutähti Artem Lobov oli antanut oppituntia FSO:n agenteille Kremlissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?