Mediat: Britannian Korkeimman oikeuden mukaan rekisteröity parisuhde kuuluu myös heteroille

Julkaistu:

Lontoolaispariskunta ei halunnut naimisiin: ”Avioliittoinstituutio on kohdellut vuosisatojen ajan naisia omaisuutena”.
Ison-Britannian Korkeimman oikeuden päätöksen mukaan rekisteröity parisuhde kuuluu myös heteropariskunnille, kertoo esimerkiksi BBC.

Oikeudenkäynnissä oli kyse lontoolaisten Rebecca Steinfeldin, 37, ja Charles Keidanin, 41, halusta rekisteröidä parisuhteensa naimisiin menemisen sijaan.

Korkein oikeus päätti yksimielisesti, että rekisteröidyn parisuhteen rajaaminen samaa sukupuolta oleville pariskunnille on ristiriidassa Euroopan ihmisoikeussopimuksen kanssa.

Steinfeld sanoo BBC:lle olevansa helpottunut.

– Mutta samaan aikaan olemme turhautuneita siitä, että hallitus on haaskannut veronmaksajien rahoja ja taistellut asiassa, mitä oikeus sanoi räikeäksi eriarvoisuudeksi.

BBC:n mukaan tuomio ei velvoita hallitusta muuttamaan lakia, mutta oikeuden päätöksen jälkeen on aiempaa todennäköisempää, että hallitus toimii.


Steinfeld sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan oikeuden päätöksen jälkeen näkevänsä muutosta ilmassa.

– Tänään olemme askelen lähempänä rekisteröidyn parisuhteen avaamista kaikille – toimenpide olisi reilu, suosittu ja hyvä perheille kautta maan.

Rekisteröity parisuhde antaa Britanniassa samat oikeudet ja velvollisuudet kuin avioliitto esimerkiksi vero- ja perintöasioissa.

Steinfeld ja Keidan tapasivat vuonna 2010 ja heillä on kaksi lasta. Heidän mukaansa avioliittoinstituutio on kohdellut vuosisatojen ajan naisia omaisuutena, eikä naimisiin meneminen ollut siksi heille vaihtoehto.

– Haluamme kasvattaa lapsemme tasavertaisina kumppaneina, ja koemme, että rekisteröity parisuhde on moderni, symmetrinen instituutio, ja siten annamme lapsille parhaan esimerkin.

Britanniassa samaa sukupuolta olevat pariskunnat ovat voineet mennä naimisiin tai rekisteröidä parisuhteensa. Vuodesta 2005 samaa sukupuolta olevat parit ovat voineet Britanniassa rekisteröidä parisuhteensa.

Korkeimman oikeuden päätös kumoaa viimevuotisen, alemman tuomioistuimen päätöksen.