Päivämäärä julki: Trump ja Putin tapaavat 16. heinäkuuta Helsingissä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Päivämäärä julki: Trump ja Putin tapaavat 16. heinäkuuta Helsingissä

Tapaaminen järjestetään Helsingissä 16. heinäkuuta

Donald Trumpin keskiviikkoisen lausunnon mukaan hän aikoo keskustella Vladimir Putinin kanssa ainakin Syyriasta ja Ukrainasta­

28.6.2018 15:04

Washington ja Moskova vahvistivat torstaina kello 15 Suomen aikaa, että presidenttien Vladimir Putinin ja Donald Trumpin tapaaminen järjestetään Helsingissä maanantaina 16. heinäkuuta.

– Venäjän federaation presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump tapaavat laaditun sopimuksen mukaan 16. heinäkuuta Helsingissä keskustellakseen maiden suhteiden tilasta ja kehityksestä, sekä kansainvälisistä ajankohtaisista teemoista, kertoo Venäjän presidentin lehdistöpalvelu.

Valkoinen talo ilmoitti tiedotteessaan torstaina, että presidentit keskustelevat huippukokouksessa turvallisuusasioista.

Trump sanoi keskiviikkona uutistoimistojen mukaan, että mahdollisia puheenaiheita tapaamisessa voisivat olla Syyria ja Ukraina.

Amerikkalaiskanava Fox News paljasti jo aiemmin torstaina, että tapaaminen järjestetään Helsingissä.

Ennen huipputapaamista Trump matkaa 11.–12. heinäkuuta Brysseliin Naton huippukokoukseen ja tapaa 13. heinäkuuta Britanniassa pääministeri Theresa Mayn ja kuningatar Elisabetin.

Spekulaatiot siitä, että Helsinki isännöi vierailua alkoivat tiistaina. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi tuolloin uutista presidentin kanslian Twitter-tilillä.

– Suomi on aina valmis tarjoamaan hyviä palveluksia, jos niitä kysytään, presidentti kommentoi.

Helsinki on isännöinyt useita kertoja aiemminkin suurvaltajohtajien tapaamisia.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssi toi Yhdysvaltain presidentin Gerald Fordin ja Neuvostoliiton johtajan Leonid Brezhnevin Helsinkiin vuonna 1975. Fordin tarkoituksena oli parantaa suhteita Neuvostoliittoon.

Presidentti George H.W. Bush ja Neuvostoliiton johtaja Mihail Gorbatshovin tapasivat vuonna 1990 Presidentinlinnassa.

Venäjän ensimmäinen presidentti Boris Jeltsin ja hänen yhdysvaltalainen virkaveljensä Bill Clinton neuvottelivat niin ikään Helsingissä vuonna 1997.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?